Tråden for dumme spørsmål.

Bare gi ølet et eget navn. Altbier og Bitter er ikke navn som trekker folk som er ukjent med øltypen.

"Jaa, den var jo ikkje så bitter den her då"
"Altbier? Gammalt øl?"

- Hørt på Hareid
Tausa og Drengen kanskje?
Hvem som er bitter er usikkert.
Går for en bitter tror jeg. Har Wlp 013 til dyrking nå .
 
Jeg takker for alle svar.
Som jeg fryktet er jeg mere forvirret nå enn før jeg spurte :p
Jeg havner antagelig på en bitter eller en Irsk rød.
Begge er maltdrevet og ikke så veldig bitter.
Hvis du ikke har startet ville jeg gått for en svært lys og lett pils med mais, type Astoria-ish, og en litt mer fruktig og fyldig ordinary bitter med 4.0% ABV i forholdet 2:1. Folk er ikke så glad i alle etter pils.
 
Hvis du ikke har startet ville jeg gått for en svært lys og lett pils med mais, type Astoria-ish, og en litt mer fruktig og fyldig ordinary bitter med 4.0% ABV i forholdet 2:1. Folk er ikke så glad i alle etter pils.
Skal tenke på det. Har også erfaring at folk helst vil ha lyse øl.
 
Førstegangsbrygger her. Har ikke noen som helst form for kontroll her haha:)
1. Kjøpte eplesaft i Hardanger og tømte lake tilsvarende 3kg sukker pr 25L. Fikk ikke målt OG..
2. Hadde karene opprinnelig på lagring i boden men pga manglende aktivitet i gjærlås (egentlig pga lekkasje i driten europris solgte meg) fikk jeg litt småpanikk, og flyttet jeg de til gjesterommet etter ca tre uker. I boden var det ca 8 grader og på gjesterommet ca 18.
3. Over tre mnd senere var det ikke lengre aktivitet i gjærlåsene, men da jeg målte SG var denne kun 1017.
4. I mangel på bedre forslag bestemte jeg meg for å stikke om, så jeg satt karene oppå en disk for å hjelpe med heverten.
Idag ser jeg at det er tidvis er ganske bra aktivitet i gjærlåsen, raskeste jeg har målt idag er 1 min mellom bloppene.

Hva er fornuftig å gjøre her?
Bør jeg bare stikke disse om, og la de fortsette å gå litt ?
Jeg vurderte å flaske på plastflasker pga den høye SGen..
 
Førstegangsbrygger her. Har ikke noen som helst form for kontroll her haha:)
1. Kjøpte eplesaft i Hardanger og tømte lake tilsvarende 3kg sukker pr 25L. Fikk ikke målt OG..
2. Hadde karene opprinnelig på lagring i boden men pga manglende aktivitet i gjærlås (egentlig pga lekkasje i driten europris solgte meg) fikk jeg litt småpanikk, og flyttet jeg de til gjesterommet etter ca tre uker. I boden var det ca 8 grader og på gjesterommet ca 18.
3. Over tre mnd senere var det ikke lengre aktivitet i gjærlåsene, men da jeg målte SG var denne kun 1017.
4. I mangel på bedre forslag bestemte jeg meg for å stikke om, så jeg satt karene oppå en disk for å hjelpe med heverten.
Idag ser jeg at det er tidvis er ganske bra aktivitet i gjærlåsen, raskeste jeg har målt idag er 1 min mellom bloppene.

Hva er fornuftig å gjøre her?
Bør jeg bare stikke disse om, og la de fortsette å gå litt ?
Jeg vurderte å flaske på plastflasker pga den høye SGen..
Her er det nok gjæren som har hatt tøffe forhold å jobbe under. Hva slags gjær, og hvor mye?
8C - lav temp. Gjæren synker/lite aktiv
18C - bra temp.
Etter omstikk tilføres oksygen - som får gjæren til å formere seg. Så starter aktivitet igjen.
I tillegg trenger cider gjærnæring - eplemost har veldig lite næring.
 
Sist redigert:
Hva er forskjellen om man tørrhumler etter f.eks 3, 7 eller 11 dager ? Smaken blir vel tatt opp ganske fort ?
Det er ikke etter x antall dager som normalt beskrives i oppskrifta. Humlen skal ligge i ølet i x antall dager.
Stemmer, Steinar. Hvor mye utnyttelse (aroma) av humla man får avhenger også av temperatur, eventuelt trykk og om humla får flyte fritt i ølet eller ligger i en pose e.l.

For mest mulig utnyttelse av de riktige smakskomponentene fra humla er det 15C, lavt eller ikkeno trykk (0-3 PSI) og at humla får flyte fritt i ølet.
Humla bør ikke ligge i ølet lenger enn 5 dager.
 
Hva er forskjellen om man tørrhumler etter f.eks 3, 7 eller 11 dager ? Smaken blir vel tatt opp ganske fort ?
Den nye tommelfingerregel har blitt 3 dager siden man regner med at man etter dette kan trekke ut uønskede smaker, som type "gress" eller "grønn" karakter. Men som med alt er det smak og behag, og variabler på humle type, mengde og temperatur osv. Så forskjellen vil være smaken. Når det er sagt har jeg i "gamle dager" tørrhumlet i 7 dager på IPA og vært fornøyd med det, jeg synes litt av den grønne smaken er godt, men i en Neipa/juicy tror jeg det vil bli merkbart feil. 11 dager har jeg ikke forsøkt, men da tror jeg man også vil kunne oppleve astrigente og/eller fenoliske karakterer
 
Den nye tommelfingerregel har blitt 3 dager siden man regner med at man etter dette kan trekke ut uønskede smaker, som type "gress" eller "grønn" karakter. Men som med alt er det smak og behag, og variabler på humle type, mengde og temperatur osv. Så forskjellen vil være smaken. Når det er sagt har jeg i "gamle dager" tørrhumlet i 7 dager på IPA og vært fornøyd med det, jeg synes litt av den grønne smaken er godt, men i en Neipa/juicy tror jeg det vil bli merkbart feil. 11 dager har jeg ikke forsøkt, men da tror jeg man også vil kunne oppleve astrigente og/eller fenoliske karakterer
Jeg tror spørsmålet var når, og ikke hvor lenge...
 
Jeg tror det er helt feil. Se eksempel på vedlagt bilde. Skal nok tilsettes dag 3 og 6

Vis vedlegget 66566
Two Captains er et utypisk eksempel på humletilsetninger. Du har naturligvis rett i at enkelte oppskrifter har lang kontakttid. Dette ble også testet en del ved introduksjon av NEIPA og Biotransformasjon.
Det vanligste er derimot siste tre dager.

Kontakttiden burde trolig ha variert mye mer også på tørrhumling avhengig av hvilken humle man benytter. Her vises kontakttid i kok
 
Her er det nok gjæren som har hatt tøffe forhold å jobbe under. Hva slags gjær, og hvor mye?
8C - lav temp. Gjæren synker/lite aktiv
18C - bra temp.
Etter omstikk tilføres oksygen - som får gjæren til å formere seg. Så starter aktivitet igjen.
I tillegg trenger cider gjærnæring - eplemost har veldig lite næring.
Kun villgjær. Ville du tilført gjærnæring til det? OK! Skal forsøke å stikke om og se hva som skjer :)
 
Den nye tommelfingerregel har blitt 3 dager siden man regner med at man etter dette kan trekke ut uønskede smaker, som type "gress" eller "grønn" karakter. Men som med alt er det smak og behag, og variabler på humle type, mengde og temperatur osv. Så forskjellen vil være smaken. Når det er sagt har jeg i "gamle dager" tørrhumlet i 7 dager på IPA og vært fornøyd med det, jeg synes litt av den grønne smaken er godt, men i en Neipa/juicy tror jeg det vil bli merkbart feil. 11 dager har jeg ikke forsøkt, men da tror jeg man også vil kunne oppleve astrigente og/eller fenoliske karakterer
Hvem har laga den tommelfingerregelen ?
 
Kun villgjær. Ville du tilført gjærnæring til det? OK! Skal forsøke å stikke om og se hva som skjer :)
Men hvordan smaker den nå? For søt?
Litt sent å tilsette næring nå, ihvertfall full dose. Ev kan du stikke om, høste gjæren i bunnen av karet, helle den på en 1 1/2l flaske, sammen med 1 l eplejuice, (og ev 1/5 pose gjærnæring), stå i 1 døgn og riste kraftig hver gang du går forbi flaska, (la korken LØST oppå, ikke skru til - bortsett fra når du rister), tilsette denne gjærstarteren tilbake i cideren. Er det restsukker blir nok dette spist opp.

Har du tilsatt 3 kg ekstra sukker til eplejuice, si 30l, (du beskriver ikke volum) så ender du med eplevin. Skal du karbornere?
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp