Tråden for dumme spørsmål.

Har hørt rykter om at man kan få kjøpt ferdigbrygget øl på butikken disse dager. Alt man trenger å gjøre er å skrape av etiketten og erstatte med en egen.

Det er sant. Og tar man et par først så får etiketten gjerne stå. Men for eksempel Ringnes vørterøl har humle som basselusker ikke liker og en OG på 1.040. Perfekt i en starter.
 
Du skal ha til White IPA/Skoddehav?

200 gr lys spraymalt/tørrmalt (DME) til en 2 liters starter. Rør ut malten i varmt vann, og topp opp til det blir 2 liter. Kok det et kvarter, og kjøl det ned til romtemperatur.

Du trenger en beholder på minst 4 liter. Det er en fordel om det er glass, så du kan se hva som foregår. Tilsett pakka med 530, og rist. Rist den seinere så ofte du kan. Poenget er å gi den oksygen jevnlig, så du må ikke ha en tett beholder, bare en som kan holdes skjermet mot forurensning.

Når den er ferdig gjæret, lar du den stå i ro til gjæren har bunnfelt seg. Så heller du av "ølet", og sitter igjen med rein gjær. Hell forsiktig, jeg tror ikke 530 danner noen veldig kompakt kake på bunnen, som en del andre gjærtyper gjør. (Husker ikke helt sikkert.)

530 er en gjær som du kan topphøste. Så gjør det når du har brygget ditt gående - om du tror du vil ha bruk for den innen rimelig tid.

Første gangene brukte jeg gjæringskaret. Fungerte på et vis det og.
 
Første gangene brukte jeg gjæringskaret. Fungerte på et vis det og.

Det gjorde jeg, også, første gangen:). (WLP013. Det ble en ganske grei øl på oppskriften til Vestkyst, husker jeg.) Men da kan det bli trøblete å få dekantert uten at det går med litt gjær. Det går nok hvis det er en gjær som flokkulerer godt, men jeg husker ikke hvordan 530 oppførte seg. Tror den danner et ganske løst sediment. Og i så fall må en kanskje regne med å måtte ta med i alle fall en del av starterølet om en setter starteren i ei 30-litersbøtte.

Jeg skaffa meg nok ganske fort magnetrører og kolbe - når jeg skjønte at her blei det mye brygging:).
 
Det gjorde jeg, også, første gangen:). (WLP013. Det ble en ganske grei øl på oppskriften til Vestkyst, husker jeg.) Men da kan det bli trøblete å få dekantert uten at det går med litt gjær. Det går nok hvis det er en gjær som flokkulerer godt, men jeg husker ikke hvordan 530 oppførte seg. Tror den danner et ganske løst sediment. Og i så fall må en kanskje regne med å måtte ta med i alle fall en del av starterølet om en setter starteren i ei 30-litersbøtte.

Jeg skaffa meg nok ganske fort magnetrører og kolbe - når jeg skjønte at her blei det mye brygging:).
Husker ikke hvilken gjær det var, men var ikke lenge etter jeg satt og loddet på kinadeler for å lage magnetrører nei :)

Edit: Dette er litt morsomt, men det var wlp 530 til et NØ juleøl i 2014.
 
Kjøpte nettopp denne brewferm akvariepumpesaken fra bryggselv. Ser det står i manualen at den skal kjøres i 30 minutter? Er ikke det sløkket lenge? Det er jo som om jeg vurderer å heller riste bøtten igjen.
69272aebed3b409dbce5757bd555a6b6.jpg

I følge Palmer når du maks på 8ppm oksygen i vørteren i løpet av 5 minutter, men han anbefaler 10-15 minutter "to make sure that your yeast has the time to get all it needs". (How to Brew, siste utgave, s.97)

Bruker du rein oksygen, skal du okysgenere før du tilsetter gjæren, men når du bruker luft, har du i gjæren først. (Igjen i følge Palmer, som sier at rein oksygen fungerer som gift for gjæren. Mange pitcher først, veit jeg, så det er jo ikke snakk om å ta livet av all gjær, om dette stemmer. Men jeg tar ikke sjansen, så jeg pitcher etter at jeg har oksygenert.)

Jeg trodde 2 mikron var standard når du bruker luft, mens 0,5 var for bruk med rein oksygen. Men om pumpa klarer å dytte luft gjennom der, er det sikkert best med 0,5. Mulig det går litt langsommere, men kanskje gir høyere metning?

Du skal i alle fall slite voldsomt for å komme i nærheten av 8 ppm med risting - og 8 ppm er nedre grense for hva gjæren egentlig skal ha, i følge autoritetene. Så får man ta det med så mange klyper salt man ønsker. Det kan jo bli utmerket øl med risting, også.

Et mulig problem med luft boblende i vørteren i så lang tid, kan være skumming. Mulig du vil trenge skumdreper?
 
I følge Palmer når du maks på 8ppm oksygen i vørteren i løpet av 5 minutter, men han anbefaler 10-15 minutter "to make sure that your yeast has the time to get all it needs". (How to Brew, siste utgave, s.97)

Bruker du rein oksygen, skal du okysgenere før du tilsetter gjæren, men når du bruker luft, har du i gjæren først. (Igjen i følge Palmer, som sier at rein oksygen fungerer som gift for gjæren. Mange pitcher først, veit jeg, så det er jo ikke snakk om å ta livet av all gjær, om dette stemmer. Men jeg tar ikke sjansen, så jeg pitcher etter at jeg har oksygenert.)

Jeg trodde 2 mikron var standard når du bruker luft, mens 0,5 var for bruk med rein oksygen. Men om pumpa klarer å dytte luft gjennom der, er det sikkert best med 0,5. Mulig det går litt langsommere, men kanskje gir høyere metning?

Du skal i alle fall slite voldsomt for å komme i nærheten av 8 ppm med risting - og 8 ppm er nedre grense for hva gjæren egentlig skal ha, i følge autoritetene. Så får man ta det med så mange klyper salt man ønsker. Det kan jo bli utmerket øl med risting, også.

Et mulig problem med luft boblende i vørteren i så lang tid, kan være skumming. Mulig du vil trenge skumdreper?
En dråpe defoamer og et våkent øye er nok lurt. Håper den klarer å presse luft gjennom. Det er jo flere som selger dette settet ser jeg. Heldigvis ikke noe dyrt om jeg skulle synes det tar for lang tid. Da blir det gave til en annen brygger på jobb :)

Jeg skal følge rådene fra Palmer. Takk. Det der hadde jeg ikke fått med meg. I instruksen står det bare før eller etter pitch. Må innrømme at jeg ikke har overtent dette så veldig da jeg alltid har hatt grei utgjæeingh selv på store øl. Men har en mistanke om at dette kan gjøre ting mer konsist, og at det er en positiv ting for troppene er jeg ikke i tvil om.
 
@Finn Berger, hva med en tråd hvor vi kan krysse av for pitching av gjær før eller etter oksygenering?
Har i det siste kun oksygenert til slutt.
Tanken bak det er at denne o2en visstnok forsvinner i en heidundrende fart ut av vørteren.
Og siden steinen går gjennom gummipropphullet i lokket så tenker jeg at det blir mer o2 igjen i bøtta
med lokket på fra oksygeneringsstart.

Men så er jeg jo Forvirret så det er helt sikkert diskutabelt dette også:)
 
En dråpe defoamer og et våkent øye er nok lurt. Håper den klarer å presse luft gjennom. Det er jo flere som selger dette settet ser jeg. Heldigvis ikke noe dyrt om jeg skulle synes det tar for lang tid. Da blir det gave til en annen brygger på jobb :)

Jeg skal følge rådene fra Palmer. Takk. Det der hadde jeg ikke fått med meg. I instruksen står det bare før eller etter pitch. Må innrømme at jeg ikke har overtent dette så veldig da jeg alltid har hatt grei utgjæeingh selv på store øl. Men har en mistanke om at dette kan gjøre ting mer konsist, og at det er en positiv ting for troppene er jeg ikke i tvil om.
Her er en velsignet kortfattet artikkel om temaet Står ikke noe om at ren oksygen er gift for gjær, men det kan være noe i det. Ren oksygen tar livet av alt annet, så den gjæren som befinner seg rett ved brusesteinen kan kanskje få det tøft. Komboen brusestein/akvariepumpe levnes ikke så mye ære, men er vel like effektiv som risting: http://www.wyeastlab.com/oxygenation
 
@Finn Berger, hva med en tråd hvor vi kan krysse av for pitching av gjær før eller etter oksygenering?
Har i det siste kun oksygenert til slutt.
Tanken bak det er at denne o2en visstnok forsvinner i en heidundrende fart ut av vørteren.
Og siden steinen går gjennom gummipropphullet i lokket så tenker jeg at det blir mer o2 igjen i bøtta
med lokket på fra oksygeneringsstart.

Men så er jeg jo Forvirret så det er helt sikkert diskutabelt dette også:)
Så fort går det vel ikke? Sitat fra Yeastlab-linken i feltet ovenfor: Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.
 
Nei, vet ikke.
Nå står det vel ikke annet enn at oksygenet kommer ut av vørteren innen tre til ni timer.
Mao så kan den også komme ut raskere enn det?
Tanken med å ha lokket på er også en innbilling om at da får lufta i headspace høyere o2 innhold
enn uten lokk.
 
Mener at det ifm LODO-bølgen/hysteriet ble anbefalt å oksygenere etter pitch, slik at gjæra kunne gå i gang og bruke det med en gang, før det rakk å gjøre noe skade på vørteren. Skulle tro at den gjengen der ville merket det dersom oksygenet tok livet av gjærceller( i en slik grad at det ble problematisk)?
 
@Holmentoppen @Forvirret

Påstanden om oksygen som gift står på s.98 i HtB. Det vises ikke til forskning, det står bare som en påstand. Det er jo mulig at det er fordi det er helt ukontroversielt.

Samme sted står det også at overoksygenering - du kan komme opp i 40 ppm med rein oksygen - kan gi usmaker. Det samme står forøvrig i Yeast. Min erfaring - og som alltid: den er ikke noe bevis - er at det stemmer. Men det skal en del til, så om en bruker hodet litt :)(), burde det ikke være noe problem.

Når det gjelder risting, så tviler jeg sterkt på at det er mulig å komme opp i 8ppm oksygen etter 40 minutter om vi snakker om et vanlig brygg på 25 liter i ei 30-litersbøtte. 8ppm på 40 sekunder forutsetter et lite volum og stort headspace. Yeast, s.79, sier at du får 2,7 ppm når du rister 20 liter i 5 minutter.

Jeg mener også at det skal stemme at oksygenet går ut av oppløsning ganske fort, men jeg finner ikke kilde i farten nå. (Tenke rå starte et brygg:).)
 
@Holmentoppen @Forvirret

Påstanden om oksygen som gift står på s.98 i HtB. Det vises ikke til forskning, det står bare som en påstand. Det er jo mulig at det er fordi det er helt ukontroversielt.

Samme sted står det også at overoksygenering - du kan komme opp i 40 ppm med rein oksygen - kan gi usmaker. Det samme står forøvrig i Yeast. Min erfaring - og som alltid: den er ikke noe bevis - er at det stemmer. Men det skal en del til, så om en bruker hodet litt :)(), burde det ikke være noe problem.

Når det gjelder risting, så tviler jeg sterkt på at det er mulig å komme opp i 8ppm oksygen etter 40 minutter om vi snakker om et vanlig brygg på 25 liter i ei 30-litersbøtte. 8ppm på 40 sekunder forutsetter et lite volum og stort headspace. Yeast, s.79, sier at du får 2,7 ppm når du rister 20 liter i 5 minutter.

Jeg mener også at det skal stemme at oksygenet går ut av oppløsning ganske fort, men jeg finner ikke kilde i farten nå. (Tenke rå starte et brygg:).)
Men hvis rein oksygen er gift for gjæra virker jo praksisen med å oksygenere tunge øl om igjen etter pitch å være bra tåpelig, men det gjør vi jo, så...?
 
Hmm... oksygenering høres ut som en fin kandidat for split batch-eksperimentering. En bøtte med risting/plasking og en med O2. Dette må jeg teste etterhvert. Om jeg har skjønt det rett så oppleves forskjellene som størst i øl med høy OG og i lagere (?)
 
Men hvis rein oksygen er gift for gjæra virker jo praksisen med å oksygenere tunge øl om igjen etter pitch å være bra tåpelig, men det gjør vi jo, så...?

Veldig godt poeng:).

Jeg vil gjette på at det er et enkelt faktum at kontakt med rein oksygen tar livet av gjærceller. Og så vil jeg gjette på at det ikke er gjort noen forsøk med den faktiske effekten i vørter under brygging. Antakelig har det en viss effekt, men den er åpenbart ikke så stor at det går merkbart ut over ølet.

Virker dette rimelig?

Min konklusjon er at jeg oksygenerer før tilsetning av gjær, siden det ikke spiller noen rolle for meg hva jeg gjør først. Men jeg bekymrer meg ikke nok til at jeg ikke vil gi en ekstra dose når jeg brygger sterke øl (en sjelden gang;)).
 
Hmm... oksygenering høres ut som en fin kandidat for split batch-eksperimentering. En bøtte med risting/plasking og en med O2. Dette må jeg teste etterhvert. Om jeg har skjønt det rett så oppleves forskjellene som størst i øl med høy OG og i lagere (?)

Jeg veit ikke om det er noe stort poeng i å gjøre det eksperimentet. Høyst sannsynlig vil du ikke få noen merkbar forskjell. Om du får det, betyr det bare at det av en eller annen grunn gjorde en forskjell denne gangen - eller at det var en eller annen annen tilfeldig grunn.

Espen Lothe sier at vitsen med oksygen er at du forsikrer deg om et konsistent resultat. Du vil sannsynligvis få godt øl med risting, men med oksygen er du sikker på å få det - eller (egen modifisering) du kan være sikker på at du ikke får et dårlig øl pga. for lite oksygen.

Jeg er relativt overbevist om at oksygenet har vært med på å øke frekvensen av godt øl for meg - men jeg har jo forbedret andre deler av prosessen, også, så det er vanskelig å si noe sikkert.
 
Veldig godt poeng:).

Jeg vil gjette på at det er et enkelt faktum at kontakt med rein oksygen tar livet av gjærceller. Og så vil jeg gjette på at det ikke er gjort noen forsøk med den faktiske effekten i vørter under brygging. Antakelig har det en viss effekt, men den er åpenbart ikke så stor at det går merkbart ut over ølet.

Virker dette rimelig?

Min konklusjon er at jeg oksygenerer før tilsetning av gjær, siden det ikke spiller noen rolle for meg hva jeg gjør først. Men jeg bekymrer meg ikke nok til at jeg ikke vil gi en ekstra dose når jeg brygger sterke øl (en sjelden gang;)).
Det virker absolutt rimelig, og jeg gjør det på samme måten sjøl.
 
Tilbake
Topp