Tråden for dumme spørsmål.

Er det mulig å overføre øl fra flaske til fat?
Kan man bruke f.eks. en mottrykksfyller bare andre vei?
Har et øl som ikke er karbonert nok, der jeg allerede har tilsatt mer sukker og korket på nytt. Mulig det ikke er nok gjær igjen for å karbonere mer.
I «verste fall» må jeg brygge den på nytt, men hadde vært flott om det hadde gått an å overføre fra flaske til fat uten alt for mye oksygen eksponering
 
Er det mulig å overføre øl fra flaske til fat?
Kan man bruke f.eks. en mottrykksfyller bare andre vei?
Har et øl som ikke er karbonert nok, der jeg allerede har tilsatt mer sukker og korket på nytt. Mulig det ikke er nok gjær igjen for å karbonere mer.
I «verste fall» må jeg brygge den på nytt, men hadde vært flott om det hadde gått an å overføre fra flaske til fat uten alt for mye oksygen eksponering
Resultatet kan avhenge av øltype
@AndyHagen flyttet en gang en Stout (?) fra flaske til fat og tilbake på flaske. Den vant han årets nykommer med på Norsk ølfestival.
Støtter @Tor. i at sukker og karboneringsgjær er enklest og trolig best.
Siden du allerede har tilsatt sukker, ville jeg ha målt SG. Du står nå i fare for å tilsette dobbelt av hva flasken tåler / trenger.
 
Sist redigert:
Resultatet kan avhenge av øltype
@AndyHagen flyttet en gang en Stout (?) fra flaske til fat og tilbake på flaske. Den vant han årets nykommer med på Norsk ølfestival.
Støtter @Tor. i at sukker og karboneringsgjær er enklest og trolig best.
Siden du allerede har tilsatt sukker, ville jeg ha målt SG. Du står nå i fare for å tilsette dobbelt av hva flasken tåler / trenger.
Ja dette var en imperial stout som vel må kunne sies å være litt mer oksidasjonstolerant enn feks pils.
Ble litt usikker på rekkefølgen her, men er ganske sikker på at jeg opprinnelig hadde det på flaske, men fylte det på fat. Mener jeg da purget starsanfylt fat, og hadde litt sig av CO2 inn på ventil under fyllingen for å sikre oksygen«fritt» der hvor øl traff fatveggen. Så flasket jeg vel noen flasker en gang senere igjen.
Tror ikke jeg hadde gjort dette med en pils.
 
Ja dette var en imperial stout som vel må kunne sies å være litt mer oksidasjonstolerant enn feks pils.
Ble litt usikker på rekkefølgen her, men er ganske sikker på at jeg opprinnelig hadde det på flaske, men fylte det på fat. Mener jeg da purget starsanfylt fat, og hadde litt sig av CO2 inn på ventil under fyllingen for å sikre oksygen«fritt» der hvor øl traff fatveggen. Så flasket jeg vel noen flasker en gang senere igjen.
Tror ikke jeg hadde gjort dette med en pils.
Ølen det er snakk om er en Begisk Quad (10%). Så dette bør egentlig gå greit..håper jeg
 
Brygger nå en Belgisk Blond og fått potte tett maltseng. Aldri vært borti før.Snart to timer etter mesking drypper det bare så vidt fra rørt mens vørteren står over maltsenga. Umulig å starte skylling når det er slik Noen tips?
 
Brygger nå en Belgisk Blond og fått potte tett maltseng. Aldri vært borti før.Snart to timer etter mesking drypper det bare så vidt fra rørt mens vørteren står over maltsenga. Umulig å starte skylling når det er slik Noen tips?
Ser det har gått noe tid, men hvilket utstyr brygger du på?
 
Brygger nå en Belgisk Blond og fått potte tett maltseng. Aldri vært borti før.Snart to timer etter mesking drypper det bare så vidt fra rørt mens vørteren står over maltsenga. Umulig å starte skylling når det er slik Noen tips?
Seint svar. Jeg ville først har rørt i mesken og latt den sette seg i 10-15 minutter uten å skylle eller bruke pumpa, før jeg hevet maltrør sakte.

Dersom det ikke hjalp, batch sparge.
 
Ser det har gått noe tid, men hvilket utstyr brygger du på?
Grainfather G30. Jeg har nå tatt en avgjørelse. Ventet til det meste hadde rent av, Slo malten over i et rent kar, renses meskerør og sil og ausa over malten på nytt. Da gikk skyllevann greit i gjennom. Ble vel feil temp på malten ved skylling, men det får gå for denne gangen....
 
Grainfather G30. Jeg har nå tatt en avgjørelse. Ventet til det meste hadde rent av, Slo malten over i et rent kar, renses meskerør og sil og ausa over malten på nytt. Da gikk skyllevann greit i gjennom. Ble vel feil temp på malten ved skylling, men det får gå for denne gangen....
Skylletemperatur spiller liten til ingen rolle.
 
Etter at jeg solgte GF30, og kjøpte Speidel50, for noen år siden, har jeg kun skylt med varmtvann fra springen. Har ikke merka noen forskjell, annet at det tar lengre tid å oppnå kok. Men det er kanskje viktig hva slags varmtvannsbereder man har ?
 
Så 15 grader rett fra springen gjør tilnærmet samme nytten som 78 og der omkring?
Ja, jeg trur det. Det er en del rapporter om det.

Mine egne forsøk er med batch sparging. Da fyller du jo alt vannet på med en gang. Når du blander det kalde vannet i den varme masken, får du jo en høyere temperatur - jeg trur jeg tappa ut noe som holdt noen og tredve. Og ikke noe tyda på at utbyttet blei dårligere.

Denne væska er jo mye mindre sukkerholdig enn den første væska, og følgelig uansett mer tyntflytende. Andre komponenter, som beta-glukaner, vil også være like mye fortynna. Om du driver med kontinuerlig skylling, slik en normalt gjør i en maskin, vil dessuten temperatursenkinga være mer gradvis, og jeg trur det går helt fint.

Jeg trur generelt at snakket om temperatur og viskositet er sterkt overdrevet. At det skal være noen viktig forskjell for effektiviteten av skyllinga på vørter som holder 67 og 77 grader, slik det gjerne hevdes, virker veldig rart.
 
Etter at jeg solgte GF30, og kjøpte Speidel50, for noen år siden, har jeg kun skylt med varmtvann fra springen. Har ikke merka noen forskjell, annet at det tar lengre tid å oppnå kok. Men det er kanskje viktig hva slags varmtvannsbereder man har ?
Ja, jeg ville nølt med å bruke vann fra en gammel bereder, i alle fall. Jeg veit lite om hva slags forurensninger som kan være i det - og så lenge jeg ikke veit det, vil jeg ikke bruke det. (Min egen er ny, men uansett lar jeg være. Det er antakelig tull.)
 
Noen som har fundert på holdbarheten til Antioxin? Har oppbevart det på et syltetøyglass i ganske mange år nå og syntes det lukter ganske stramt, det har det kanskje alltid gjort, men ble ikke så veldig beroliget da jeg leste dette

On opening, us e the product as quickly as pos s ible. Pa cks which
have been opened a nd part-us ed s hould be kept tightly s ealed. If
there are any s igns of s poilage during s torage of an opened bag
do not us e and dis card the contents appropriately.
 
Noen som har fundert på holdbarheten til Antioxin? Har oppbevart det på et syltetøyglass i ganske mange år nå og syntes det lukter ganske stramt, det har det kanskje alltid gjort, men ble ikke så veldig beroliget da jeg leste dette


Kjøpte SBT og SB hos Maltmagnus i Sverige for noen år siden, og hatt den på glass siden. Noe av innholdet på glassene har blitt litt "forstenet" og lukter også ganske stramt, men det har det gjort hele tiden. Det er ikke noen best før dato på kilospakken og er jo usikker på hvordan den utvikler seg over tid, og om den mister virkning eller påvirkes/påvirker øl, helse på en eller annen måte. ellers er den godt beskrevet i vedlegget fra Maltmagnus, etter å ha lest den bør man kanskje sløyfe tilsetning og drikke ølet fortere;)
 

Vedlegg

  • ANTIOXINSBT_3.0.pdf
    275,1 KB · Sett: 8
Kjøpte SBT og SB hos Maltmagnus i Sverige for noen år siden, og hatt den på glass siden. Noe av innholdet på glassene har blitt litt "forstenet" og lukter også ganske stramt, men det har det gjort hele tiden. Det er ikke noen best før dato på kilospakken og er jo usikker på hvordan den utvikler seg over tid, og om den mister virkning eller påvirkes/påvirker øl, helse på en eller annen måte. ellers er den godt beskrevet i vedlegget fra Maltmagnus, etter å ha lest den bør man kanskje sløyfe tilsetning og drikke ølet fortere;)
Jeg lever greit med det som står der - om jeg ikke dør, da - men dette synes jeg blir litt vanskelig: "Undvik kontakt med människor och djur ". Jeg er bare moderat asosial, og jeg liker katter.
 
Hei,

Usikker rpå om dette fortjener en egen tråd, eller om det bare er et dumt spm.

Nesten alle oppskriftene jeg leser har betydelig mindre skyllevann enn meskevann.
Det gir mening, da de som oftest er ment for bryggemaskiner.

Jeg brygger på igloo kjøleboks med falsk bunn.
Der mener jeg at John Palmer i en 12 år gammel youtubevideo (
) sier at han ønsker like mye avrenning 1. Gang som ved skylling (partis kylling?).

Jeg mener jeg har lest at det er flere her på forumet som mesker på old school kjøleboks.

Er dette fortsatt best practice?
 
Hei,

Usikker rpå om dette fortjener en egen tråd, eller om det bare er et dumt spm.

Nesten alle oppskriftene jeg leser har betydelig mindre skyllevann enn meskevann.
Det gir mening, da de som oftest er ment for bryggemaskiner.

Jeg brygger på igloo kjøleboks med falsk bunn.
Der mener jeg at John Palmer i en 12 år gammel youtubevideo (
) sier at han ønsker like mye avrenning 1. Gang som ved skylling (partis kylling?).

Jeg mener jeg har lest at det er flere her på forumet som mesker på old school kjøleboks.

Er dette fortsatt best practice?
Like mye avrenning for hver runde er det som gir best utbytte i batch sparge ja, og så er det ikke veldig følsomt om det varierer litt den ene eller andre veien :)
 
Hei,

Usikker rpå om dette fortjener en egen tråd, eller om det bare er et dumt spm.

Nesten alle oppskriftene jeg leser har betydelig mindre skyllevann enn meskevann.
Det gir mening, da de som oftest er ment for bryggemaskiner.

Jeg brygger på igloo kjøleboks med falsk bunn.
Der mener jeg at John Palmer i en 12 år gammel youtubevideo (
) sier at han ønsker like mye avrenning 1. Gang som ved skylling (partis kylling?).

Jeg mener jeg har lest at det er flere her på forumet som mesker på old school kjøleboks.

Er dette fortsatt best practice?
Ja, men som Petter sier, er det ikke veldig viktig. Det skal avvike en del før det betyr noe særlig. Jeg mener Palmer overdriver betydningen av det i How to Brew.
 
Tilbake
Topp