Happi
Norbrygg-medlem
Kan gjæra gjenbrukes 4-5 ganger? Må vel bare prøve, selv om det er så trygt med tørrgjær.Som notorisk seriebrygger av Lager kan jeg vel svare ja,ja og ja... Gjordt det der i årevis med ikke ett eneste dårlig resultat...
Kan gjæra gjenbrukes 4-5 ganger? Må vel bare prøve, selv om det er så trygt med tørrgjær.Som notorisk seriebrygger av Lager kan jeg vel svare ja,ja og ja... Gjordt det der i årevis med ikke ett eneste dårlig resultat...
Mmmm. Schwarzbier ....Skal starte en ny serie lagerbrygg nå, (starter vanligvis med en lys int. lager m. 25g 34/70, så brukes kaka til 50l pils, (2. gen), deretter splittes den til bayer + hoppy amber lager, (3. gen), så brukes bayerkaka til en dobbelbock, eller imp. cold IPL, (4. gen)
Men nå har du jaggu inspirert meg; I morra brygges en Maris Otter lager, 5%, 25 ibu, med Hersbrucker tidlig og sent. Denne har gått og «brygga» i skolten min i laaang tid, men nå er det dags
Sikter på 30 l, men hodet og halen, (3+7l) av vøreravtapponga går til ett eget brygg, som får noen 100g hjemmedyrka humle i WP. Mens de klareste 20l på midten går som lager. Så jeg får en så rein gjærkake som mulig, (til videre bruk). 2. gen. denne gangen blir nok fort en Schwarzbier (og en påskepils) … er snart to for schwarz, og det er blitt min favoritt.
Det er et veldig godt spørsmål. Svaret er egentlig enkelt: Dersom du høster fra et brygg der gjæringa har vært uproblematisk, dvs. at du har fått grei utgjæring på normal tid, og du ikke har fått usmaker, kan du gå ut fra at gjæren ikke har stresskader, og at den har fått lagt seg opp gode glykogenlagre. Det siste er helt avgjørende for at den skal kunne sette i gang en ny gjæringsprosess på en god måte. Glykogenlagene trenger den nemlig for å kunne nyttiggjøre seg det oksygenet du gir den når du setter det nye brygget. Det bruker den til å syntetisere cellemembranråstoff, og uten et godt lager av det, vil den ikke kunne formere seg nok til å fullføre gjæringsprosessen på en god måte....
Er det bare å gjenbruke gjæra, med evt humlerester og litt brygg, i neste brygg? Hvordan vet du at den er brukbar? Er det bare erfaring, eller kan du måle det på noe vis?
Bryggelauget til søskenbarnet mitt bare fyller på gjæringsbøtta for hver gang de tapper til fat hver uke. Holdt på sånn i to år de nå.Kan gjæra gjenbrukes 4-5 ganger? Må vel bare prøve, selv om det er så trygt med tørrgjær.
Da må det bli mye gjær etterhvert om de ikke kaster endel.Bryggelauget til søskenbarnet mitt bare fyller på gjæringsbøtta for hver gang de tapper til fat hver uke. Holdt på sånn i to år de nå.
Han hadde en finurlig løsning med flere bøtter og noe overløp og styr. De brygger 200 liter hvert pilsbrygg og hele gata er med på hobbyen. Det funker hvertfall for de.Da må det bli mye gjær etterhvert om de ikke kaster endel.
Det er vel en grunn til at bryggerier ikke gjør det der. Men det funker sikkert - så lenge du ikke får en infeksjon, da. Og litt tilbake i bryggehistoria var det jo sånn man gjorde det. Og blei gjæren dårlig, kunne man få gjær fra andre.Han hadde en finurlig løsning med flere bøtter og noe overløp og styr. De brygger 200 liter hvert pilsbrygg og hele gata er med på hobbyen. Det funker hvertfall for de.
Hva gjør du mellom hver batch? Setter du gjæra kald hver gang du høster den, eller er det 15. dagen på rad du brygger?Det er vel en grunn til at bryggerier ikke gjør det der. Men det funker sikkert - så lenge du ikke får en infeksjon, da. Og litt tilbake i bryggehistoria var det jo sånn man gjorde det. Og blei gjæren dårlig, kunne man få gjær fra andre.
Jeg trur et viktig poeng er å treffe med gjærmengden. Overpitcher du en gang, har det ikke så stor betydning, men over flere generasjoner fører det til at du får en veldig stor andel gammel gjær.
Jeg setter et brygg i morra med gjær jeg høsta i dag, og jeg kjenner meg temmelig sikker på at den er i fin form. Så alt jeg trenger å gjøre, er å sørge for at den får en god dose oksygen ved oppstart - og litt sink.
Jeg trur det er det femtende brygget jeg brygger med den gjærstammen, Imperials L25 Hygge. Men da har jeg gått veien om ny starter noen ganger underveis. Jeg har ikke helt overblikket. Men utgjæringsprosenten - som er en grei indikator - holder seg stabil på 79% i pilsbryggene mine. Det er en "seasonal" gjær, og jeg veit ikke når den blir å få tak i på nytt. Og nå som den og jeg er blitt så gode venner, vil jeg prøve å holde den gående.
Setter den i syltetøyglass i kjøleskapet. Det er vel sjelden jeg får brygga med så kort mellomrom som nå.Hva gjør du mellom hver batch? Setter du gjæra kald hver gang du høster den, eller er det 15. dagen på rad du brygger?
Kan vi ikke begynne å bruke øl igjen. Hvermansen bruker pils på alt øl. Hører altfor ofte at noen bestiller "en sånn IPA pils"Kjenner noen til noen (moderne) fornorskning av ordet «ale»?
Våre brødre i øst sier jo «bæsj».Kan vi ikke begynne å bruke øl igjen. Hvermansen bruker pils på alt øl. Hører altfor ofte at noen bestiller "en sånn IPA pils"
Dette har sikkert vært spurt om før, men;
På norsk har vi «lager» og «øl», det siste brukes generelt om … øl, (og tilsvarer dermed «beer»). Vi har ikke noe eget ord for «ale»?
«Øl» («ǫl») kom fra ordet som i England ble til «ale», mens «bier» og «beer» fantes engang i bruk i Norge, som «bjõrr», men det ‘tapte’ til fordel for «øl».
Kjenner noen til noen (moderne) fornorskning av ordet «ale»?
Har ikke fått fulgt med, men stakk innom i dag. Blei irritert over at de bare har lite bilde av kommentatorene. Spillerne er det jo ikke spesielt interessant å sitte og glane på. Der er TV2s løsning mye bedre, synes jeg.Silkeveien er jo flott da. Nå følger jeg med derfra hver dag. Og drikker min ale samtidig som jeg prøver å gjette neste trekk.
Har du kanskje en Sunkost butikk nær deg?Når flere aktuelle bryggebutikker er utsolgt for flaket bygg, og du trenger dette, kan det være at alternativ å kjøpe hele byggryn i dagligvaren? Disse er vel hele og ikke flaket, men kunne man lagt dem i vann eller bare nattmesket med dem og håpet at det gikk bra?
Det var jo enda nærmere, ja. Og jeg regner med at i praksis kan vi si at byggflak er byggflak?Har du kanskje en Sunkost butikk nær deg?
Biogan Byggflak
Biogan Byggflak er økologiske byggflak som er velegnet til bakst og brød. Bygg er en av de sunneste kornslagene, med et naturlig fiberinnhold.sunkost.no