Glenn
Norbrygg-medlem
Kan vel tilskrives proff bransjen, og muligens Scott JanishHvem har laga den tommelfingerregelen ?
Kan vel tilskrives proff bransjen, og muligens Scott JanishHvem har laga den tommelfingerregelen ?
Men hvordan smaker den nå? For søt?Kun villgjær. Ville du tilført gjærnæring til det? OK! Skal forsøke å stikke om og se hva som skjer![]()
Den er søt ja.. Og heller ikke så sterk som jeg hadde håpt. OK, det er verdt et forsøk tenker jeg! Selv om jeg leser jo at oksygen under gjæring er slik du lager eddik:/ Hvilken gjærnæring ville du brukt? Ser europris har noen, det er et stykke til bryggeri fra der jeg bor.Men hvordan smaker den nå? For søt?
Litt sent å tilsette næring nå, ihvertfall full dose. Ev kan du stikke om, høste gjæren i bunnen av karet, helle den på en 1 1/2l flaske, sammen med 1 l eplejuice, (og ev 1/5 pose gjærnæring), stå i 1 døgn og riste kraftig hver gang du går forbi flaska, (la korken LØST oppå, ikke skru til - bortsett fra når du rister), tilsette denne gjærstarteren tilbake i cideren. Er det restsukker blir nok dette spist opp.
… eller kjøp en pose vingjær, tror de har det på Europris.Den er søt ja.. Og heller ikke så sterk som jeg hadde håpt. OK, det er verdt et forsøk tenker jeg! Selv om jeg leser jo at oksygen under gjæring er slik du lager eddik:/ Hvilken gjærnæring ville du brukt? Ser europris har noen, det er et stykke til bryggeri fra der jeg bor.
Jeg har gjort nettopp det mange ganger, eneste å tenke på er å bære fatet så rolig som mulig fra kjeller til kjøleskap. Jeg pleier også å trykksettet fat(ene) 1 gang i uken til 1 bar.Kan jeg modne øl på keg i kjelleren hvor det nå er ca. 13 grader(Potensielt noen plussgrader mere utover våren) ved å sette CO2 trykk på rundt 1 bar å la det stå? eller er det noe jeg burde tenke på. Tanken er å karbonisere øllet en uke før det skal drikkes i kjøleskap. Det er snakk om en lager laget på Novalager, og en bringebær surøl laget på philly sour. Av erfaring blir ofte øllet bedre etter en måneds tid. Problemet er bare at kjøleskapet tar en keg om gangen og nå har jeg vært litt ivrig å brygget for mye.
Jeg har gjort nettopp det mange ganger, eneste å tenke på er å bære fatet så rolig som mulig fra kjeller til kjøleskap. Jeg pleier også å trykksettet fat(ene) 1 gang i uken til 1 bar.
Det er tre enkle løsninger på dette.Jeg gjør også dette, men har aldri klart å bære fat så rolig i trapper at sedimentene ikke blir virvlet opp igjen. Må overføre til nytt fat først om jeg skal unngå det.
Jeg bruker egentlig alle tre, men helt kvitt problemet blir jeg ikke før jeg stikker om til nytt fatDet er tre enkle løsninger på dette.
1. La ølet stå lenger på gjæringstanken/bøtta for å bunnfelle.
2. Bruk et filter ved overføring til fatet.
3. Tapp fra toppen av gjæringsbøtta ved hjelp av flyteball. Du kan fremdeles bruke hevert prinsippet her ved å være litt oppfinnsom med å lage en holder til silikonslangen på kanten av bøtta.
Eller en kombinasjon av en, begge eller alle punkta ovenfor.
Nå gjør jeg stort sett dette med øl som står minimum 1,5 måned og har mannehulen i samme etasje, men stort sett så går det veldig greit, får 1 uke minimum i kjøleskapet etter flytting.Jeg gjør også dette, men har aldri klart å bære fat så rolig i trapper at sedimentene ikke blir virvlet opp igjen. Må overføre til nytt fat først om jeg skal unngå det.
Jeg klarer også å flytte fat i samme etasje uten noe problem, men det virker som om det å flytte dem opp og ned trapper skaper noen helt særegne problem. For meg er det kjempeforskjell på et fat jeg bærer fra den ene enden av huset til den andre, og et fat jeg bærer opp og ned en trapp. Sist sett nå denne uka med en batch pils som kom ut fra gjæringskaret nesten uten synlige sedimenter og gjennom Brewtools sitt inline-filter. Når jeg tappet en prøve var fatene i samme etasje like klare som i inline-filteret, de i kjelleren hadde blitt mye mer tåkete.Nå gjør jeg stort sett dette med øl som står minimum 1,5 måned og har mannehulen i samme etasje, men stort sett så går det veldig greit, får 1 uke minimum i kjøleskapet etter flytting.
Tapper 2-3 halvlitere som er litt tåkete før det kommer klart øl![]()
Ja det er jo ikke no kult. Her er gjær og andre sedimenter så kompakt etter 1,5 måned i boden at det går rimelig knirkefritt, skulle jeg tippet så tror jeg det er å sette fatene inn i kjøleskapet som ødelegger mest, men etter en uke der er det bunnfelt igjen.Jeg klarer også å flytte fat i samme etasje uten noe problem, men det virker som om det å flytte dem opp og ned trapper skaper noen helt særegne problem. For meg er det kjempeforskjell på et fat jeg bærer fra den ene enden av huset til den andre, og et fat jeg bærer opp og ned en trapp. Sist sett nå denne uka med en batch pils som kom ut fra gjæringskaret nesten uten synlige sedimenter og gjennom Brewtools sitt inline-filter. Når jeg tappet en prøve var fatene i samme etasje like klare som i inline-filteret, de i kjelleren hadde blitt mye mer tåkete.
Ja det er jo ikke no kult. Her er gjær og andre sedimenter så kompakt etter 1,5 måned i boden at det går rimelig knirkefritt, skulle jeg tippet så tror jeg det er å sette fatene inn i kjøleskapet som ødelegger mest, men etter en uke der er det bunnfelt igjen.
Også er det jo de ølene som bare ikke vil klarne før siste literen da![]()
Jeg har opplevd litt hipp som happ med gelatin, så har lagt det vekk en stund, er også litt småbekymret for oksidering, klart jeg kan overføre det O2 fritt til fatet, men vannet jeg blander gelatinen inn(kokt eller ei) tar vel til seg litt O2 npr jeg rører inn gelatinen..Ja, det er alltid noen som er ekstra vanskelige, men da tyr jeg til gelatin, og da blir det som regel orden i sakene!
Det har jeg aldri opplevd noen problemer med, jeg bare purger med CO2 med en gang etterpå. Nå blir fatene mine normalt ikke så mange måneder gamle når jeg først setter dem inn i kegeratoren, men likevel...Jeg har opplevd litt hipp som happ med gelatin, så har lagt det vekk en stund, er også litt småbekymret for oksidering, klart jeg kan overføre det O2 fritt til fatet, men vannet jeg blander gelatinen inn(kokt eller ei) tar vel til seg litt O2 npr jeg rører inn gelatinen..
Kanskje mengden O2 er mer ubetydelig enn jeg tror?
Det har jeg aldri opplevd noen problemer med, jeg bare purger med CO2 med en gang etterpå. Nå blir fatene mine normalt ikke så mange måneder gamle når jeg først setter dem inn i kegeratoren, men likevel...
Hmmm, kanskje på tide å finne fram sprøyten med ballock igjen da. Når vi først er inne på det, hvor mye vann til hvor mye gelatin bruker dere på et 19 liters fat?1 dl luft inneholder 21 ml oksygen. 1 dl vann inneholder 1 ml. Kokt vann inneholder mindre. Tror ikke det er fare for oksydering.
Gjetter på at ølet er overkarbonert. La fatet stå med sikkerhetsventilen åpen noen dager og prøv igjen med 0,8 bar trykk, 2 meter slange og uten struping på kran.Hjelp! Har bygd en kegerator av et lite kjøleskap. Hadde problemer med skum i første forsøk og tenkte kanskje slangen var for kort. Bruker 3/16" slange på 2 meter. Så forsøkte eg med å øke til 5 meter (sikkert overkill...) og opplever fortsatt skumproblemer. Har kraner med flow-control, men skumme sjøl ved nesten strupt tilførsel. Har prøvd alt frå 0,8 bar til 1,5 bar og temp er mellom 2 og 4 grader i skapet. Kan for lange ølslanger bidra til skumdannelse? Kva er optimal lengde på ølslange? Skal på fylkesmesterskap i hjemmebrygging i Molde om to veker, så håper å få det i orden...