Tråden for dumme spørsmål.

Jeg vet jeg har stilt en del spørsmål om starter her tidligere, men jeg føler likevel ikke jeg er helt i mål, da spesielt med tanke på en god strategi.

Planen er å sette et brygg (7-fjell Go Stemning 01, 25 liter) neste uke med WLP 028 ( kalkulert behov 0.9 liter)og sette en starter i forkant på en liter der den siste desiliteren går til lagring for neste gang.

Men så til strategi, bør jeg sette starteren slik at jeg kan pitche den direkte fra magnetrøreren (og hvor fleksibel må jeg da være med bryggetidspunkt).

Eller er det best å la den gå helt ut, kjøle og dekantere for så å pitche når jeg er klar med brygget?

Evt andre muligheter som jeg ikke har fått med meg?
 
Jeg vet jeg har stilt en del spørsmål om starter her tidligere, men jeg føler likevel ikke jeg er helt i mål, da spesielt med tanke på en god strategi.

Planen er å sette et brygg (7-fjell Go Stemning 01, 25 liter) neste uke med WLP 028 ( kalkulert behov 0.9 liter)og sette en starter i forkant på en liter der den siste desiliteren går til lagring for neste gang.

Men så til strategi, bør jeg sette starteren slik at jeg kan pitche den direkte fra magnetrøreren (og hvor fleksibel må jeg da være med bryggetidspunkt).

Eller er det best å la den gå helt ut, kjøle og dekantere for så å pitche når jeg er klar med brygget?

Evt andre muligheter som jeg ikke har fått med meg?

En liter startervørter tåler antakelig ølet uten at du vil merke det, i alle fall om en skal tro det en leser. Jeg har aldri prøvd det. Men siden det er vanskelig å beregne når en starter er gått ferdig, hadde jeg nok gått for å kjøle ned og dekantere. Og så slipper du å lure på om det er en liten smak der av starterølet;). Innbilningskraften er som kjent ganske sterk.
 
En liter startervørter tåler antakelig ølet uten at du vil merke det, i alle fall om en skal tro det en leser. Jeg har aldri prøvd det. Men siden det er vanskelig å beregne når en starter er gått ferdig, hadde jeg nok gått for å kjøle ned og dekantere. Og så slipper du å lure på om det er en liten smak der av starterølet;). Innbilningskraften er som kjent ganske sterk.

Takk for svar, a kjører jeg den ferdig.

Er det noe "fasitsvar" på hvor lenge den skal gå, samt hvor lenge den kan stå i kjøleskap før pitching?
Jeg vet at dette er vanskelig å svare på, men sånn ca tall for å kunne planlegge litt?

Er det et poeng at starteren skal stå mørkt? Tror jeg har lest det et sted?
 
Takk for svar, a kjører jeg den ferdig.

Er det noe "fasitsvar" på hvor lenge den skal gå, samt hvor lenge den kan stå i kjøleskap før pitching?
Jeg vet at dette er vanskelig å svare på, men sånn ca tall for å kunne planlegge litt?

Er det et poeng at starteren skal stå mørkt? Tror jeg har lest det et sted?

Det siste tror jeg har lite for seg. Jeg har også sett det, men har aldri sett noen henvisning til vitenskapelig litteratur.

Hvis gjæren du bruker er frisk og fin, så eter den seg nokså fort gjennom en starter på en liter. 12 timer? Men obs! det er temperaturavhengig. Her tenker jeg på vanlig romtemperatur.
 
Da satser jeg på å sette den mot slutten av helgen, så tar jeg bryggedag dagen etter den er klar :)

Jeg kom på en ting; vil den ikke sette seg som en gjærkake som må graves ut av kolben?
 
Når vi er inne på vann setter jeg i gang et lite eksperiment nå.

Har varmtvann fra Hafslund i krana. Noen mener det er drikkevannskvalitet, jeg er skeptisk.

Nå satte jeg tre glass i kjøleskapet, ett med kokt vann, ett med kaldt vann og et med kokt vann. Blir spennende å se i ettermiddag om jeg smaker noen forskjell. Hvis ikke kan jeg spare mye tid og strøm på vannvarming på bryggedager.
 
Takk for svar, a kjører jeg den ferdig.

Er det noe "fasitsvar" på hvor lenge den skal gå, samt hvor lenge den kan stå i kjøleskap før pitching?
Jeg vet at dette er vanskelig å svare på, men sånn ca tall for å kunne planlegge litt?

Er det et poeng at starteren skal stå mørkt? Tror jeg har lest det et sted?

Til det siste: Nei, det tar jeg sjansen på å si er tull. Har sett det, men aldri med noen henvisning til empiri.

Er gjæren du bruker frisk og fin, eter den seg fort gjennom en liter vørter. 12 timer i romtemperatur?
 
Da satser jeg på å sette den mot slutten av helgen, så tar jeg bryggedag dagen etter den er klar :)

Jeg kom på en ting; vil den ikke sette seg som en gjærkake som må graves ut av kolben?

Det kommer an på gjærtypen. Noen er så løse at det er problem å dekantere starterølet av dem (altbiergjær!), mens andre er nærmest som ostemasse (wlp002 og andre av samme opphav), og den kan det være et problem å få finfordelt igjen.

Det du gjør, er å la det være igjen litt av starterølet, og så kjører du den bare på rører'n. Beveg kolben litt rundt; dette finner du ut av.

Du kan også i stedet helle oppi litt vørter fra brygget etter å ha dekantert alt starterøl, men da må du være obs på at den delen du setter til side, også vil gjære. Ikke at det er noe problem, du lar den bare stå i romtemp et døgns tid. Men du må ha et glass med litt headspace.

Du kan tilsette gjæren kjøleskapskald. Det er faktisk det beste.
 
Siden jeg bruker en Fermzilla kan jeg vel bare tømme gjæren oppi bunnbeholderen til den etter dekantering, og la den stå med lokket på til brygget er klart?

Tenkte da å tappe, som jeg pleier, rett fra motstrømskjøleren oppi Fermzillaen med bunnventilen stengt, mens luftestenen ligger i bunn (forsynt fra luftpumpe) og så åpne bunnventilen for å pitche gjæren fra bunn etter vørteren er ferdig tappet og topplokket på.
Fornuftig?
 
John Guest koblinger, tåler de å ligge ett døgn i PBW? Når jeg vasker utstyr så legger jeg ting bare til bløtlegging, og det blir gjerne liggende et døgns tid. Tåler JG en slik behandling?
 
Siden jeg bruker en Fermzilla kan jeg vel bare tømme gjæren oppi bunnbeholderen til den etter dekantering, og la den stå med lokket på til brygget er klart?

Tenkte da å tappe, som jeg pleier, rett fra motstrømskjøleren oppi Fermzillaen med bunnventilen stengt, mens luftestenen ligger i bunn (forsynt fra luftpumpe) og så åpne bunnventilen for å pitche gjæren fra bunn etter vørteren er ferdig tappet og topplokket på.
Fornuftig?

Nå har jeg aldri satt mine ben i en Fermzilla, så jeg skjønner ikke helt det der. Hvordan får du gjæren opp i suspensjon fra bunnbeholderen?
 
Det var vel det jeg trodde og håpte gjæren ordnet selv, men den gjør kanskje ikke det?

Det ville jeg ikke satsa på, nei.

La den stå i kjøleskapet til du har tappa opp. Så sørger du for å få den miksa med starterøl eller vørter til ei passende tynn suppe som lett vil blande seg med vørteren, og den heller du oppi.
 
Det ville jeg ikke satsa på, nei.

La den stå i kjøleskapet til du har tappa opp. Så sørger du for å få den miksa med starterøl eller vørter til ei passende tynn suppe som lett vil blande seg med vørteren, og den heller du oppi.

Jeg lagde et par bilder fort å galt for å illustrere litt bedre:

Vis vedlegget Vis vedlegget

Tenker da at ventilen åpnes etter at vørteren er fyllt på og ferdig luftet, da vil jo vørteren bli liggende oppå gjæren som den gjær etter flokkulering.
Jeg innbiller meg da at den vil begynne å jobbe fra bunn, men muligens litt tregere en om den ble pitchet fra topp?
 
Jeg lagde et par bilder fort å galt for å illustrere litt bedre:

Vis vedlegget 44133 Vis vedlegget 44134

Tenker da at ventilen åpnes etter at vørteren er fyllt på og ferdig luftet, da vil jo vørteren bli liggende oppå gjæren som den gjær etter flokkulering.
Jeg innbiller meg da at den vil begynne å jobbe fra bunn, men muligens litt tregere en om den ble pitchet fra topp?

Du kan ta en for vitenskapen. Jeg har jo ikke noe grunnlag for å si 100% sikkert at det ikke vil fungere. Men gjær som ligger på bunnen, jobber ikke; det er den som svever rundt i vørteren/ølet som gjør det. Det vil selvfølgelig skje noe etter hvert, men det er et nokså viktig poeng at gjæren må komme i gang så fort som mulig for å hindre bakterievekst. Og den skal nyttiggjøre seg det oksygenet du har tilført før det forsvinner, også - og det tar visst ikke så lang tid.

Kort sagt: Jeg hadde ikke tatt sjansen:).
 
Som sagt, jeg har gjort dette flere ganger, og har ikke merket noen forskjell. Jeg har også laget en liten starter i beholderen før pitch, den kan settes rett på magnetrøreren.

Når ventilen åpnes vil vørteren strømme ned i beholderen, og en luftboble vil fyke opp til toppen av tanken. Det blir en del turbulens på grunn av dette og vørter og gjær blander seg med en gang.
 
Tilbake
Topp