Petter Mandt
Norbrygg-medlem
Skal starte en ny serie lagerbrygg nå, (starter vanligvis med en lys int. lager m. 25g 34/70, så brukes kaka til 50l pils, (2. gen), deretter splittes den til bayer + hoppy amber lager, (3. gen), så brukes bayerkaka til en dobbelbock, eller imp. cold IPL, (4. gen)Der satte du fingern på et poeng, ja. Sløvt av meg å ikke se den. Pale malt er det som i USA stort sett går under navnet 2 row, hvilket er en smule fovirrende, fordi to-raders bygg jo er det som stort sett brukes til å lage byggmalt av - i Europa, i alle fall. (I USA brukes det en god del seks-raders, ikke minst fordi de bruker mye råfrukt, og seks-rader har veldig høy diastatisk kraft.) Pale malt overlapper mer eller mindre pilsnermalt, og har opptil 5 EBC, mens pale ale malt ligger på 5 til 10 EBC.
Men som du sier, jeg har brukt Isaria en god del, og den har 5-10 EBC, altså det spennet du finner pale ale malt innafor. Og det blir definitivt pils av det- sjøl om jeg gjerne legger til litt mørkere malt, også. Weyermann markedsfører det som et malt for "traditional, unfiltered and flavorful traditional German Lagers." Kellerbier er et eksempel. Og det passer sjølsagt godt. Men jeg synes det blir fin pils, også.
Trur jeg må brygge en Maris Otter-pils snart.
Men nå har du jaggu inspirert meg; I morra brygges en Maris Otter lager, 5%, 25 ibu, med Hersbrucker tidlig og sent. Denne har gått og «brygga» i skolten min i laaang tid, men nå er det dags
Sikter på 30 l, men hodet og halen, (3+7l) av vøreravtapponga går til ett eget brygg, som får noen 100g hjemmedyrka humle i WP. Mens de klareste 20l på midten går som lager. Så jeg får en så rein gjærkake som mulig, (til videre bruk). 2. gen. denne gangen blir nok fort en Schwarzbier (og en påskepils) … er snart to for schwarz, og det er blitt min favoritt.