Tråden for dumme spørsmål.

Mye fine tips her nå. Det er vel bare å prøve. Må da bli en langt korte bryggedag, med tanke på oppvarming og kjøling. Sette kjelen i kaldt vann med en spiralkjøler.
Kommer til å bli nydelig.
Verre å beregne gjær, men d funket vel det òg.
Å ha på varme under en tynnbunnet kjele med meskepose kan være litt risikabelt. Et godt alternativ med kjele opp til 25 liter, er å varme meskevannet med kjelen på komfyren, ha i meskepose+malt og røre, og sette kjelen inn i stekeovn stilt på 70°.
 
Å ha på varme under en tynnbunnet kjele med meskepose kan være litt risikabelt. Et godt alternativ med kjele opp til 25 liter, er å varme meskevannet med kjelen på komfyren, ha i meskepose+malt og røre, og sette kjelen inn i stekeovn stilt på 70°.

Enig, den sjansen hadde jeg ikke tatt. Men med en liten falskbunn eller noe som kan fungere som det, skulle det ikke være noe problem. Jeg mesker med falskbunn og meskepose, og kjører på med alle 3500 wattene på induksjonsplata om det trengs, uten at det skaper noen form for problemer. Da er posen i kontakt med kjelebunnen et lite stykke ut mot kanten.
 
Jeg brygger på GF, men for ikke mange brygg siden brukte jeg BIAB, og da med en enkel rist av denne typen som falskbunn:
https://www.clasohlson.com/no/Damprist/34-7855

Jeg fjernet den "staken" midt i og erstattet med en snor som jeg kunne legge langs siden av kjelen når jeg hadde meskeposen i, og som kunne trekke hele falskbunnen ut når kokingen skulle i gang.
 
Ang Gahrs tabell for vannjustering. Jeg fant denne: https://www.bryggselv.no/blogg/vannjustering-en-innforing/

Hvor havner en American Strong Ale ala 7 Fjell sin "Vinter" på skalaen av ulike øltyper her? Det er jo en mørk og sterk amerikansk øl.
Ref: https://www.7fjellbryggeri.com/recipe/brewourvinteramericanstrongale/

Det er ganske stor forskjell på vanntilsetningene for Stouts og Porters (som er mørke) og f.eks. Mørk Amerikansk Farmhouse Ale, Bock og Old Ale/Winter Warmer (som også er mørke).
 
Jeg brygger på GF, men for ikke mange brygg siden brukte jeg BIAB, og da med en enkel rist av denne typen som falskbunn:
https://www.clasohlson.com/no/Damprist/34-7855

Jeg fjernet den "staken" midt i og erstattet med en snor som jeg kunne legge langs siden av kjelen når jeg hadde meskeposen i, og som kunne trekke hele falskbunnen ut når kokingen skulle i gang.

Snedig:)!

Den sleit ikke på posen? Jeg mener, du rører jo gjerne en del underveis. Min første pose blei ganske fillete, men så brukte jeg den som ytterpose da jeg kjøpte ny. Og da har den nye holdt godt. Bergers to-posesystem, altså. Anbefales:).
 
Ytter- og innerpose?! Jeg har brukt kun ett lag og brukte aldri pose, egentlig. Jeg kjøpte gardinstoff i ren nylon (tror jeg) som jeg egentlig hadde tenkt å sy pose av, men endte med å skjære en ganske stor sirkel som jeg forseglet med lighter langs kantene og bare stappet oppi kjelen og spant fast på utsiden med en lastestropp med spenne fra Clas Ohlson. Overraskende slitesterkt. Posen holdt i de 14 bryggene jeg rakk før jeg gikk til Grainfather uten nevneverdig slitasje.

Her er en post om det fra tidligere:
https://forum.norbrygg.no/threads/forventet-meske-effektivitet.33910/#post-363081

NB det ser ut til at stoffet jeg brukte er ute av sortimentet nå.
 
Sist redigert:
Ang Gahrs tabell for vannjustering. Jeg fant denne: https://www.bryggselv.no/blogg/vannjustering-en-innforing/

Hvor havner en American Strong Ale ala 7 Fjell sin "Vinter" på skalaen av ulike øltyper her? Det er jo en mørk og sterk amerikansk øl.
Ref: https://www.7fjellbryggeri.com/recipe/brewourvinteramericanstrongale/

Det er ganske stor forskjell på vanntilsetningene for Stouts og Porters (som er mørke) og f.eks. Mørk Amerikansk Farmhouse Ale, Bock og Old Ale/Winter Warmer (som også er mørke).

Stort sett et greit sammendrag av Gahrs artikkel det der, tror jeg. Men jeg reagerer litt på at den får det til å virke som om salttilsetningene har justering av pH som en av primærfunksjonene. Det bærer fort galt av sted om man bruker saltene til det.

Salter tilsettes for å få de ønskede mengdene av mineralene - ut fra hensyn til gjærens behov for kalk, og ut fra hvordan man ønsker å vektlegge malt i forhold til humle/bitterhet - og skal pH påvirkes ytterligere, bør det skje ved hjelp av syre - selvfølgelig dersom pH skal senkes.

Det burde vel også sies at man skal være litt forsiktig med natronmengdene. Du kan få saltsmak av natriumet.

7 sorter, ja. Har lurt litt sjøl - men er det ikke det som kalles en "winter warmer", som igjen er en undertype av "old ale" (17 B i BJCP), som igjen er en undertype av "strong english ale"?

BJCP:
Overall Impression:
An ale of moderate to fairly significant alcoholic strength, bigger than standard beers, though usually not as strong or rich as barleywine. Often tilted towards a maltier balance. “It should be a warming beer of the type that is best drunk in half pints by a warm fire on a cold winter’s night”
– Michael Jackson.
Aroma:
Malty-sweet with fruity esters, often with a complex blend of dried-fruit, vinous, caramelly, molasses, nutty, toffee, light treacle, and/or other specialty malt aromas. Some alcohol and oxidative notes are acceptable, akin to those found in Sherry or Port. Hop aromas not usually present due to extended aging.

Wikipedia har en grei artikkel, synes jeg: https://en.wikipedia.org/wiki/Old_ale
 
Sist redigert:
Enig, den sjansen hadde jeg ikke tatt. Men med en liten falskbunn eller noe som kan fungere som det, skulle det ikke være noe problem. Jeg mesker med falskbunn og meskepose, og kjører på med alle 3500 wattene på induksjonsplata om det trengs, uten at det skaper noen form for problemer. Da er posen i kontakt med kjelebunnen et lite stykke ut mot kanten.
Jeg bruker tykkbunnet kjele. Biab posen ligger helt nedtil. Går fint med max på induksjon hos meg. Ingen smelting/sviing.
 
Jeg bruker tykkbunnet kjele. Biab posen ligger helt nedtil. Går fint med max på induksjon hos meg. Ingen smelting/sviing.

Interessant. Jeg bruker falskbunnen uansett, for jeg tapper fra rommet under den, så jeg har ikke hatt behov for å teste. Jeg brygger ikke BIAB; synes bare posen er praktisk:).

Tykkbunnet kjele og induksjon er nok den beste forsikringa mot fastbrenning/sviing. Jeg får ørlite belegg i midten av kjelebunnen under meskinga, men det sitter ikke fast; jeg kan gni det av med henda eller en svamp.
 
Mulig dette har en veldig enkel forklaring. Jeg opplever at når jeg ser gjennom en flaske fra min aller første batch er ølet krystallklart i flasken, men etter å ha stått i kjøleskapet en stund er det tåkete. Merker forskjell fra når en flaske står oppreist og når den ligger nede. Hvorfor?
 
Mulig dette har en veldig enkel forklaring. Jeg opplever at når jeg ser gjennom en flaske fra min aller første batch er ølet krystallklart i flasken, men etter å ha stått i kjøleskapet en stund er det tåkete. Merker forskjell fra når en flaske står oppreist og når den ligger nede.

Kjøletåke? Hvis det er det så blir ølet uklart ved lav temperatur, og klarere ved litt høyere temperatur.
Chill Haze.
 
Det er mottatt. Googlet chill haze og fant en meget god artikkel umiddelbart. Leser meg opp nå og har allerede et par ideer på hvordan jeg kan fikse det. Prøver ut med batchen som står til gjæring nå om et par uker.
 
Tilbake
Topp