Tråden for dumme spørsmål.

Mesk og skyll: 3 gr CaCl2 pr. 10 l.
Kun mesk: 1 gr CaCo3 pr. 10 l.

Det er en tabell her:
Vannjustering - en innføring - Bryggselv Blogg
Takker så mye for rådet ditt, vi fulgte det og justerte vannet slik som du anbefalte. Regner med at anbefalingen din tar utgangspunkt i en vanlig amber øl. Amber Juleøl som vi brygger nå er litt mer humlet enn en vanlig amber, bakrunnen for spørsmålet vårt er derfor : kanskje bør denne varianten ha litt mer sulfat enn en standard amber? Juleøl er såvidt vi kan se ikke noe eget øl, men varianter av ulike klasser.
 
Vil gjette på at det ikke var så mye mer å hente ut av den, så det var nok lurt å sette den i kjøleskap.
Målte Sg i starter når den ble dekantert : 1,014. Smakte surt og eddik :) 63% utgjæring, virker fornuftig utifra at det fremdeles var litt aktivitet i starteren. Pitchet for noen timer siden, allerede aktivitet i gjærlåsen. Virker som om du er inne på noe riktig med tanke på hvor lenge det er fornuftig å holde startere på røreren :)

Edit: Jammen godt dette er tråden for dumme spørsmål :)
 
Hva var vørteren i starteren laget på? Om den var sur og smakte eddik, tyder det på at det var slutt på sukkeret, og at gjæren var i gang med å respirere etanol - men det rimer jo ikke med en FG på 1.014, i alle fall ikke om dere brukte vanlig lys tørrmalt. Da havner starteren ferdig utgjæret gjerne nede på 1.008.
 
Takker så mye for rådet ditt, vi fulgte det og justerte vannet slik som du anbefalte. Regner med at anbefalingen din tar utgangspunkt i en vanlig amber øl. Amber Juleøl som vi brygger nå er litt mer humlet enn en vanlig amber, bakrunnen for spørsmålet vårt er derfor : kanskje bør denne varianten ha litt mer sulfat enn en standard amber? Juleøl er såvidt vi kan se ikke noe eget øl, men varianter av ulike klasser.
Bare hyggelig! :)

Mulig du har rett i at en bør ta hensyn til kraftigere humling i denne varianten av amber ale. Jeg har ikke gjort det, og min utgave av ølet har fungert veldig bra rundt juletider som alternativ til et lyst øl.

Det er ikke noen særlig etterspørsel for mørkere øl her i huset, vi handler inn noen mørke Kinn i tilfelle. Og julebokk.
 
Sist redigert:
Her er et om lagerøl og filtrering.
Jeg kjøpte et filterkit av @Miguel nå som han skulle ta skrittet fra brygger til medbrygger, og tenkte å teste det ut på en lys lager som nettopp er ferdiggjæra. Tanken var å fate ølet, kjøle det ned, filtrere, og så sette det kaldt for lagering. Men så slo det meg at kanskje gjæra spiller en rolle i utviklinga som skjer under lagering, og om den er filtrert bort, hvada?
Bør rekkefølgen heller være fating, lagering, filtrering?
 
Jeg følger opp med et spørsmål om fersk gjær. Hva er deres mening om hvor lenge kan den stå i kjøleskapet mellom hver gang man brygger med den?
Hadde tenkt å brygge en pils med WB-34/70 nå, men lurer på om jeg ikke bør snurre den opp(007) til en IPA først
 
Her er et om lagerøl og filtrering.
Jeg kjøpte et filterkit av @Miguel nå som han skulle ta skrittet fra brygger til medbrygger, og tenkte å teste det ut på en lys lager som nettopp er ferdiggjæra. Tanken var å fate ølet, kjøle det ned, filtrere, og så sette det kaldt for lagering. Men så slo det meg at kanskje gjæra spiller en rolle i utviklinga som skjer under lagering, og om den er filtrert bort, hvada?
Bør rekkefølgen heller være fating, lagering, filtrering?
Det siste du sier er egentlig riktig rekkefølge. Gjæren jobber selv ved 4C, litt forskjell fra gjær til gjær, men ja, fate, lag(e)re og så filtrere over til slutt-tank,
 
Det siste du sier er egentlig riktig rekkefølge. Gjæren jobber selv ved 4C, litt forskjell fra gjær til gjær, men ja, fate, lag(e)re og så filtrere over til slutt-tank,
Så lagering (hater den e'en, men uten blir det så mye forvirring) ved 4 C? Ikke 0, som jeg har trodd? Uansett, takk for oppklaring angående rekkefølge.
Da kommer et oppfølgingsspørsmål. For at fatet skal være tett må det ha litt trykk. Men ølet tar opp co2 fra headspace, noe som vil gjøre at trykket mot lokket synker (tror jeg). Samtidig skal ikke ølet være karbonert før filtrering. Holder det å bare gi litt co2 etter fating før det får stå til lagering, nok til å tette lokket?
 
Jeg følger opp med et spørsmål om fersk gjær. Hva er deres mening om hvor lenge kan den stå i kjøleskapet mellom hver gang man brygger med den?
Hadde tenkt å brygge en pils med WB-34/70 nå, men lurer på om jeg ikke bør snurre den opp(007) til en IPA først
To uker, kanskje?
 
Så lagering (hater den e'en, men uten blir det så mye forvirring) ved 4 C? Ikke 0, som jeg har trodd? Uansett, takk for oppklaring angående rekkefølge.
Da kommer et oppfølgingsspørsmål. For at fatet skal være tett må det ha litt trykk. Men ølet tar opp co2 fra headspace, noe som vil gjøre at trykket mot lokket synker (tror jeg). Samtidig skal ikke ølet være karbonert før filtrering. Holder det å bare gi litt co2 etter fating før det får stå til lagering, nok til å tette lokket?
Eller 0 grader ja. Jeg brukte bare et raskt eksempel som dukket opp i hodet mitt samtidig som jeg skrev innlegget sist, som var 4C.
 
Så lagering (hater den e'en, men uten blir det så mye forvirring) ved 4 C? Ikke 0, som jeg har trodd? Uansett, takk for oppklaring angående rekkefølge.
Da kommer et oppfølgingsspørsmål. For at fatet skal være tett må det ha litt trykk. Men ølet tar opp co2 fra headspace, noe som vil gjøre at trykket mot lokket synker (tror jeg). Samtidig skal ikke ølet være karbonert før filtrering. Holder det å bare gi litt co2 etter fating før det får stå til lagering, nok til å tette lokket?
Du må faktisk ufrivillig karbonere ølet for å få overtrykk i fatet over tid. Hvis du bare gir det en trøkk med en gang og setter det til side så vil du få null overtrykk, som du har skjønt.
 
Du må faktisk ufrivillig karbonere ølet for å få overtrykk i fatet over tid. Hvis du bare gir det en trøkk med en gang og setter det til side så vil du få null overtrykk, som du har skjønt.
Men det vil skape trøbbel for filtreringa seinere, sant?
Åssen er det egentlig lurt å gjøre det her?
 
Men det vil skape trøbbel for filtreringa seinere, sant?
Åssen er det egentlig lurt å gjøre det her?
Jeg har aldri brukt det kittet selv. Så jeg aner ikke, men jeg tror egentlig ikke det bør være noe problem? Merk at jeg trooor.

Hvorfor tenker du at det blir et problem?
 
Jeg har aldri brukt det kittet selv. Så jeg aner ikke, men jeg tror egentlig ikke det bør være noe problem? Merk at jeg trooor.

Hvorfor tenker du at det blir et problem?
Det står i beskrivelsen hos f.eks. Bryggselv at det ikke funker å filtrere karbonert øl.
 
Det står i beskrivelsen hos f.eks. Bryggselv at det ikke funker å filtrere karbonert øl.
Ooooh. Der tok jeg feil gitt. Da vet jeg ikke hva som er lurest, med mindre du filtrerer og lagerererer uten gjær, aner ikke om det er spes vits å gjøre uten gjær egentlig.
 
Da kommer et oppfølgingsspørsmål. For at fatet skal være tett må det ha litt trykk. Men ølet tar opp co2 fra headspace, noe som vil gjøre at trykket mot lokket synker (tror jeg). Samtidig skal ikke ølet være karbonert før filtrering. Holder det å bare gi litt co2 etter fating før det får stå til lagering, nok til å tette lokket?
Corneliusfat trenger da vel ikke noe kontinuerlig trykk for å holde tett? Har i hvert fall lest instruksjoner som sier at karbonering kan gjøres når som helst i lagering-fasen, mens i en Brulosophy post nevnes det "hit keg with enough gas to seat the lid". Du kan vel da ev. tette og trykkteste lokket med fatet fylt med starsan, før du presser dette ut og fyller fatet.
 
Corneliusfat trenger da vel ikke noe kontinuerlig trykk for å holde tett? Har i hvert fall lest instruksjoner som sier at karbonering kan gjøres når som helst i lagering-fasen, mens i en Brulosophy post nevnes det "hit keg with enough gas to seat the lid". Du kan vel da ev. tette og trykkteste lokket med fatet fylt med starsan, før du presser dette ut og fyller fatet.
Det trenger ikke kontinuerlig med trykk. Men hvis man "hit it" en gang, så vil denne gassen bli absorbert i ølet. Man trenger å mette øl ihht temperatur, og så gasse på med det som blir overtrykk, for å faktisk få overtrykk. Ellers så går det på diffusjon gjennom pakningene.
 
Jeg tror at det holder å gi gass en gang for å sette lokket, og la det være med det. Klart vil overtrykket forsvinne, men tror lokket holder tett likevel. Du kan i hvertfall ikke filtrere karbonert øl :)
 
Tilbake
Topp