Tråden for dumme spørsmål.

Det trenger ikke kontinuerlig med trykk. Men hvis man "hit it" en gang, så vil denne gassen bli absorbert i ølet. Man trenger å mette øl ihht temperatur, og så gasse på med det som blir overtrykk, for å faktisk få overtrykk. Ellers så går det på diffusjon gjennom pakningene.
Ved karbonering mettes da vel ølet jf. både temperatur og trykk, dvs. om man bare gir en dose CO2 så vil det komme til likevekt med et lite gjenværende overtrykk, selv om det kanskje ikke er målbart med vanlige manometer. Og selv om silikon-pakninger har ganske høy permeabilitet, så tviler jeg på at det gir noe utveksling av gass av praktisk betydning så lenge man ikke får undertrykk i fatet.
 
Det du ikke ønsker er undertrykk i et Corneliusfat.
Dersom du ved 5 ℃ setter et lite overtrykk, vil dette være undertrykk ved 1 ℃.
Pakningen på Corneliusfat er designet kun for overtrykk
Sjekk trykk etter at fatet har stått et døgn på lageringstemperatur, og påse da at fatet har et lett overtrykk
 
Det du ikke ønsker er undertrykk i et Corneliusfat.
Dersom du ved 5 ℃ setter et lite overtrykk, vil dette være undertrykk ved 1 ℃.
Pakningen på Corneliusfat er designet kun for overtrykk
Sjekk trykk etter at fatet har stått et døgn på lageringstemperatur, og påse da at fatet har et lett overtrykk
Det er en utfordring, det der. Nå holder ølet 18 C, så skal det fates og ned til 0 C. Jeg kan selvsagt gi det et nytt burst med co2 hver dag til det når 0, og hvis det når 0 fort nok (kjøleskapet er ganske effektivt) vil det kanskje kjøles ned før ølet absorberer overtrykket i headspace, men så er jo spørsmålet de neste månedene. Hvordan opprettholde et lite overtrykk i fatet relativt til omgivelsene?
 
Både øyemål og intuisjon kan benyttes. Du bestemmer :)
Det er like før jeg dekker hele fatet med forseglingsvoks. :D

Dessuten får det meg til å lure på hele konseptet (jada, jada). Hvis jeg filtrerer det først får jeg ikke effekten av lagering. Hvis jeg lar det stå på gjæra (ikke gjærkaka) i et halvt år kan jeg antakelig gi f... i å filtrere uansett, for innen den tid er det nok klart som vann.
 
Skjønner ikke helt hvorfor det ikke fungerer med (litt) CO2. Regner med at du slår ut mye av co2’en, men flatt-er-flatt...
 
Du kan også trykksette det, og når du en gang i fremtiden skal filtrere, kobler du en 3/16 gasslange på og legger enden i en 1/2 liter StarSan / blowoff flaske. Over en uke eller to, vil trykket sive ut.
 
Ved karbonering mettes da vel ølet jf. både temperatur og trykk, dvs. om man bare gir en dose CO2 så vil det komme til likevekt med et lite gjenværende overtrykk, selv om det kanskje ikke er målbart med vanlige manometer. Og selv om silikon-pakninger har ganske høy permeabilitet, så tviler jeg på at det gir noe utveksling av gass av praktisk betydning så lenge man ikke får undertrykk i fatet.

Du har helt rett.Likevekt. Jeg tenkte kanskje litt for nazi på det, mtp det jeg sa at du vil gjerne har overtrykk.
 
Du har helt rett.Likevekt. Jeg tenkte kanskje litt for nazi på det, mtp det jeg sa at du vil gjerne har overtrykk.
Tror jeg heller mot å gi nok overtrykk i headspace til at det ikke blir undertrykk når det er kjølt ned og satse på at det holder oksygen ute de neste månedene.

Er det forresten noen som evner å regne på hvor mye overtrykk det må være for å ikke bli undertrykk når 19 liter øl går fra 18 grader til 0?
 
Bare sett på lokket, gi en burst og sett det kaldt. Gi en burst CO2 en gang i mellom til det er kaldt. @Holmentoppen har sikkert noen tips, han lar jo ølet stå lenge på fat før han trykker over i et annet. Men det er jo ikke sikkert han bruker filter da...
 
Tror jeg heller mot å gi nok overtrykk i headspace til at det ikke blir undertrykk når det er kjølt ned og satse på at det holder oksygen ute de neste månedene.

Er det forresten noen som evner å regne på hvor mye overtrykk det må være for å ikke bli undertrykk når 19 liter øl går fra 18 grader til 0?
Jeg putta tallene inn i beersmith, og ved 0 grader trenger du 1 bar mer trykk for å få samme vol som ved 18 grader …

EDIT: For å være helt nøyaktig 0,93 bar, men 1 bar skulle da gi deg et lite overtrykk "til overs" ved 0 grader …
 
Bare sett på lokket, gi en burst og sett det kaldt. Gi en burst CO2 en gang i mellom til det er kaldt. @Holmentoppen har sikkert noen tips, han lar jo ølet stå lenge på fat før han trykker over i et annet. Men det er jo ikke sikkert han bruker filter da...
Ingen filter her. Eller – jeg har et filter i roteskuffen som er brukt én gang. Føler at filtrering er en av de unødvendige sidesprangene man ikke trenger å drive med.
 
Nei, pleier å karbonere på fat nr. 2 når jeg gjør det på denne (litt tungvinte) måten.
Da er jo du som skapt for å svare på spørsmålet: Hvordan unngå at fat 1 mister overtrykk under lagerfasen. :)

Ellers har jeg akkurat fått fata og flaska ølet. Noe gikk skeis under lukka overføring, så det blei ikke helt fullt i fatet. Det slutta å renne etter 17 liter, så det blei litt mer headspace enn jeg hadde tenkt. Det gjør vel iogforseg ikkeno. Det blei ihvertfall en knapp kasse som gikk rett på flaske, og fatet står til kjøling med 1 bars overtrykk. Satser på at det blir bra. Setter flaskene inn sammen med fatet om et par uker, så blir det en gang i framtida mulig å sammenligne filtrert vs ufiltrert.
 
Da er jo du som skapt for å svare på spørsmålet: Hvordan unngå at fat 1 mister overtrykk under lagerfasen. :)

Ellers har jeg akkurat fått fata og flaska ølet. Noe gikk skeis under lukka overføring, så det blei ikke helt fullt i fatet. Det slutta å renne etter 17 liter, så det blei litt mer headspace enn jeg hadde tenkt. Det gjør vel iogforseg ikkeno. Det blei ihvertfall en knapp kasse som gikk rett på flaske, og fatet står til kjøling med 1 bars overtrykk. Satser på at det blir bra. Setter flaskene inn sammen med fatet om et par uker, så blir det en gang i framtida mulig å sammenligne filtrert vs ufiltrert.
Jeg burde sikkert gå bakover i tråden for å finne problemstillingen :eek: Men jeg har ikke opplevd lekkasje i fat #1. Trikset er å sette på 2-3 bar for å smekke lokket på plass. Så kan man slippe ut trykket – og sette 1 bar eller litt over som karbonerings-/serveringstrykk. Overtrykk som ikke vedlikeholdes vil jo jevnes ut når CO2 løses opp i ølet. Men om pakningen er tett vil det uansett ikke lekke. Trykket i fatet vil alltid være større enn på utsiden.
 
Nå spør jeg dumt kanskje, men er forholdsvis ny med fat: Setter dere på trykk før dere trykker ned låsebøylen på fatet (for at lokket skal "sette" seg), eller etter at lokket behørig er låst? :)
 
Hvis du lurer på trykkfall ved temperaturendring så er formelen for gass slik:
T1xP2=T2xP1
Altså i ditt tilfelle har du tre kjente verdier, du har 18°C som T1, 0°C som T2 og la oss si for enkelhets skyld at P2 skal være 1psi for å opprettholde et minimalt overtrykk.

når da 18°C ganger 1psi blir 18 og T2 er null vil det si at du må ha 18psi trykk for å ende opp med 1psi.

Væsken ekspanderer mindre en gass og blir vel derfor uvesentlig å regne på.

Det var en enkel rørleggers innspill, så får de som er matte og fysikkyndige kommentere om jeg har regnet eller tenkt feil.
 
Tilbake
Topp