Tråden for dumme spørsmål.

Proteinsteg er meningsløst i den oppskrifta der. Det eneste du oppnår er å ødelegge proteiner som danner skummet i ølet. Et proteinsteg gir bare mening om du har undermodifisert malt - og det er ganske spesielt, og vanskelig å finne - eller minst 20% umalta korn i gristen.

Når det gjelder brent guffe-faren: Så lenge du veit den er der, er det ingen fare. Du må bare varme opp langsomt. Men det er vel bare når du brygger weissbier og ønsker mest mulig nelliksmak, at det gir mening å bruke dette steget (ferulstyresteget) rundt 45 grader. (Jeg har brukt det en del, og har ikke opplevd noen merkbar effekt av det, så jeg bruker det ikke lenger.)
Skal jeg bare kjøre en normal meske temp da feks 66 før en stigning til 78 på slutten ?
 
Skal jeg bare kjøre en normal meske temp da feks 66 før en stigning til 78 på slutten ?
Nja - jeg hadde brukt det steget på 57, som antakelig har til hensikt å øke gjærbarheta. Særlig hvis du kombinerer det med en lav pH (5,1 virker rimelig) vil du kunne få aktivert limit dekstrinasen der. Jeg ville kanskje hatt det trinnet et par grader høyere, men her er det snakk om å brygge et bestemt øl, så da hadde jeg beholdt det på 57.

Hvorfor du så skal til 69, skjønner jeg ikke helt, men det betyr ikke at det ikke har en hensikt:). Så bruk det.

Jeg hadde droppa 78. Det er nokså poengløst - hvis du da ikke har opplevd at det har hjulpet deg til å unngå at mesken går tett. Ellers er det bortkasta tid og penger.
 
Kjapt spørsmål. Har fine temperaturer i kjeller nå, 3 pakker novalager gjær men kun pale ale malt. Hvordan er pale ale å bruke i lager, noen som har erfaringer?
 
Kjapt spørsmål. Har fine temperaturer i kjeller nå, 3 pakker novalager gjær men kun pale ale malt. Hvordan er pale ale å bruke i lager, noen som har erfaringer?
Nei, ingen personlige erfaringer, men bryggosofene har sjølsagt testa det, og fant ut at det ikke blir noen merkbar forskjell. Jeg finner det rimelig. Så i din situasjon ville jeg brygga pils med pale malt uten å nøle.
 
Nei, ingen personlige erfaringer, men bryggosofene har sjølsagt testa det, og fant ut at det ikke blir noen merkbar forskjell. Jeg finner det rimelig. Så i din situasjon ville jeg brygga pils med pale malt uten å nøle.
Isaria har vel en profil som ikke er helt ulik pale malt, og du har brygget noen lagere på den, hvis jwg ikke husker feil?
Btw; Beuggosofene sammenliknet pale malt med (tysk) pils malt, (ikke pale ale malt). Pale malt er lysere, (ned mot pils malt, men mindre sødme? … light pale ale?)
Når det er sagt; jeg tror pale ale malt funker fint til en lager.
 
Sist redigert:
Isaria har vel en profil som ikke er helt ulik pale malt, og du har brygget noen lagere på den, hvis jwg ikke husker feil?
Btw; Beuggosofene sammenliknet pale malt med (tysk) pils malt, (ikke pale ale malt). Pale malt er lysere, (ned mot pils malt, men mindre sødme? … light pale ale?)
Når det er sagt; jeg tror pale ale malt funker fint til en lager.
Der satte du fingern på et poeng, ja:). Sløvt av meg å ikke se den. Pale malt er det som i USA stort sett går under navnet 2 row, hvilket er en smule fovirrende, fordi to-raders bygg jo er det som stort sett brukes til å lage byggmalt av - i Europa, i alle fall. (I USA brukes det en god del seks-raders, ikke minst fordi de bruker mye råfrukt, og seks-rader har veldig høy diastatisk kraft.) Pale malt overlapper mer eller mindre pilsnermalt, og har opptil 5 EBC, mens pale ale malt ligger på 5 til 10 EBC.

Men som du sier, jeg har brukt Isaria en god del, og den har 5-10 EBC, altså det spennet du finner pale ale malt innafor. Og det blir definitivt pils av det:) - sjøl om jeg gjerne legger til litt mørkere malt, også. Weyermann markedsfører det som et malt for "traditional, unfiltered and flavorful traditional German Lagers." Kellerbier er et eksempel. Og det passer sjølsagt godt. Men jeg synes det blir fin pils, også.

Trur jeg må brygge en Maris Otter-pils snart:).
 
Sist redigert:
Si jeg får en lavere OG en ønsket, så jeg koker en liter med vann og spraymalt.

Går det greit og ha dette i grainfatheren ved kokeslutt slik at det kjøles ned vie den og over i gjæringskaret.
Eller bør jeg kjøle ned spraymaltblandingen til gjærings temp og ha det rett i gjæringskaret?
 
Si jeg får en lavere OG en ønsket, så jeg koker en liter med vann og spraymalt.

Går det greit og ha dette i grainfatheren ved kokeslutt slik at det kjøles ned vie den og over i gjæringskaret.
Eller bør jeg kjøle ned spraymaltblandingen til gjærings temp og ha det rett i gjæringskaret?
Så lenge du koker lenge nok ser jeg ingen grunn til at begge måter skal fungere, men hvorfor ikke bare ha spraymalt rett i vørteren og koke, så slipper du å tynne ut med 1 liter vann også
 
Så lenge du koker lenge nok ser jeg ingen grunn til at begge måter skal fungere, men hvorfor ikke bare ha spraymalt rett i vørteren og koke, så slipper du å tynne ut med 1 liter vann også

Det er jo også en mulighet ja, og sikkert enda bedre.
Har ikke gjort slikt før, men tenkte og prøve meg på det siden jeg har begynt og få en del mindre OG en ønsket.
 
Det er jo også en mulighet ja, og sikkert enda bedre.
Har ikke gjort slikt før, men tenkte og prøve meg på det siden jeg har begynt og få en del mindre OG en ønsket.
Hvis du tilsetter spraymalt under kok kan det fort skumme over, jeg ville heller gått for å varme opp litt vann evt. tatt ut litt vørter og rørt det inn så alt er oppløst før du tilsetter det i kok :)
 
Hvis du tilsetter spraymalt under kok kan det fort skumme over, jeg ville heller gått for å varme opp litt vann evt. tatt ut litt vørter og rørt det inn så alt er oppløst før du tilsetter det i kok :)
Bare skru av varmen et par minutter til det er rørt inn. Jeg gjør det samme ved større humletilsetninger i kok, for å unngå et vulkanutbrudd..
 
Bare skru av varmen et par minutter til det er rørt inn. Jeg gjør det samme ved større humletilsetninger i kok, for å unngå et vulkanutbrudd..
Jeg gjorde det ved forrige tunge stoutbrygg, syns bunnen av bryggeren hadde litt mer å vaske(var 20% spraymalt så kanskje det er grunnen), så jeg vil nok gå over til å blande det før jeg tilsetter det i maskinen, men hey det er et fritt land :)
 
Det er jo også en mulighet ja, og sikkert enda bedre.
Har ikke gjort slikt før, men tenkte og prøve meg på det siden jeg har begynt og få en del mindre OG en ønsket.
Hvorfor får du lavere utbytte? Ville heller brukt energi på og øke effektivitet om det var meg. Ofte er det små tiltak som gir store utslag, og selv om ikke høyt utbytte er noe nødvendig mål i seg selv, ligger det noen mulig uønskede i lav effektivitet
 
Hvis du tilsetter spraymalt under kok kan det fort skumme over, jeg ville heller gått for å varme opp litt vann evt. tatt ut litt vørter og rørt det inn så alt er oppløst før du tilsetter det i kok :)
Har hørt at folk har fått svidde klumper av tørrmalt, også. Det hadde sikkert vært mulig på den BB60'n jeg brukte i yngre år. Så ja; å få rørt det ut før en hiver det oppi kokekjelen, er måten å gjøre det på.
 
Hvis man ikke hiver oppi alt på en gang, men tømmer rolig i full kok rekker ikke malten å komme til bunnen før den er oppløst. Har gjort det mange ganger, også på BB60 uten noen problemer.
 
Hvis man ikke hiver oppi alt på en gang, men tømmer rolig i full kok rekker ikke malten å komme til bunnen før den er oppløst. Har gjort det mange ganger, også på BB60 uten noen problemer.
OK, det funker altså om man er forsiktig.

(Det er lenge sida jeg håndterte tørrmalt nå. Har en pose som jeg trur gikk ut på dato for flere år sida:). Jeg bommer ikke med så mye at jeg gidder å justere. Jeg brygger stort sett på en såpass standardisert måte at det skal noe til å ikke treffe sånn noenlunde. Og startervørter skaffer jeg meg på annet vis.)
 
Jeg brygget med kun spraymalt i over 1 år, og mye stemmer, mesteparten flyter og oppløses og er man forsiktig går det sikkert greit, men personlig har ikke jeg tålmodighet til å bruke 30 minutter på å tilsette 1kg spraymalt, og så fort det blir litt fukt(om man heller fra pose) så sitter det så inni bananen fast i posen etter første dose man tømmer oppi og damp kommer i kontakt med spraymalten.

Som sagt kommer nok ann på egne preferanser og mengden som skal tilsettes.
 
Jeg brygget med kun spraymalt i over 1 år, og mye stemmer, mesteparten flyter og oppløses og er man forsiktig går det sikkert greit, men personlig har ikke jeg tålmodighet til å bruke 30 minutter på å tilsette 1kg spraymalt, og så fort det blir litt fukt(om man heller fra pose) så sitter det så inni bananen fast i posen etter første dose man tømmer oppi og damp kommer i kontakt med spraymalten.

Som sagt kommer nok ann på egne preferanser og mengden som skal tilsettes.
Har egentlig aldri forstått greia med å tilpasse OG til planen sin med spraymalt.... Filosofien min er; Lær av dine feilberegninger og ta det som en mann.... det blir som regel drikkendes øl av det uansett.

Rota litt med spraymalt for en god del år sia i startere men har vel endt som @Finn Berger .....bunnfeller tru'n og hiver det i fryseren som speise...
..
 
Har egentlig aldri forstått greia med å tilpasse OG til planen sin med spraymalt.... Filosofien min er; Lær av dine feilberegninger og ta det som en mann.... det blir som regel drikkendes øl av det uansett.

Rota litt med spraymalt for en god del år sia i startere men har vel endt som @Finn Berger .....bunnfeller tru'n og hiver det i fryseren som speise...
..
- nå har jeg riktignok kutta ut å karbonere med stoffet - kjøpte en sekk med 25 kilo druesukker:)! - men jeg holder meg jo med startervørter fra bryggene mine, stort sett. ("Brygger" en batch startervørter hvert annet år eller så, i tillegg.)
 
Tilbake
Topp