Tråden for dumme spørsmål.

Hvis jeg ikke har drømt, er jeg sikker på at det ble lagt ut noe info ang usmakkurs nå nylig, men er ikke kar om å finne det igjen ? Er søkefunksjonen her elendig ? Eller ??
 
Hvis jeg ikke har drømt, er jeg sikker på at det ble lagt ut noe info ang usmakkurs nå nylig, men er ikke kar om å finne det igjen ? Er søkefunksjonen her elendig ? Eller ??
Du finner ‘alle’ arrangementer under hovedsiden norbrygg.no. Klikk ‘Se alle arrangementer’. Der ligger det to usmakekurs
 
Har en pils som gjæret litt lengre ned enn planlagt. Ønsker ikke så høy ABV. Er det noe å tenke på før man vanner ut ølet?
 
Har en pils som gjæret litt lengre ned enn planlagt. Ønsker ikke så høy ABV. Er det noe å tenke på før man vanner ut ølet?
Vannet må være oksygenfritt!

Jeg laget nedbryggingsvann ved å koke det, tappet det varmt rett på Corneliusfat og pumpe CO2 igjennom det (ned stigerøret til øl koblingen og ut sikkerhetsventilen) for å skrubbe ut siste spor av oksygen. Kjøl så ned under trykk for å ikke kollapse fatet og du har nedbryggingsvannet klar men husk å blande dette inn uten å tilføre oksygen!
 
Har en pils som gjæret litt lengre ned enn planlagt. Ønsker ikke så høy ABV. Er det noe å tenke på før man vanner ut ølet?
Alternativ måte å fjerne oksygenet på: 0,5 gr sukker og 0,5 gr gjær (Idun blå) per liter vann. La stå 2-3 timer, og du har oksygenfritt vann.

Dette er et triks lodo-bryggerne bruker for å deoksygenere meskevannet. Det kan kanskje være tvilsomt å bruke Idun Blå, som gjærer ganske godt ut. (Kristoffer Krogerus fikk 85% utgjæring da han testa den.) Men tapper du i stedet ut litt av ølet og tilsetter sammen med sukkeret, skulle det funke bra.
 
Et annet sted på forumet ble det for en tid tilbake diskutert hvor mye temperaturmåling inni tanken avviker fra på utsiden.
Jeg har de siste dagene re-programmert temperaturmålerne jeg lodder selv.
Laget en holder til den på gjæringsskapet. Plugget for gøy (midlertidig) inn en ekstra sensor for å måle i thermowell, isolert utenpå tanken og temp i kjøleskapet (ambien). Måler inni og utenpå avviker fra 0,2 til 0,3 ℃
Det kan jeg leve med :)
Vis vedlegget 66103
Bilde viser logg fra Brewfather, selve enheten og sanntids-temp fra mobil (tatt med litt mellomrom :) )
Dagens måling av samme øl som posten over.
Grafen viser svært lite avvik mellom måling i thermowell og isolert måler på utsiden.
Temperaturen varierer mye i kjøleskapet, og det gjør alle kjøleskap. Selv om luft-temperatur varierer, vil øl eller matvarer variere i mye mindre grad. Det er ikke uvanlig at vanlige kjøleskap kun kjører kompressor en gang i timen dersom dør ikke åpnes.

Nederst i bilde er mitt standardoppsett på styreenhet (STC1000+) ved gjæring av pils med 34/70. Har identiske profiler på STC og i Brewfather, selv om BF ikke tegner rette linjer.
Fra 10 - 13 ℃ over 300 timer
Fra 13 - 18 ℃ over 200 timer
Fra 18 - 2 ℃ over 100 timer
Med STC og ramping er dette utrolig enkelt å sette opp. Kun 7 datapunkter gir 100% jevne endringer.
Grafen har nettopp gått inn i fase to og skal nå opp til 18 ℃ over 200 timer

1707382455436.jpeg
 
Dagens måling av samme øl som posten over.
Grafen viser svært lite avvik mellom måling i thermowell og isolert måler på utsiden.
Temperaturen varierer mye i kjøleskapet, og det gjør alle kjøleskap. Selv om luft-temperatur varierer, vil øl eller matvarer variere i mye mindre grad. Det er ikke uvanlig at vanlige kjøleskap kun kjører kompressor en gang i timen dersom dør ikke åpnes.

Nederst i bilde er mitt standardoppsett på styreenhet (STC1000+) ved gjæring av pils med 34/70. Har identiske profiler på STC og i Brewfather, selv om BF ikke tegner rette linjer.
Fra 10 - 13 ℃ over 300 timer
Fra 13 - 18 ℃ over 200 timer
Fra 18 - 2 ℃ over 100 timer
Med STC og ramping er dette utrolig enkelt å sette opp. Kun 7 datapunkter gir 100% jevne endringer.
Grafen har nettopp gått inn i fase to og skal nå opp til 18 ℃ over 200 timer

Vis vedlegget 66264
Det betyr vel at vi kan stole ganske greit på de klistre-termostripene som vi litt enklere sjeler benytter oss av, også? Gitt at de viser riktig, sjølsagt. Det er lenge sida nå, men jeg trur jeg fant ut at termostripene mine stemte ganske godt med måling med termometer i sentrum av ølet.

Men alle termostriper er jo ikke like, så sjøl om temperaturen inni og utapå dunken er ganske like, er det ikke sikkert at akkurat de stripene jeg har nå, viser riktig. Må nok teste litt igjen. ...... done: De viser det samme som bryggetermometeret mitt:).
 
Tenkte jeg skulle prøve meg på en mini batch sider. Se om blir noe jeg liker
Bare å blande juice, gjær og gjærnæring? Hvor mye?
Annet å tenke på?
 
Tenkte jeg skulle prøve meg på en mini batch sider. Se om blir noe jeg liker
Bare å blande juice, gjær og gjærnæring? Hvor mye?
Annet å tenke på?
Sikkert en god ide å overføre litt praksis fra vinsetta vi har gjæret de siste par åra. Klarningsmiddel, antioksidanter og kaliumsulfitt.
 
Tenkte jeg skulle prøve meg på en mini batch sider. Se om blir noe jeg liker
Bare å blande juice, gjær og gjærnæring? Hvor mye?
Annet å tenke på?
Nei, trur ikke det.

Jeg har satt et par batcher med first price-juice. Det blir klart og fint, og gjærer helt ut. Mine har blitt mer "lett eplevin" enn egentlig cider, men godt drikkbart. Temmlig syrlig, og altså knastørt. Men om du fater, og karbonerer kunstig, kan du jo styre sødmen.
 
Gjorde det samme som Finn, hadde vel ca 8 liter first-price eple-juice og 2 liter ananas-juice. Samme erfaring smaksmessig som Finn, men jeg tok å søtet etterhvert med ca 1,5-2 dl Fun ananas-saft. Vet enkelte bruker gjærstopp og søter på nytt med juice. Ser jeg fikk OG på 1.050 av juicen og FG endte på 1.003, estimert ABV på 6,2%

Er noen år siden jeg gjorde det nå, men er ikke så glad i sider at det ble med den ene gangen. Var mest bare for å prøve, samt det var enkelt å sette. Blir nesten som et FW kit i ølbrygging.
 
Nei, trur ikke det.

Jeg har satt et par batcher med first price-juice. Det blir klart og fint, og gjærer helt ut. Mine har blitt mer "lett eplevin" enn egentlig cider, men godt drikkbart. Temmlig syrlig, og altså knastørt. Men om du fater, og karbonerer kunstig, kan du jo styre sødmen.

Jeg tror ikke det eksisterer så små fat ;-)
Ble 1 liter pære/eplejuice, 0,1 g gjærnæring, 1 g cbc-1
dekket til med plasfolie
 
Har et sett med Mangrove Jacks pærecider. Har 150g priming sugar liggende fra et tidligere ekstraksett, kan jeg bruke dette som gjæringssukker?
 
Har et sett med Mangrove Jacks pærecider. Har 150g priming sugar liggende fra et tidligere ekstraksett, kan jeg bruke dette som gjæringssukker?
"priming sugar" er vel høyst sannsynlig bare vanlig sukker, eller eventuelt druesukker. Uansett; jeg ser ikke noen grunn til ikke å bruke det.
 
Er det noen oslobryggere som har disse verdiene i ppm for oslovannet? Isf ikke, hva hadde dere andre gjort? Gått innom det lokale bryggeriet å hørt med de?IMG_3107.png
 
Tilbake
Topp