Bare gi ølet et eget navn. Altbier og Bitter er ikke navn som trekker folk som er ukjent med øltypen.Jeg takker for alle svar.
Som jeg fryktet er jeg mere forvirret nå enn før jeg spurte
Jeg havner antagelig på en bitter eller en Irsk rød.
Begge er maltdrevet og ikke så veldig bitter.
Tausa og Drengen kanskje?Bare gi ølet et eget navn. Altbier og Bitter er ikke navn som trekker folk som er ukjent med øltypen.
"Jaa, den var jo ikkje så bitter den her då"
"Altbier? Gammalt øl?"
- Hørt på Hareid
Det var vel drengen som var litt bitter først, men så ble det omvendt, så der har du et problemTausa og Drengen kanskje?
Hvem som er bitter er usikkert.
Går for en bitter tror jeg. Har Wlp 013 til dyrking nå .
Men da passer jo navnet da begge var bitter på et tidspunkt :-DDet var vel drengen som var litt bitter først, men så ble det omvendt, så der har du et problem![]()
Hvis du ikke har startet ville jeg gått for en svært lys og lett pils med mais, type Astoria-ish, og en litt mer fruktig og fyldig ordinary bitter med 4.0% ABV i forholdet 2:1. Folk er ikke så glad i alle etter pils.Jeg takker for alle svar.
Som jeg fryktet er jeg mere forvirret nå enn før jeg spurte
Jeg havner antagelig på en bitter eller en Irsk rød.
Begge er maltdrevet og ikke så veldig bitter.
Skal tenke på det. Har også erfaring at folk helst vil ha lyse øl.Hvis du ikke har startet ville jeg gått for en svært lys og lett pils med mais, type Astoria-ish, og en litt mer fruktig og fyldig ordinary bitter med 4.0% ABV i forholdet 2:1. Folk er ikke så glad i alle etter pils.
Her er det nok gjæren som har hatt tøffe forhold å jobbe under. Hva slags gjær, og hvor mye?Førstegangsbrygger her. Har ikke noen som helst form for kontroll her haha
1. Kjøpte eplesaft i Hardanger og tømte lake tilsvarende 3kg sukker pr 25L. Fikk ikke målt OG..
2. Hadde karene opprinnelig på lagring i boden men pga manglende aktivitet i gjærlås (egentlig pga lekkasje i driten europris solgte meg) fikk jeg litt småpanikk, og flyttet jeg de til gjesterommet etter ca tre uker. I boden var det ca 8 grader og på gjesterommet ca 18.
3. Over tre mnd senere var det ikke lengre aktivitet i gjærlåsene, men da jeg målte SG var denne kun 1017.
4. I mangel på bedre forslag bestemte jeg meg for å stikke om, så jeg satt karene oppå en disk for å hjelpe med heverten.
Idag ser jeg at det er tidvis er ganske bra aktivitet i gjærlåsen, raskeste jeg har målt idag er 1 min mellom bloppene.
Hva er fornuftig å gjøre her?
Bør jeg bare stikke disse om, og la de fortsette å gå litt ?
Jeg vurderte å flaske på plastflasker pga den høye SGen..
Det er ikke etter x antall dager som normalt beskrives i oppskrifta. Humlen skal ligge i ølet i x antall dager.Hva er forskjellen om man tørrhumler etter f.eks 3, 7 eller 11 dager ? Smaken blir vel tatt opp ganske fort ?
Hva er forskjellen om man tørrhumler etter f.eks 3, 7 eller 11 dager ? Smaken blir vel tatt opp ganske fort ?
Stemmer, Steinar. Hvor mye utnyttelse (aroma) av humla man får avhenger også av temperatur, eventuelt trykk og om humla får flyte fritt i ølet eller ligger i en pose e.l.Det er ikke etter x antall dager som normalt beskrives i oppskrifta. Humlen skal ligge i ølet i x antall dager.
Den nye tommelfingerregel har blitt 3 dager siden man regner med at man etter dette kan trekke ut uønskede smaker, som type "gress" eller "grønn" karakter. Men som med alt er det smak og behag, og variabler på humle type, mengde og temperatur osv. Så forskjellen vil være smaken. Når det er sagt har jeg i "gamle dager" tørrhumlet i 7 dager på IPA og vært fornøyd med det, jeg synes litt av den grønne smaken er godt, men i en Neipa/juicy tror jeg det vil bli merkbart feil. 11 dager har jeg ikke forsøkt, men da tror jeg man også vil kunne oppleve astrigente og/eller fenoliske karaktererHva er forskjellen om man tørrhumler etter f.eks 3, 7 eller 11 dager ? Smaken blir vel tatt opp ganske fort ?
Jeg tror spørsmålet var når, og ikke hvor lenge...Den nye tommelfingerregel har blitt 3 dager siden man regner med at man etter dette kan trekke ut uønskede smaker, som type "gress" eller "grønn" karakter. Men som med alt er det smak og behag, og variabler på humle type, mengde og temperatur osv. Så forskjellen vil være smaken. Når det er sagt har jeg i "gamle dager" tørrhumlet i 7 dager på IPA og vært fornøyd med det, jeg synes litt av den grønne smaken er godt, men i en Neipa/juicy tror jeg det vil bli merkbart feil. 11 dager har jeg ikke forsøkt, men da tror jeg man også vil kunne oppleve astrigente og/eller fenoliske karakterer
Jeg oppfattet at spørsmålet var forskjellen på 3, 7 og 11 dager tørrhumleJeg tror spørsmålet var når, og ikke hvor lenge...
Two Captains er et utypisk eksempel på humletilsetninger. Du har naturligvis rett i at enkelte oppskrifter har lang kontakttid. Dette ble også testet en del ved introduksjon av NEIPA og Biotransformasjon.Jeg tror det er helt feil. Se eksempel på vedlagt bilde. Skal nok tilsettes dag 3 og 6
Vis vedlegget 66566
Kun villgjær. Ville du tilført gjærnæring til det? OK! Skal forsøke å stikke om og se hva som skjerHer er det nok gjæren som har hatt tøffe forhold å jobbe under. Hva slags gjær, og hvor mye?
8C - lav temp. Gjæren synker/lite aktiv
18C - bra temp.
Etter omstikk tilføres oksygen - som får gjæren til å formere seg. Så starter aktivitet igjen.
I tillegg trenger cider gjærnæring - eplemost har veldig lite næring.
Hvem har laga den tommelfingerregelen ?Den nye tommelfingerregel har blitt 3 dager siden man regner med at man etter dette kan trekke ut uønskede smaker, som type "gress" eller "grønn" karakter. Men som med alt er det smak og behag, og variabler på humle type, mengde og temperatur osv. Så forskjellen vil være smaken. Når det er sagt har jeg i "gamle dager" tørrhumlet i 7 dager på IPA og vært fornøyd med det, jeg synes litt av den grønne smaken er godt, men i en Neipa/juicy tror jeg det vil bli merkbart feil. 11 dager har jeg ikke forsøkt, men da tror jeg man også vil kunne oppleve astrigente og/eller fenoliske karakterer