Tråden for dumme spørsmål.

Her var jeg helt i min egen verden og tenkte ikke helt over hva jeg gjorde. Fylte weissbier vørter i 25 liters bøtter opp til 24 i to stk, fornøyd og blid for å ha oppnådd det jeg ville. Bortsett fra at jeg nå har 24 liter weissbier vørter i to 25 liters bøtter. Det blir problemer. Gjæra er tilsatt, spørs om den tar noe skade av å slå over i 75-liters ståltanken? Kanskje like greit å hive på slange opp i ei bøtte og la det stå til med de små..
Oi, pass på å ha en stoor bøtte til blowoffen, er ofte en gjeng som er superflinke til å finne veien og invadere hele kjøleskapet, har bommet på dette tidligere.
 
Gjorde det samme når jeg ble litt for grådig med en stout. Den gjæret seg ferdig på et par døgn og rant over så det holdt. Så gjorde jeg nøyaktig det samme med neste brygg, en pils med aeb fermolager. Så å si null headspace, men det gikk helt fint, siden den er så utrolig mye tregere. Ikke noe spill over i det hele tatt.
 
Jeg fikk heller ikke min til å sitte på. Måtte koble om via en plastballock. Det virket, men var ikke slik jeg hadde tenkt. Klagde til Brewshop som sendte meg en ny kostnadsfritt. Den passer. Topp service fra Brewshop!
 
Takk for svar karer. Ikke et rått kvalitetstegn at det er stor variasjon på samme produkt kanskje. Blir vel en liten klage herifra og .
 
For å ikke være urelevant i Birger tråden, så spør jeg her, dumt er det jo uansett..

Jeg lurer på hva som er grunnen til at jeg brant kjele bunnen min så voldsomt i går?

All vørter var igjennom humleedderkoppen før den gikk tilbake i en vasket maskin.

Jeg planlegger å følge rådene jeg fikk i Birger tråden, altså meske malten i 2 omganger og ingen skylling, hva er en god kombo i forhold til malt/vann ratio under mesk? Og hva kan jeg forvente i forhold til SG og effektivitet?
 
Jeg planlegger å følge rådene jeg fikk i Birger tråden, altså meske malten i 2 omganger og ingen skylling, hva er en god kombo i forhold til malt/vann ratio under mesk? Og hva kan jeg forvente i forhold til SG og effektivitet?
For dobbeltmesk i Brewtools 80 fyller jeg 50 liter meskevann og halvparten av malten. Lar renne av, og skyller opp til 50 liter igjen, neste halvpart malt inn. Løfter opp og lar renne av, tilbakefører all malt (eller så mye det er plass til) oppå den som allerede er i maltrøret og skyller til det kokevolumet jeg vil ha. 40 liter til gjæring ca 70% effektivitet, 60 liter til gjæring 75-80% effektivitet.

Jeg lurer på hva som er grunnen til at jeg brant kjele bunnen min så voldsomt i går?
Jeg vil tro at det kanskje skjedde tidlig i prosessen, hvis du hadde full drus på varmen fra mesketemperatur og varming til kok. Dessverre alltid en risiko når varmekilden er i bunn av kjelen. :/
 
For dobbeltmesk i Brewtools 80 fyller jeg 50 liter meskevann og halvparten av malten. Lar renne av, og skyller opp til 50 liter igjen, neste halvpart malt inn. Løfter opp og lar renne av, tilbakefører all malt (eller så mye det er plass til) oppå den som allerede er i maltrøret og skyller til det kokevolumet jeg vil ha. 40 liter til gjæring ca 70% effektivitet, 60 liter til gjæring 75-80% effektivitet.


Jeg vil tro at det kanskje skjedde tidlig i prosessen, hvis du hadde full drus på varmen fra mesketemperatur og varming til kok. Dessverre alltid en risiko når varmekilden er i bunn av kjelen. :/
Det var en snedig løsning og en veldig god effektivitet på et så stort øl.. Nå har jeg bare min lille BZ35 så jeg så for meg at ingen skylling var veien å gå?

Tenkte å meske i to omganger og for å føle at det ikke blir så voldsomt "sløsing" med malt ta en vanlig parti-gyle, mens det du beskriver over her gjerne er en poly-gyle? Hvilken pre boil pleier du ligge på med den metoden?

Hmmm, så det var ikke den lange koketiden som nødvendigvis gjorde det altså, jeg kom på to ting i ettertid, skyllingen av malten i BZ fikk ikke en tur gjennom humleedderkoppen fordi jeg antok maltsenga ville gjøre filtreringen, og jeg husker ikke om jeg vasket mellom falskbunn og den varme utveksling disken, så der kan det jo ha vært endel.

Men jeg antar jo ta det brygges imp stout på 35 liter kompaktbryggere i alle verdens hjørner så det må jo la seg gjøre, må bare finne ut hvor det kan være lurt å starte for å få tilpasset det mitt oppsett :)
 
Nå har jeg bare min lille BZ35 så jeg så for meg at ingen skylling var veien å gå?
Du har nok bedre plass i din enn jeg har i min siden varmeelementene mine står på siden og da blir maltrøret mitt smalere enn ditt i forhold til diameter på kjelen. Til 20 liter 1.100 i en slik brygger hadde jeg gått for 22 liter meskevann, 6 kilo malt, skylt til 22 igjen, nye 6 kilo malt. Alt sammen oppi maltrøret og skylle til kokevolum (26ish kanskje?). Går fint å bruke meskepose inni maltrøret så slipper man så mye korn og partikler i bunn av kjelen. Jeg vurderer det ved neste dobbelmesk i Brewtools maskina også, tar bare ut senter røret og sirkulerer gjennom kjøler og tappeslange. Eller så bruker jeg bare åpen treveisventil under og vorlaufer med litermål som i gamle dager.
 
En anna metode dersom det bare nesten ikke er nok plass er å meske f.eks. 8 kg en time, grave ut halvparten, røre inn siste del for å meske en time til, og så tilbakeføre alt ved skylling.
 
Du har nok bedre plass i din enn jeg har i min siden varmeelementene mine står på siden og da blir maltrøret mitt smalere enn ditt i forhold til diameter på kjelen. Til 20 liter 1.100 i en slik brygger hadde jeg gått for 22 liter meskevann, 6 kilo malt, skylt til 22 igjen, nye 6 kilo malt. Alt sammen oppi maltrøret og skylle til kokevolum (26ish kanskje?). Går fint å bruke meskepose inni maltrøret så slipper man så mye korn og partikler i bunn av kjelen. Jeg vurderer det ved neste dobbelmesk i Brewtools maskina også, tar bare ut senter røret og sirkulerer gjennom kjøler og tappeslange. Eller så bruker jeg bare åpen treveisventil under og vorlaufer med litermål som i gamle dager.
20 liter blir nok litt heftig for min del, men utrolig at det i det hele tatt er mulig på en så liten maskin! Jeg siktet meg inn på 15 liter i karet så jeg får fylt et 12 liters fat, liker å karbonere kunstig før jeg flasker.

På 15 liter(1.104) og en meskeeffektivitet satt til 65% så beregnes det 9,1kg malt. Gen 4 påstås å kunne meske opp til 10,5kg, men ser ikke for meg at effektiviteten blir bra og sjansen for støkk mesk er nok høy.

Med 60min kok er pre boil volum 20,7 liter. Vet ikke om disse tallene endrer hva du foreslår over her, men tenkte jeg ville nevne de, sånn i tilfellet det endre hvordan du ville gjort det :)

Og jeg bare spør fordi jeg faktisk lurer og ikke fordi jeg ikke liker tanken på poly-gyle, men har den noen fordeler over parti-gyle uten om den store selvfølgeligheten at man ikke brygger 2 øl samtidig :p
 
Med nok malt og en strategi så blir det meste mulig. Handler jo bare om sukker konsentrasjon så man kan like fullt lage fem liter 1.100 i en 10-liters pinnekjøttkjele om man dypper meskeposen med 3 kilo malt to ganger nedi der.
Hvordan legger du inn et poly-gyle brygg i Brewfather? Og hvordan beregne justeringer?
 
Tilbake
Topp