Tråden for dumme spørsmål.

Såååååå jeg brygga en White IPA i dag, jeg klarte altså bomme med 11 poeng og det er litt i overkant av hva jeg syns er greit(j*vla hvetemalt).

Jaja gjort er gjort og vørteren er på all rounderen, etter å ha dytta litt middag i det store hølet midt i fjeset så tenkte jeg at skitt au, jeg koker opp litt DME og tilsetter i karet.

Det er jo ikke første gang jeg gjør det, men jeg har aldri lagd en sirup bestående av 720gram DME på en 1/2 liter vann.

Når den var løst opp og jeg helte det over på en EM kolbe for å enkelt kjøle ned driten så syns jeg den lukter intenst, på grensen til brent.. Det var ingenting som hadde svidd seg i kasserollen og jeg var aldri over 80 grader nettopp pga risikoen for å karamelisere eller i verste fall svi den.

Jeg er allikevel skeptisk til å skulle tilsette den, da dette ikke er det billigste ølet jeg brygger og vil nødig ødelegge hele brygget for 1% høyere abv.. Likevel litt trist å skulle sitte med en White IPA på 4,5%

Jeg kan jo evt, slengt oppi en halvkilo sukker og kalle det en dag, men hva tenker dere?
Bland ut en spiseskje av gugga i te-lunka vann. Smak. Smaker det vørter er du ey-O-K. Smaker det brent …
Edit: bruker ofte litt sukker i mine IPA for å unngå at de blir for malt-tunge, men det er vanligvis hvis jeg skal ha de forbi 6,6%, (har en west coast på tap nå på 12,4% … den er fin-fin, og fin 2 kg sukker)
 
Sist redigert:
Såååååå jeg brygga en White IPA i dag, jeg klarte altså bomme med 11 poeng og det er litt i overkant av hva jeg syns er greit(j*vla hvetemalt).

Jaja gjort er gjort og vørteren er på all rounderen, etter å ha dytta litt middag i det store hølet midt i fjeset så tenkte jeg at skitt au, jeg koker opp litt DME og tilsetter i karet.

Det er jo ikke første gang jeg gjør det, men jeg har aldri lagd en sirup bestående av 720gram DME på en 1/2 liter vann.

Når den var løst opp og jeg helte det over på en EM kolbe for å enkelt kjøle ned driten så syns jeg den lukter intenst, på grensen til brent.. Det var ingenting som hadde svidd seg i kasserollen og jeg var aldri over 80 grader nettopp pga risikoen for å karamelisere eller i verste fall svi den.

Jeg er allikevel skeptisk til å skulle tilsette den, da dette ikke er det billigste ølet jeg brygger og vil nødig ødelegge hele brygget for 1% høyere abv.. Likevel litt trist å skulle sitte med en White IPA på 4,5%

Jeg kan jo evt, slengt oppi en halvkilo sukker og kalle det en dag, men hva tenker dere?
Tja... Enten svelge unna at det ble et lavoktan brygg eller gå "all in"? Enten du ikke gjør noe eller det å gjøre noe som går til helvette vil okkesom få deg misfornøyd, så å gutse på sukker som gir ABV uten smak eller sirupen som kan gi en smaksoverraskelse...blir vel et spørsmål om hva en vil våge seg på?

Sjøl hadde jeg vel lempa oppi sirupen.
 
Såååååå jeg brygga en White IPA i dag, jeg klarte altså bomme med 11 poeng og det er litt i overkant av hva jeg syns er greit(j*vla hvetemalt).

Her er det vel den som har kverna som har skylden, ikke malten :p

Kverna du hveten separat med mindre åpning på mølla?

Og 11 poeng var mye! Sikker på at det ikke er en veiefeil også her?
 
Bland ut en spiseskje av gugga i te-lunka vann. Smak. Smaker det vørter er du ey-O-K. Smaker det brent …
Edit: bruker ofte litt sukker i mine IPA for å unngå at de blir for malt-tunge, men det er vanligvis hvis jeg skal ha de forbi 6,6%, (har en west coast på tap nå på 12,4% … den er fin-fin, og fin 2 kg sukker)
Det var en god ide! Ja jeg antok at rundt 8% sukker ville gå greit og vil som sådan i alle fall ikke gi meg en overraskelse på smaken :)

Tja... Enten svelge unna at det ble et lavoktan brygg eller gå "all in"? Enten du ikke gjør noe eller det å gjøre noe som går til helvette vil okkesom få deg misfornøyd, så å gutse på sukker som gir ABV uten smak eller sirupen som kan gi en smaksoverraskelse...blir vel et spørsmål om hva en vil våge seg på?

Sjøl hadde jeg vel lempa oppi sirupen.
Det har du selvfølgelig helt rett i, jeg valgte den feige veien ut og gikk for 500g sukker, noe jeg skjønner nå i ettertid at jeg kunne spart meg, men heller trygg enn trist :D

Her er det vel den som har kverna som har skylden, ikke malten :p

Kverna du hveten separat med mindre åpning på mølla?

Og 11 poeng var mye! Sikker på at det ikke er en veiefeil også her?
Ja altså det er 1 av 2, enten er det bryggeren som har bæsja på leggen, eller så er det på tide å bytte ut kinamølla mi med noe polsk kvalitetsstål.

Jeg kvernet ikke hvetemalten alene, men jeg sjekket en neve før jeg satte i gang med resten, jeg kondisjonerer maltet og har derfor mølla stilt inn på 0,89mm. Såvidt jeg har forstått så burde 1,2mm ta hvetemalt.

Så blir spørsmålet, kan det å kverne hvetemalt sammen med vanlig pale malt gjøre at kinamølla gir etter nok til at hvetemalten sniker seg forbi? Kan kondisjonering av hvetemalt gjøre at den blir elastisk nok til å komme helskallet gjennom?

Neste gang blir det som du sier å kjøre den gjennom alene.

Nei jeg tror ikke det er en veiefeil her, men mye flaket hvete/havre + hel hvetemalt burde vel klare å dra meg ned 11 poeng?

Uansett blir det nok gode greier, fikk dytta den 2 poeng fra forventet OG med 1/2kg sukker og etter å ha testet spraymalten etter tips fra @Petter Mandt så blei det pinadø 7 liter startervørter i tillegg:D

IMG_20240406_194311_copy_3968x2976.jpg
 
Sist redigert:
Kjekt å ha et par poser med dette i hylla, i tilfelle man bommer såpass som du gjorde. Et par poeng er ikke så nøye om det er 1.075 eller 1.071 liksom, men fra 1.054 til 1.043 da er det ille.

 
Kjekt å ha et par poser med dette i hylla, i tilfelle man bommer såpass som du gjorde. Et par poeng er ikke så nøye om det er 1.075 eller 1.071 liksom, men fra 1.054 til 1.043 da er det ille.

Har den noen fordeler i forhold til sukker? Uansett et godt tips, for jeg måtte tømme sukkerbøssa til kona og kidsa for å skrape sammen nok, så nå krysser jeg fingrene for at ingen vil ha frokostblanding i morra :eek:

Og ja, dette må være den største bommen noen sinne for min del, jeg ser i ettertid at det kan hende at siden 2% av vørteren bare kokte 10 min(dip hop) også kan være med på å ha senket SG, men allikevel er det horribelt å bomme med 11 poeng og det er nesten så det er flaut, men bare nesten :)

Til mitt forsvar så var pre boil bare 5 poeng under og selv om det også er skuffende så tenkte jeg at det gidder jeg ikke fikse på, men så ble det så voldsomt galt der etter overføring til all rounder.

Er det forresten noen som har funnet en grei løsning på åssen man får med Dip hop i Brewfather om man bruker vørter, bare så tallene stemmer?

Med vann så er det jo bare legge inn i oppskriften av man tilsetter det i ettertid, men vanskeligere med vørter..
 
Sjeldent at jeg får pre-boil som samsvarer med avkok og da treffer OG.. Det blir hva det blir for oss hjemmebryggere :)
Hos meg pleier pre boil stemme ganske greit, men avkok varierer endel, mest sannsynlig fordi jeg brygger med et vindu på vidt gap, men som regel er det snakk om 1-3 poeng og det bryr jeg meg svært lite om, men i dag syns jeg det ble litt for meget.

Menmen, i det minste så har jeg noen ting å finne ut av og noen utfordringer å ta tak i, og det er som regel bare moro :)
 
Det er en av fordelene ved aa kjoere fermentor top up, SG skal uansett justeres etter kok, saa det har ikke saa mye aa si om man bommer litt!
Neida og jeg brygget i lang tid med spraymalt og 50/50 top up, men nå har jeg blitt for godt vandt med hva jeg forventer at jeg har blitt daff, jeg burde absolutt tatt en SG med 15min igjen og kunne da fint reddet meg inn med DME, men sånn gikk det ikke denne gang, men men det skjerper sansene og gjør at jeg må skru av autopiloten og være litt mere til stede under bryggedagen og det har jeg sikkert godt av :)
 
Her var jeg helt i min egen verden og tenkte ikke helt over hva jeg gjorde. Fylte weissbier vørter i 25 liters bøtter opp til 24 i to stk, fornøyd og blid for å ha oppnådd det jeg ville. Bortsett fra at jeg nå har 24 liter weissbier vørter i to 25 liters bøtter. Det blir problemer. Gjæra er tilsatt, spørs om den tar noe skade av å slå over i 75-liters ståltanken? Kanskje like greit å hive på slange opp i ei bøtte og la det stå til med de små..
 
Her var jeg helt i min egen verden og tenkte ikke helt over hva jeg gjorde. Fylte weissbier vørter i 25 liters bøtter opp til 24 i to stk, fornøyd og blid for å ha oppnådd det jeg ville. Bortsett fra at jeg nå har 24 liter weissbier vørter i to 25 liters bøtter. Det blir problemer. Gjæra er tilsatt, spørs om den tar noe skade av å slå over i 75-liters ståltanken? Kanskje like greit å hive på slange opp i ei bøtte og la det stå til med de små..
Oi, pass på å ha en stoor bøtte til blowoffen, er ofte en gjeng som er superflinke til å finne veien og invadere hele kjøleskapet, har bommet på dette tidligere.
 
Gjorde det samme når jeg ble litt for grådig med en stout. Den gjæret seg ferdig på et par døgn og rant over så det holdt. Så gjorde jeg nøyaktig det samme med neste brygg, en pils med aeb fermolager. Så å si null headspace, men det gikk helt fint, siden den er så utrolig mye tregere. Ikke noe spill over i det hele tatt.
 
Tilbake
Topp