Tråden for dumme spørsmål.

Takk for bra svar. Joda, jeg koker også . Det handler vel mest om tidsforbruk. Drev med filtrering tidligere etter kok, men det tar sin tid og det går fort tett. Enklere og raskere å få det over i gjæringskaret og ta ut det meste derfra etter et par timer. Men jeg bruker din metode også på siste resten i kjelen. Heller det over i et 3 liters mål og lar det stå et par timer i kjøleskap før den klare vørteren helles i gjæringskaret. Karbonerer som oftest med CO2.
Jeg gjør akkurat det samme. Overfører resten til et vasket og desinfisert (i mitt tilfelle) 5 liters mål, dekker til med glad pack og lar det stå, som regel til morgenen etter, før jeg kjører det på som drauflassen.
 
Du mener "humle fra kokinga"? Humling i mesken forekommer, men den blir jo felt ut i masken (avfallet etter meskinga).

Humla fra koking og whirlpool har nok gitt sitt, og vil ikke merkes. Jeg er likevel skeptisk til å ta med avfall fra kokinga (trub) over i gjæringskaret, fordi du vil få i overkant mye aminosyrer (FAN). Det har samme effekt som å tilsette for mye gjærnæring, og kan påvirke gjæringa - men kanskje særlig holdbarheta til ølet. Antakelig vil de fleste antakelig ikke klare å merke noen forskjell, så det er ingen stor sak. (Jeg har ikke testa sjøl, og trur ikke jeg ville kjent noe.)

Men det er enkelt å unngå å ta med bunnfallet, og så utvinner jeg i stedet startervørter fra det - dvs. fra vørteren til lyse øl. Bare det er grunn god nok for meg til å ikke ta det med i gjæringa:).
Vet ikke hvor mye trub som er for mye. Her er det en som har testet fire forskjellige muligheter, alt fra ren vørter til kok og ren vørter til gjæring til det motsatte. Ølene ble blind-testet av en hel del folk, blant annet flere sertifiserte øldommere. Det som kom best ut var ren vørter til kok, men med trub til gjæring. Nå ble det jo testet med Cream Ale, så trub er nok i den lavere enden og han påpeker at forsøket ikke er noe bevis for utfallet.
 
Er du helt sikker på at det 3-litersmålet ikke kan bli kilde til infeksjon? Jeg har noen sånne, og bruker dem flittig i mange bryggesammenhenger. Men jeg ville ikke tatt sjansen på å bruke dem til noe som skal oppi gjæringskaret; de er nok etter hvert litt slitte, og har sikkert små riper som tvilsomme mikrorganismer kan skjule seg i. (Paranoia er ikke sjukdom hos bryggere, men en dyd:).) Men bruker du det målet bare til dette formålet, er det sjølsagt en annen sak. (Regner med at du dekker det godt til:).)

Du kan jo eventuelt ta en test: Hell litt av det du har i tre-liter'n over på ei flaske som du skrur godt igjen, og la den stå i romtemperatur noen dager. Skjer det ikke noe, er alt vel - men danner det seg litt gass i flaska, bør du droppe det der.

Jeg lar slumpen stå i kjelen, og tapper på flaske derfra etter ei stund. Flaskene veit jeg er veldig godt reingjort og desinfisert. Og de kan stå aldri så lenge i kjøleskapet uten at det skjer noe. Likevel: Jeg koker alltid den vørteren jeg dekanterer av dem, for sikkerhets skyld.
Jeg må jo ærlig innrømme at det 3-liters målet har jeg hatt siden jeg startet å brygge for ca. 10 år siden. Kanskje litt risikosport, men jeg bruker det først til å tappe kokende vørter gjennom kranen noen runder for å drepe det som evt. måtte være av bakterier der. Gir det også et dypp i en bøtte med Starsan før truben helles oppi og det står med alufolie over i kjøleskap. Er ikke noen storbrygger, men ila. noen og 70 brygg har det gått bra uten infeksjoner. Kanskje uansett på tide å bytte det ut. Det er tross alt en liten investering.
 
men greit å rengjøre den først da. Så det ikke noe brenner deg fast
Ikke like moro å få vekk etter en tur i ovnen
Det er ikke så mange som har tilgang til kjeramikkovn. Jeg jobbet en gang på en lab som drev med analyse av organiske stoffer. Alt av glass som var brukt gikk i ovnen på kvelden og ble varmet opp over natten til høyest mulig temperatur hvor glasset fortsatt var stabilt og dermed var alt organisk brent vekk og tilintetgjort.
 
Det er ikke så mange som har tilgang til kjeramikkovn. Jeg jobbet en gang på en lab som drev med analyse av organiske stoffer. Alt av glass som var brukt gikk i ovnen på kvelden og ble varmet opp over natten til høyest mulig temperatur hvor glasset fortsatt var stabilt og dermed var alt organisk brent vekk og tilintetgjort.
Utstyrspresset begynner å bli følbart nå :p .
 
Jeg må jo ærlig innrømme at det 3-liters målet har jeg hatt siden jeg startet å brygge for ca. 10 år siden. Kanskje litt risikosport, men jeg bruker det først til å tappe kokende vørter gjennom kranen noen runder for å drepe det som evt. måtte være av bakterier der. Gir det også et dypp i en bøtte med Starsan før truben helles oppi og det står med alufolie over i kjøleskap. Er ikke noen storbrygger, men ila. noen og 70 brygg har det gått bra uten infeksjoner. Kanskje uansett på tide å bytte det ut. Det er tross alt en liten investering.
Sikkert ikke så dumt å investere i et nytt mål, men det holder med billigere greier. Ei vanlig vannkanne holder sikkert:). Eller bruk PET juiceflasker, eller lignende.

Men det som har funka greit gjennom 70 brygg kan vel ikke være så gæli:).
 
Vet ikke hvor mye trub som er for mye. Her er det en som har testet fire forskjellige muligheter, alt fra ren vørter til kok og ren vørter til gjæring til det motsatte. Ølene ble blind-testet av en hel del folk, blant annet flere sertifiserte øldommere. Det som kom best ut var ren vørter til kok, men med trub til gjæring. Nå ble det jo testet med Cream Ale, så trub er nok i den lavere enden og han påpeker at forsøket ikke er noe bevis for utfallet.
Skal man ta dette på alvor må man slutte med whirlpooling, det er jo litt overraskende. Skulle likt å se denne testen med et øl med mye humle, om resultatet blir det samme.
 
Tja, tipper det er en gylden middelvei og han sier spesifikt at dette ikke er noe endelig bevis, dvs det ikke er overførbart til alle scenarioer. På de fleste av kompaktbryggerne er det jo ikke whirlpooling uansett, men et filter/filterplate i bunn som tar seg av det grøvste.
 
Tilbake
Topp