Einar Michelsen
Norbrygg-medlem
Jeg er sikker på at svaret er nei. Jeg ville brukt 7 x 11 gram tørrgjær.Er tre pakker US-05 tilstrekkelig i vørter med så høy OG?
Jeg er sikker på at svaret er nei. Jeg ville brukt 7 x 11 gram tørrgjær.Er tre pakker US-05 tilstrekkelig i vørter med så høy OG?
Det er vanskelig/umulig å nå så høy OG med singelmesk uten å skylle mye, og koke flere timer. Så blir det jo ganske tynt med 4,4 kilo pr meskerunde i en 40 liters brygger. Oppskrifta i Brewfather vil ha 1.075 før kok (uten sukker), og den har to timers koking.Jeg funderer litt på om jeg skal kjøre vanlig 60 minutters mesking, øke mesketiden noe til f.eks. 90 minutter eller prøve meg på dobbelmesk for å sikre at jeg får omlag den OG som jeg skal ha?
Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.Det er vanskelig/umulig å nå så høy OG med singelmesk uten å skylle mye, og koke flere timer. Så blir det jo ganske tynt med 4,4 kilo pr meskerunde i en 40 liters brygger. Oppskrifta i Brewfather vil ha 1.075 før kok (uten sukker), og den har to timers koking.
Etter skylling har du en mulighet til å lage en dark mild . Skyll gjennom noen liter ekstra i egen kokekjel. Det er plenty sukker igjenn i malten.Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
Rehydrering er ikke nødvendig.Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
Da forsøker jeg lagring, selv om jeg kjenner godt til samme testproblem Siktet meg inn på 5 - 5,5%, så den ble i sterkeste laget for min del også.Høres omtrent identisk ut som min erfaring med cream ale. Den aller første testen er omtrent som en duggfersk corona. Neste test er som gammal mais, tredje test er utvannet og kjedelig.
1 måned lagring gjør underverk på en cream ale i min oppfatning, synd at på det tidspunktet har det blitt mange "tester" og fatet nærmer seg tomt, LOL.
Jeg foretrekker cream alen min på rundt 4,2-4,6% dog.
Jeg har flyteball, så teorien om at gjær i slangen kan ha påvirket den første smaksprøven kan godt stemmeRegner med du har flyteball i karet? Det legger seg gjær i slangen, så det første som kommer ut har med endel gjær,
Med mer erfaring, kan du sjonglere litt…Hvis jeg får ånden over meg i helga skal jeg sette i gang med brygg nr 3. Det er en Emperor Of Sand som er en Imperial Stout fra Amundsen. Denne har høy OG (1.126 ifølge oppskrift som følger med settet og 1.116 i følge Brewfather) og maltmengden er vel ca 8 kg (maltkapasitet på Dominatoren jeg bruker er 10 kg).
Jeg funderer litt på om jeg skal kjøre vanlig 60 minutters mesking, øke mesketiden noe til f.eks. 90 minutter eller prøve meg på dobbelmesk for å sikre at jeg får omlag den OG som jeg skal ha?
I tillegg lurer jeg litt på om jeg bør bytte ut medium gjærlås med en form for blow-off med slange og flaske/ beholder med vann? Det skal være ca 20 liter til gjæring i et gjæringsspann på 30 liter og vørteren skal gjæres med 3 pk Fermentis US-05.
Trur det der er en veldig god måte å gjøre det på. Kan legge til at du bør oksygenere vørteren ved andre tilsetning. Gjæren som har formert seg, har jo halvert lagrene av steroler, så "gevinsten" ved at den har gjennomført en runde med formering - og altså i teorien har fordoblet celletallet - forsvinner om den ikke tilføres oksygen. (I teorien fordobler du tallet på gjærceller når du gjør dette, og oksygenerer. Det er nok å overdrive, men du øker sjansene for en god gjæringsprosess.)Med mer erfaring, kan du sjonglere litt…
Her kan du eksempelvis ta halve kornet og meske som planlagt, tilsette tre pakker og vente ett døgn. Gjæringen vil da trolig starte i løpet av et døgn.
Dagen etter kan du meske resten og tilsette i det samme gjæringskaret. Siden gjæren har formert seg, vil den kunne ta begge bryggedagene videre i gjæringen.
Anbefalt: nei
Det er heller ikke en trippel salto med skru og blow off som brygg nr tre.
Les @Terjedd: du er tøff (i tryne)
Kjør på.
Det blir (alltid) øl, selv om kvaliteten tidvis gis vurderingen ‘eksperiment’ i stedet for ‘nydelig’
Tommel opp, og hold oss orientert
Tommel opp, og hold oss orientert
Eller vente med å drikke til etter nyhetene ;-)Hei igjen
Jeg tenker å snart prøve meg på en India Pale Ale fra Nøgne Ø, "Problemet" med den er at den er på 7,5% og da må jeg enten begrense inntaket veldig, eller legge meg til Dagsrevyen. Ingen av de alternativene frister noe særlig.
Spørsmålet er da hvordan jeg på beste måte kan redusere den til ca 5,5% uten å tape for mye kvalitetsmesig?
Å vente er utelukketEller vente med å drikke til etter nyhetene ;-)
Jeg tror litt av greia med at den er så god er styrken.
Du kan evt. meske litt høyere og velge en gjær som attenuerer lavere enn 007, 002 f.eks
Du kutter bare ned på mengden Maris Otter, men beholder mengden av de andre, og så bør du justere bitterheta ned sånn at det blir et rimelig forhold mellom OG og IBU. Sikt deg inn på et 1:1-forhold mellom OG og IBU, og reguler bitterheta gjennom å kutte ned på bitterhumla. Ikke rør de andre.Hei igjen
Jeg tenker å snart prøve meg på en India Pale Ale fra Nøgne Ø, "Problemet" med den er at den er på 7,5% og da må jeg enten begrense inntaket veldig, eller legge meg til Dagsrevyen. Ingen av de alternativene frister noe særlig.
Spørsmålet er da hvordan jeg på beste måte kan redusere den til ca 5,5% uten å tape for mye kvalitetsmesig?
Av tørrgjær Fermentis S-33 eller Lallemand Windsor har lav utgjæring. 33 er ofte på tilbud synes jeg.Å vente er utelukket
Gjær kan jeg ikke all verdens om (heller), men lavere atten ... det du sa, skal jeg se på
1:1-forhold mellom OG og IBU? Om du hørte et dunk, var det jeg som ramlet avDu kutter bare ned på mengden Maris Otter, men beholder mengden av de andre, og så bør du justere bitterheta ned sånn at det blir et rimelig forhold mellom OG og IBU. Sikt deg inn på et 1:1-forhold mellom OG og IBU, og reguler bitterheta gjennom å kutte ned på bitterhumla. Ikke rør de andre.
Lykke til med et prosjekt jeg har stor forståelse for.
Jepp1:1-forhold mellom OG og IBU? Om du hørte et dunk, var det jeg som ramlet av
Er det det som står ved BU/GU?
Fjernet 10% Maris Otter
Økte mesketemp fra 64 til 67
Skiftet gjær til S-33 eller Windsor
Økte bryggevolum med 1 liter
= Senket ABV fra 7,5 til 5,8.
Da skulle jeg få med meg Derrick også
Jodamen det må da gå ann å ha mer enn type øl tilgjengelig
Så kan du drikke pils til middag og NØ IPA i full styrke til Derrick
Ingenting er forresten som å døse inn til dagsnytt 18 etter en god middag og øl ;-)