Tråden for dumme spørsmål.

* Jeg bruker litt over 1mm, men har ikke bladsøker til å måle med. 1,2mm, kanskje?
* Mesk inn et par grader under mesketemperatur. Speidelen vil gjerne lese for høy temperatur før den har fått sirkulasjonen skikkelig i gang, så det er greit å ta den gradvis opp til riktig temperatur.
* Min koker for fullt på 100, men så er det som regel lavtrykk i Bergen.

Du kan sette Speidelen over på manuelt om du trenger å koke lenger.

Takk for svar. Jag brygget i fredags og kan følge opp her.

* Kvernet på 1.2mm
* Takk, skall gjøre det neste gang. Satte innmesk på 55 i stedet for 38 som var standard denne gangen.
* Brygget i samme lavtrykk så 100C funket supert ;) Fant ut at man kunde endre temp under brygging uten at stoppe programmet men det trengtes ikke denne gangen.

Cheers!
 
Hva skjer hvis man rehydrerer med vørter?

For å følge opp msevland sitt svar. Hvis du rehydrerer i vørter er det akkurat det samme som å pitche rett i hovedvørteren din..

Tørrgjær er ja.. tørket. Den må rehydreres for å styrke opp igjen celleveggen sin før den er i kontakt med sukker. Dette er for uten funksjonelle cellevegger så klarer den ikke styre hva som går inn/ut av celleveggen. Får den sukker med en gang så kan det enkelt fortalt bli for mye for den og gjærcellen kan dø.

Med vann så får den bygget opp celleveggen sin og kan styre inn/ut selv.

Se for deg en svamp som er tørr og "flatpakket". Det første du gir denne det den blir fylt med. Vannet blir en slags buffer mot å bli helt hamret med sukker.
 
For å følge opp msevland sitt svar. Hvis du rehydrerer i vørter er det akkurat det samme som å pitche rett i hovedvørteren din..

Tørrgjær er ja.. tørket. Den må rehydreres for å styrke opp igjen celleveggen sin før den er i kontakt med sukker. Dette er for uten funksjonelle cellevegger så klarer den ikke styre hva som går inn/ut av celleveggen. Får den sukker med en gang så kan det enkelt fortalt bli for mye for den og gjærcellen kan dø.

Med vann så får den bygget opp celleveggen sin og kan styre inn/ut selv.

Se for deg en svamp som er tørr og "flatpakket". Det første du gir denne det den blir fylt med. Vannet blir en slags buffer mot å bli helt hamret med sukker.
Usj da.. Får krysse fingrene for at det gikk greit denne gangen, Hehe!
 
For å fortsette litt spm. rundt rehydrering av tørrgjær. Bør da vannet være samme temp som pitch temp ?

Har til nå ikke rehydrert tørrgjæren jeg har brukt. Men det har fremdeles gått fint.
Bør enn alltid rehydrere tørrgjær ?

På forhånd takk :)
 
For å fortsette litt spm. rundt rehydrering av tørrgjær. Bør da vannet være samme temp som pitch temp ?

Har til nå ikke rehydrert tørrgjæren jeg har brukt. Men det har fremdeles gått fint.
Bør enn alltid rehydrere tørrgjær ?

På forhånd takk :)

Temperaturen ved rehydrering er viktig. Forskjellige leverandører av tørrgjær oppgir optimal temperatur for sin gjær.
Temperaturen er høyere en vanlig pitche temperatur

F.eks. hva Fermentis oppgir
Fermentis recommends that top fermenting (ale) yeasts are rehydrated at a temperature between 25-29°C (77-84°F) and that bottom fermenting yeasts (lager) are rehydrated at a temperature range of 21-25°C (69-77°F).

Pleier selv alltid å konsultere dataarket for den aktuelle tørrgjæren før rehydrering.
Når du ikke rehydrerer reduserer du antallet levende gjærceller ved tilsetning, og det blir øl allikevel men en annen pitch rate enn du ev. hadde beregnet med de (ofte minimale) konsekvensene det gir.
 
Sist redigert:
Temperaturen ved rehydrering er viktig. Forskjellige leverandører av tørrgjær oppgir optimal temperatur for sin gjær.
Temperaturen er høyere en vanlig pitche temperatur

F.eks. hva Fermentis oppgir
Fermentis recommends that top fermenting (ale) yeasts are rehydrated at a temperature between 25-29°C (77-84°F) and that bottom fermenting yeasts (lager) are rehydrated at a temperature range of 21-25°C (69-77°F).

Pleier selv alltid å konsultere dataarket for den aktuelle tørrgjæren ved før rehydrering

Takker :) Da var det hvertfall dumt spørsmål
 
For høy FG, flaske eller ikke?!

Jeg har nå målt FG på 1016 over 4 dager på en oppskrift som burde endt på maks 1009, selv med lav utgjæring. Jeg har beveget daglig på bøtta de siste 4 dagene, hatt temp på 20 grader og totalt hatt denne stående til gjæring i 2,5 uker.

Flaske?
 
Oppskrift (selvkomponert i beercalc.org):

BeerCalc: Golden Light Anniversary Beer

Vital Statistics
Volume 14 litres
OG 1043
Boil Volume 15 litres
Boil gravity 1040
Alcohol (ABV) 4.6 %
Colour 12 EBC (Amber)
Bitterness 26 IBU
BU:GU 0.6
FG 1008

Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 2000 g
Vienna 7 EBC 200 g
Cara Amber 60 EBC 300 g
2500 g
Mash schedule
63-65 C for 80-90 min. 75 C (mashout) 10-20 min. Sparge 77 C - 2 times with about 2 liter

Total grain weight for mash: 2500 g

Hops
Simcoe 13.0 % 5 g 60 min
East Kent Golding 4.4 % 10 g 30 min
Cascade 6.5 % 10 g 15 min
Cascade 6.5 % 15 g 5 min
Misc Ingredients
Irish moss 3.00 g Unspecified 1 teaspoon at 15 minutes left of boil
Fermentation
Fermentation MJ M54 Californian Lager 18 °C 14 days
 
25?C i fem dager for å være sikker. Beveger den seg ikke da, hadde ihvertfall jeg flasket...
Hmm... kjipt å måtte vente lenger nå, men jeg har vel ikke noe valg...

Noen mulige naturlige grunner for at FG faktisk ender såpass mye høyere enn beregnet?
 
Bør holde å snurre litt på karet (som du har gjort tidligere) for å få opp litt gjær. Ingen grunn til at den er død
 
Jeg holder på med min første batch på BB30 idag, det er en Lucky Jack fra BryggSelv. Ifølge oppskriften skal jeg ha OG på 46, men etter kok og nedkjøling er jeg akkurat på 50. Den bunnfaller as we speak.

Bør jeg koke 1-2 L vann og tilsette for og senke OG til 46, eller kan jeg bare fortsette til gjæring og regne med godt øl?
 
Jeg holder på med min første batch på BB30 idag, det er en Lucky Jack fra BryggSelv. Ifølge oppskriften skal jeg ha OG på 46, men etter kok og nedkjøling er jeg akkurat på 50. Den bunnfaller as we speak.

Bør jeg koke 1-2 L vann og tilsette for og senke OG til 46, eller kan jeg bare fortsette til gjæring og regne med godt øl?
Jeg ville ikke brydd meg med det. Har bomma på mer enn 0.004 før, og det har alltid blitt godt øl :)
 
Jeg holder på med min første batch på BB30 idag, det er en Lucky Jack fra BryggSelv. Ifølge oppskriften skal jeg ha OG på 46, men etter kok og nedkjøling er jeg akkurat på 50. Den bunnfaller as we speak.

Bør jeg koke 1-2 L vann og tilsette for og senke OG til 46, eller kan jeg bare fortsette til gjæring og regne med godt øl?
Jeg gjorde akkurat det samme. Ble god på smak (jeg fikk nok ikke rørt inn riktig nok oksygen, og 6gsukker/liter (3-6g/l i oppskrifta) ga litt lite kullsyre, men fruktig og frisk på smak (endte på ca 5,2ABV, 22 liter). Den ekstra alkoholen erstatter litt av piffen jeg mista på kullsyra. Vurder minimum 6g/l, gjerne mer. Ellers no problem. Blir bra øl :)
 
Yes, jeg målte igjen(etter skummet hadde lagt seg i test-tuben) og da var vi på 48, så jeg er happy.
Alt er nå satt i gjæringskar og ristet, så da starter ventingen :p

Men siden dette er tråden for dumme spørsmål, så prøver jeg meg på og hente noen tips.
Jeg satte da mitt første brygg, fulgte oppskriften til punkt og prikke(følte jeg selv).
Men jeg endte da med 18,5L med en OG på 48.

Brygget er Lucky Jack, 25 L.
Forventet OG på 46.
Jeg brygget på en BB30v3.

Startet med 17L vann, varmet til 68 grader. Hadde i malt(i røret) og temp sank da til 63ish før jeg fyrte opp igjen litt og hevet den mot 66(som oppskriften sier).
Meskingen var på 60min og jeg slet kanskje litt med og holde temp stabilt siden innbygd måler på BB ikke var helt stabil. Men gjennomsnitt mellom bunn og topp var i landet rundt 66 grader.

Eter 60 min kjørte jeg opp mot 78 grader. Det tok vel ihvertfall 15-20min, og følte vel aldri helt at temperaturen midt inne i malte nådde 78. Men vannet jeg tappet ut i bånn og sirkulerte med holdt 78-79 grader.
Når jeg nådde denne tempen så holdt jeg den i 5-7min.

Hevet så røret og skylte med ca 16L vann(til jeg nådde 28L), brukte vel ca 20-25min på dette.
Når vørteren var klar så målte jeg SG til 41, (hadde kjølt vørter til 20 grader ved måling).
Kokte så opp vørteren og hadde litt varierende kok(men hele tiden bevegelse) på vørteren gjennom alle 90min som oppskriften sier.
Hadde oppi humle etter skjema, samt whirlfloc og gjærnæring ved gjenstående 15min.

Kjølte ned til 21grader ila ca 15min med rørspiral, lot så bunnfalle i ca 45min.
Når jeg så helte over på gjæringskar så sto jeg med ca 18,5L med en OG på 48.
Strødde på Safale US-05 tørrgjær og ristet inn oksygen i ca 5min.

Jeg er jo egentlig kjempehappy, følger oppskriften og treffer verdiene(føler jeg).
Men skulle gjerne hatt nærmere 25L, hva bør jeg evt se på da?

Jeg har to tanker:
Burde jeg skylt med mere vann så jeg startet på 30L ved kok? (Siden jeg skulle koke i 90min så vil det vel fort fordampe 4,5-5L?)
Burde jeg vært mere nøye med stabil temp på mesk/skylling så jeg fikk en mer korrekt OG?
 
Tilbake
Topp