Fare for oksidering - gjæring uten gjærlås

Ørnegård

Norbrygg-medlem
Vi har gått bort fra å bruke gjærlås, men legger bare en hardplastbit tapet fast over hullet i gjæringsspannet (litt løst slik at co2 kan unnslippe).

Gjæringsdunken står slik hele veien, fra vi setter brygget, til vi coldcrasher og deretter stikker om for tapping.

Men har en av våre medbryggere begynt å lure på om luften som kan trenge seg inn igjennom der kan føre til oksidering?

Er det et poeng å bruke gjærlås/vannlås når stormgjæringen har gitt seg - for å unngå oksidering?
 
det er ingen luft som kommer til i denne perioden. Du har et lokk av CO2 over ølet, så inntil du begynner å herje med gjæringsspannet skjer det ikke noe.
 
Men hvor lenge ligger dette CO2-lokket? Vil det ikke lokket gå i oppløsning når stormgjæringen er over?

Og når man åpner selve lokket på gjæringsspannet for å tørrhumle?
 
Trodde CO2 var tyngre enn oksygen. Lette forsiktig på lokket, slippe tørrhumle forsiktig nedi, tror jeg ikke er noe problem.

Gjærer alle ales med lokket liggende løst på

Det er jo bryggerier som gjærer i åpne kar
 
Co2 et tyngre enn O2,det har jo et ekstra karbonatom :) nå består heldigvis lufta rundt oss av mer enn bare O2,men som Roger sier, er det ikke noe problem.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
 
Vil ikke dra i gang noe her, men i en tråd her inne fra noen år tilbake konkluderte man med at det finnes ikke noe sånt som et 'CO₂-lokk' over ølet. I følge fysikken vil gasser oppta det tilgjengelige volumet.
Vi skal kanskje være glad for det, ville ellers vært vanskelig å puste i en verden som sliter med CO₂-problematikk. :)
Uansett, ikke noe problem å gjære uten gjærlås. Det er jo stadig tilførsel av CO₂ fra gjæringsprosessen som gjør det vanskelig for luft å bevege seg motstrøms. Ville derimot ikke la ølet stå uten gjærlås etter at gjæringen er avtagende/overstått.
EDIT: Noen gjærer jo med åpne gjæringskar på flere kvadratmeters størrelse.
 
Jeg tror at de norske bryggeriene som bruker åpen gjæring overfører til tett tank før FG er nådd. Men det vet sikkert noen her.
 
Dag skrev:
Vil ikke dra i gang noe her, men i en tråd her inne fra noen år tilbake konkluderte man med at det finnes ikke noe sånt som et 'CO₂-lokk' over ølet. I følge fysikken vil gasser oppta det tilgjengelige volumet.
Vi skal kanskje være glad for det, ville ellers vært vanskelig å puste i en verden som sliter med CO₂-problematikk. :)
Uansett, ikke noe problem å gjære uten gjærlås. Det er jo stadig tilførsel av CO₂ fra gjæringsprosessen som gjør det vanskelig for luft å bevege seg motstrøms. Ville derimot ikke la ølet stå uten gjærlås etter at gjæringen er avtagende/overstått.
EDIT: Noen gjærer jo med åpne gjæringskar på flere kvadratmeters størrelse.

Ifølge fysikken tar øl også opp all plassen som er tilgjengelig, men heldigvis kryper den ikke opp av glasset. Uheldigvis tar den gjerne opp mer plass enn tilgjengelig rundt mageregionen.. Særlig når man bikker 30 :)
 
Erlendso skrev:
Uheldigvis tar den gjerne opp mer plass enn tilgjengelig rundt mageregionen.. Særlig når man bikker 30 :)

Ikke ølet men all dritten vi spiser, trodde det var opp og avgjort, også at blir latere etter 30. :)
 
O2 blir vel ikke uten videre tatt opp i ølet hvis det står i ro? Det trengs vel noe bevegelse. Ellers trengs det jo ikke å oksygeneres og planter som står i stille vann hadde ikke dødd grunnet oksygenmangel i vannet.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Tilbake
Topp