Tråden for dumme spørsmål.

Jeg tillater meg enda et spm siden jeg er så godt igang i denne tråden.

Kort versjon:
Hvis man har bommet på pre-boil SG, kan man i de fleste tilfeller da lene seg på formelen for utregn av koketid for rett OG så denne redder brygget?
Formel: Liter før kok * pre-boil SG / Liter etter kok = OG

Idag brygget vi en 25L batch med Weissbier, dette ble gjort i en BB30.
Alt gikk på skinner helt til vi målte noe feil SG etter mesk og vi greide og vanne ut vørteren litt mye.
Pre-boil endte vi da på 1.040.
Oppskriften etterspurte 1.051 i OG, så pre-boil burde vi vel vært på ca 1.045 (ifølge Beersmith).
Vi økte derfor koketid til 120min, men endre likevel opp med en OG på skarve 1.045 og 28L i kjelen.

Etter å ha satt alt til gjæring osv så måtte jeg surfe litt på internett og fant da frem til en formel som tilsier vi skulle kokt oss ned til 25L og da ville endte på/nærmere 1.050.

Formelen er denne:
32L * 40 / 25 = 51

Spm: Kunne vi truffet OG korrekt om vi justerte koketid til vi satt igjen med 25L i karet (i motsetning til 28L som vi endte opp med).
 
Dere må bygge opp erfaring på utstyret deres – f.eks. hvor mye som avdampes ved kok på 60 minutter. Når dere vet dette kan dere legge det inn i programvaren, og justere mengden malt deretter.
 
Ja takk for innspill begge to :)
Er jo helt ferske, så vi jobber absolutt med og hente erfaring på utstyret.
Syntes jeg har lært mye på 2 brygg + en runde med vannkok allerede.
Vi har drevet kun med "ferdige sett" enn så lenge, så ikke så mye rom for justering av malt(tror jeg), men vi skal huske dette :)

Men da fortsetter vi i samme driv da, noterer flittig og sjekker opp mot Beersmith for og prøve å holde litt kontroll :)
Og en følgefeil må vi vel tåle!
 
98 minutter på 70 grader i oppvaskmaskinen; er det nok til å «pasteurisere» en autohevert, i alle fall på utsiden? Tenker å kjøre Star San gjennom etterpå.
 
Jeg har tørrhumlet en batch som egentlig skulle flaskes i dag, men da jeg målte gravitet i går, var den bare 1.007. Dette er belgisk gjær, så jeg forventer nye lavere FG. Det ser også ut til at det fortsatt er aktivitet. For å unngå gressmaken av tørrhumle, bør jeg tappe over på en ny dunk og fortsette gjæringen der i håp om at det meste av humlen blir igjen i gammel dunk?
 
Og ja, du tørrhumla for 5 dager siden
trodde du tørrhumla idag
Da ville jeg målt igjen om to dager og flasket
jeg tror nok den er ferdig
Du har en utgjæring på nesten 90%, forstår ikke hvorfor du
forventer at den skal gjære lenger ned
 
Og ja, du tørrhumla for 5 dager siden
trodde du tørrhumla idag
Da ville jeg målt igjen om to dager og flasket
jeg tror nok den er ferdig
Du har en utgjæring på nesten 90%, forstår ikke hvorfor du
forventer at den skal gjære lenger ned

God plan. Jeg gjør det. Om det fortsatt er liv i den må jeg velge å ta sjansen på flasking eller tappe over på en ren dunk og la den gjære helt ut med minst mulig humlerester til jeg er tilbake fra ferie.
 
leste akkurat en artikkel der noen hadde gjennomført smakstesting og visuell testing av samme øl i to glass der den ene var brygget på vanlig infusjonsmesk mens den andre var brygget med dekoksjon. Der kom man frem til at forskjellen nesten var lik 0 på alle mulige måter, dekoksjonsølet var en liiiiiten anelse mørkere. Har dekoksjon så noe for seg da? jeg skal lage en tsjekkisk pilsner snart og ble ledet inn på dekoksjon via noe lesestoff. Nå er jeg usikker :/ er dekoksjon ikke noen løsning for å få denne smaken de skriver om? artikkelen omhandlet vel urquell om jeg ikke husker feil.
 
Tilbake
Topp