Nei, ingen personlige erfaringer, men bryggosofene har sjølsagt testa det, og fant ut at det ikke blir noen merkbar forskjell. Jeg finner det rimelig. Så i din situasjon ville jeg brygga pils med pale malt uten å nøle.Kjapt spørsmål. Har fine temperaturer i kjeller nå, 3 pakker novalager gjær men kun pale ale malt. Hvordan er pale ale å bruke i lager, noen som har erfaringer?
Isaria har vel en profil som ikke er helt ulik pale malt, og du har brygget noen lagere på den, hvis jwg ikke husker feil?Nei, ingen personlige erfaringer, men bryggosofene har sjølsagt testa det, og fant ut at det ikke blir noen merkbar forskjell. Jeg finner det rimelig. Så i din situasjon ville jeg brygga pils med pale malt uten å nøle.
Der satte du fingern på et poeng, jaIsaria har vel en profil som ikke er helt ulik pale malt, og du har brygget noen lagere på den, hvis jwg ikke husker feil?
Btw; Beuggosofene sammenliknet pale malt med (tysk) pils malt, (ikke pale ale malt). Pale malt er lysere, (ned mot pils malt, men mindre sødme? … light pale ale?)
Når det er sagt; jeg tror pale ale malt funker fint til en lager.
Så lenge du koker lenge nok ser jeg ingen grunn til at begge måter skal fungere, men hvorfor ikke bare ha spraymalt rett i vørteren og koke, så slipper du å tynne ut med 1 liter vann ogsåSi jeg får en lavere OG en ønsket, så jeg koker en liter med vann og spraymalt.
Går det greit og ha dette i grainfatheren ved kokeslutt slik at det kjøles ned vie den og over i gjæringskaret.
Eller bør jeg kjøle ned spraymaltblandingen til gjærings temp og ha det rett i gjæringskaret?
Så lenge du koker lenge nok ser jeg ingen grunn til at begge måter skal fungere, men hvorfor ikke bare ha spraymalt rett i vørteren og koke, så slipper du å tynne ut med 1 liter vann også
Hvis du tilsetter spraymalt under kok kan det fort skumme over, jeg ville heller gått for å varme opp litt vann evt. tatt ut litt vørter og rørt det inn så alt er oppløst før du tilsetter det i kokDet er jo også en mulighet ja, og sikkert enda bedre.
Har ikke gjort slikt før, men tenkte og prøve meg på det siden jeg har begynt og få en del mindre OG en ønsket.
Bare skru av varmen et par minutter til det er rørt inn. Jeg gjør det samme ved større humletilsetninger i kok, for å unngå et vulkanutbrudd..Hvis du tilsetter spraymalt under kok kan det fort skumme over, jeg ville heller gått for å varme opp litt vann evt. tatt ut litt vørter og rørt det inn så alt er oppløst før du tilsetter det i kok![]()
Jeg gjorde det ved forrige tunge stoutbrygg, syns bunnen av bryggeren hadde litt mer å vaske(var 20% spraymalt så kanskje det er grunnen), så jeg vil nok gå over til å blande det før jeg tilsetter det i maskinen, men hey det er et fritt landBare skru av varmen et par minutter til det er rørt inn. Jeg gjør det samme ved større humletilsetninger i kok, for å unngå et vulkanutbrudd..
Hvorfor får du lavere utbytte? Ville heller brukt energi på og øke effektivitet om det var meg. Ofte er det små tiltak som gir store utslag, og selv om ikke høyt utbytte er noe nødvendig mål i seg selv, ligger det noen mulig uønskede i lav effektivitetDet er jo også en mulighet ja, og sikkert enda bedre.
Har ikke gjort slikt før, men tenkte og prøve meg på det siden jeg har begynt og få en del mindre OG en ønsket.
Har hørt at folk har fått svidde klumper av tørrmalt, også. Det hadde sikkert vært mulig på den BB60'n jeg brukte i yngre år. Så ja; å få rørt det ut før en hiver det oppi kokekjelen, er måten å gjøre det på.Hvis du tilsetter spraymalt under kok kan det fort skumme over, jeg ville heller gått for å varme opp litt vann evt. tatt ut litt vørter og rørt det inn så alt er oppløst før du tilsetter det i kok![]()
OK, det funker altså om man er forsiktig.Hvis man ikke hiver oppi alt på en gang, men tømmer rolig i full kok rekker ikke malten å komme til bunnen før den er oppløst. Har gjort det mange ganger, også på BB60 uten noen problemer.
Har egentlig aldri forstått greia med å tilpasse OG til planen sin med spraymalt.... Filosofien min er; Lær av dine feilberegninger og ta det som en mann.... det blir som regel drikkendes øl av det uansett.Jeg brygget med kun spraymalt i over 1 år, og mye stemmer, mesteparten flyter og oppløses og er man forsiktig går det sikkert greit, men personlig har ikke jeg tålmodighet til å bruke 30 minutter på å tilsette 1kg spraymalt, og så fort det blir litt fukt(om man heller fra pose) så sitter det så inni bananen fast i posen etter første dose man tømmer oppi og damp kommer i kontakt med spraymalten.
Som sagt kommer nok ann på egne preferanser og mengden som skal tilsettes.
- nå har jeg riktignok kutta ut å karbonere med stoffet - kjøpte en sekk med 25 kilo druesukkerHar egentlig aldri forstått greia med å tilpasse OG til planen sin med spraymalt.... Filosofien min er; Lær av dine feilberegninger og ta det som en mann.... det blir som regel drikkendes øl av det uansett.
Rota litt med spraymalt for en god del år sia i startere men har vel endt som @Finn Berger .....bunnfeller tru'n og hiver det i fryseren som speise...
..
Jeg bruker ikke spraymalt for å justere OG på brygg som har lavere utbytte enn forventet, men jeg har heller ingen kvaler med å erstatte endel av basemalten med spraymalt i en 10% øl for å unngå dobbelmesking og andre tidkrevende metoder.Har egentlig aldri forstått greia med å tilpasse OG til planen sin med spraymalt.... Filosofien min er; Lær av dine feilberegninger og ta det som en mann.... det blir som regel drikkendes øl av det uansett.
Rota litt med spraymalt for en god del år sia i startere men har vel endt som @Finn Berger .....bunnfeller tru'n og hiver det i fryseren som speise...
..
Den måtte oppgraderes.Nå mangler bare ballock kobling til 1/2’’
Vis vedlegget 65307