Petter Mandt
Norbrygg-medlem
Her er det nok gjæren som har hatt tøffe forhold å jobbe under. Hva slags gjær, og hvor mye?Førstegangsbrygger her. Har ikke noen som helst form for kontroll her haha
1. Kjøpte eplesaft i Hardanger og tømte lake tilsvarende 3kg sukker pr 25L. Fikk ikke målt OG..
2. Hadde karene opprinnelig på lagring i boden men pga manglende aktivitet i gjærlås (egentlig pga lekkasje i driten europris solgte meg) fikk jeg litt småpanikk, og flyttet jeg de til gjesterommet etter ca tre uker. I boden var det ca 8 grader og på gjesterommet ca 18.
3. Over tre mnd senere var det ikke lengre aktivitet i gjærlåsene, men da jeg målte SG var denne kun 1017.
4. I mangel på bedre forslag bestemte jeg meg for å stikke om, så jeg satt karene oppå en disk for å hjelpe med heverten.
Idag ser jeg at det er tidvis er ganske bra aktivitet i gjærlåsen, raskeste jeg har målt idag er 1 min mellom bloppene.
Hva er fornuftig å gjøre her?
Bør jeg bare stikke disse om, og la de fortsette å gå litt ?
Jeg vurderte å flaske på plastflasker pga den høye SGen..
8C - lav temp. Gjæren synker/lite aktiv
18C - bra temp.
Etter omstikk tilføres oksygen - som får gjæren til å formere seg. Så starter aktivitet igjen.
I tillegg trenger cider gjærnæring - eplemost har veldig lite næring.
Sist redigert:
