Hvis jeg ikke har drømt, er jeg sikker på at det ble lagt ut noe info ang usmakkurs nå nylig, men er ikke kar om å finne det igjen ? Er søkefunksjonen her elendig ? Eller ??
Du finner ‘alle’ arrangementer under hovedsiden norbrygg.no. Klikk ‘Se alle arrangementer’. Der ligger det to usmakekursHvis jeg ikke har drømt, er jeg sikker på at det ble lagt ut noe info ang usmakkurs nå nylig, men er ikke kar om å finne det igjen ? Er søkefunksjonen her elendig ? Eller ??
Vannet må være oksygenfritt!Har en pils som gjæret litt lengre ned enn planlagt. Ønsker ikke så høy ABV. Er det noe å tenke på før man vanner ut ølet?
Alternativ måte å fjerne oksygenet på: 0,5 gr sukker og 0,5 gr gjær (Idun blå) per liter vann. La stå 2-3 timer, og du har oksygenfritt vann.Har en pils som gjæret litt lengre ned enn planlagt. Ønsker ikke så høy ABV. Er det noe å tenke på før man vanner ut ølet?
Dagens måling av samme øl som posten over.Et annet sted på forumet ble det for en tid tilbake diskutert hvor mye temperaturmåling inni tanken avviker fra på utsiden.
Jeg har de siste dagene re-programmert temperaturmålerne jeg lodder selv.
Laget en holder til den på gjæringsskapet. Plugget for gøy (midlertidig) inn en ekstra sensor for å måle i thermowell, isolert utenpå tanken og temp i kjøleskapet (ambien). Måler inni og utenpå avviker fra 0,2 til 0,3 ℃
Det kan jeg leve med
Vis vedlegget 66103
Bilde viser logg fra Brewfather, selve enheten og sanntids-temp fra mobil (tatt med litt mellomrom )
Det betyr vel at vi kan stole ganske greit på de klistre-termostripene som vi litt enklere sjeler benytter oss av, også? Gitt at de viser riktig, sjølsagt. Det er lenge sida nå, men jeg trur jeg fant ut at termostripene mine stemte ganske godt med måling med termometer i sentrum av ølet.Dagens måling av samme øl som posten over.
Grafen viser svært lite avvik mellom måling i thermowell og isolert måler på utsiden.
Temperaturen varierer mye i kjøleskapet, og det gjør alle kjøleskap. Selv om luft-temperatur varierer, vil øl eller matvarer variere i mye mindre grad. Det er ikke uvanlig at vanlige kjøleskap kun kjører kompressor en gang i timen dersom dør ikke åpnes.
Nederst i bilde er mitt standardoppsett på styreenhet (STC1000+) ved gjæring av pils med 34/70. Har identiske profiler på STC og i Brewfather, selv om BF ikke tegner rette linjer.
Fra 10 - 13 ℃ over 300 timer
Fra 13 - 18 ℃ over 200 timer
Fra 18 - 2 ℃ over 100 timer
Med STC og ramping er dette utrolig enkelt å sette opp. Kun 7 datapunkter gir 100% jevne endringer.
Grafen har nettopp gått inn i fase to og skal nå opp til 18 ℃ over 200 timer
Vis vedlegget 66264
Sikkert en god ide å overføre litt praksis fra vinsetta vi har gjæret de siste par åra. Klarningsmiddel, antioksidanter og kaliumsulfitt.Tenkte jeg skulle prøve meg på en mini batch sider. Se om blir noe jeg liker
Bare å blande juice, gjær og gjærnæring? Hvor mye?
Annet å tenke på?
Nei, trur ikke det.Tenkte jeg skulle prøve meg på en mini batch sider. Se om blir noe jeg liker
Bare å blande juice, gjær og gjærnæring? Hvor mye?
Annet å tenke på?
Jeg gjør det slik: https://forum.norbrygg.no/threads/brygge-cider-eplejuice-fra-coop.45466/post-609897Annet å tenke på?
Nei, trur ikke det.
Jeg har satt et par batcher med first price-juice. Det blir klart og fint, og gjærer helt ut. Mine har blitt mer "lett eplevin" enn egentlig cider, men godt drikkbart. Temmlig syrlig, og altså knastørt. Men om du fater, og karbonerer kunstig, kan du jo styre sødmen.
"priming sugar" er vel høyst sannsynlig bare vanlig sukker, eller eventuelt druesukker. Uansett; jeg ser ikke noen grunn til ikke å bruke det.Har et sett med Mangrove Jacks pærecider. Har 150g priming sugar liggende fra et tidligere ekstraksett, kan jeg bruke dette som gjæringssukker?