Tråden for dumme spørsmål.

Jeg funderer litt på om jeg skal kjøre vanlig 60 minutters mesking, øke mesketiden noe til f.eks. 90 minutter eller prøve meg på dobbelmesk for å sikre at jeg får omlag den OG som jeg skal ha?
Det er vanskelig/umulig å nå så høy OG med singelmesk uten å skylle mye, og koke flere timer. Så blir det jo ganske tynt med 4,4 kilo pr meskerunde i en 40 liters brygger. Oppskrifta i Brewfather vil ha 1.075 før kok (uten sukker), og den har to timers koking.
 
Det er vanskelig/umulig å nå så høy OG med singelmesk uten å skylle mye, og koke flere timer. Så blir det jo ganske tynt med 4,4 kilo pr meskerunde i en 40 liters brygger. Oppskrifta i Brewfather vil ha 1.075 før kok (uten sukker), og den har to timers koking.
Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
 
Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
Etter skylling har du en mulighet til å lage en dark mild . Skyll gjennom noen liter ekstra i egen kokekjel. Det er plenty sukker igjenn i malten.
Du trenger ikke koke lenge. Jeg har kokt i 15 minutter. Tilsetter litt humle, eventuelt spandere en liter ferdig kokt imp stout og tilsette. Der er det masse bitterhet og smak. Blir kanskje litt for mye pes for deg nå. Men verdt å prøve senere en gang.
 
Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
Rehydrering er ikke nødvendig.
 
Sist redigert:
Høres omtrent identisk ut som min erfaring med cream ale. Den aller første testen er omtrent som en duggfersk corona. Neste test er som gammal mais, tredje test er utvannet og kjedelig.

1 måned lagring gjør underverk på en cream ale i min oppfatning, synd at på det tidspunktet har det blitt mange "tester" og fatet nærmer seg tomt, LOL.

Jeg foretrekker cream alen min på rundt 4,2-4,6% dog.
Da forsøker jeg lagring, selv om jeg kjenner godt til samme testproblem Siktet meg inn på 5 - 5,5%, så den ble i sterkeste laget for min del også.

Regner med du har flyteball i karet? Det legger seg gjær i slangen, så det første som kommer ut har med endel gjær,
Jeg har flyteball, så teorien om at gjær i slangen kan ha påvirket den første smaksprøven kan godt stemme
 
Hvis jeg får ånden over meg i helga skal jeg sette i gang med brygg nr 3. Det er en Emperor Of Sand som er en Imperial Stout fra Amundsen. Denne har høy OG (1.126 ifølge oppskrift som følger med settet og 1.116 i følge Brewfather) og maltmengden er vel ca 8 kg (maltkapasitet på Dominatoren jeg bruker er 10 kg).

Jeg funderer litt på om jeg skal kjøre vanlig 60 minutters mesking, øke mesketiden noe til f.eks. 90 minutter eller prøve meg på dobbelmesk for å sikre at jeg får omlag den OG som jeg skal ha?

I tillegg lurer jeg litt på om jeg bør bytte ut medium gjærlås med en form for blow-off med slange og flaske/ beholder med vann? Det skal være ca 20 liter til gjæring i et gjæringsspann på 30 liter og vørteren skal gjæres med 3 pk Fermentis US-05.
Med mer erfaring, kan du sjonglere litt…
Her kan du eksempelvis ta halve kornet og meske som planlagt, tilsette tre pakker og vente ett døgn. Gjæringen vil da trolig starte i løpet av et døgn.
Dagen etter kan du meske resten og tilsette i det samme gjæringskaret. Siden gjæren har formert seg, vil den kunne ta begge bryggedagene videre i gjæringen.

Anbefalt: nei
Det er heller ikke en trippel salto med skru og blow off som brygg nr tre.
Les @Terjedd: du er tøff (i tryne) :)

Kjør på.
Det blir (alltid) øl, selv om kvaliteten tidvis gis vurderingen ‘eksperiment’ i stedet for ‘nydelig’ :cool:
Tommel opp, og hold oss orientert
 
Med mer erfaring, kan du sjonglere litt…
Her kan du eksempelvis ta halve kornet og meske som planlagt, tilsette tre pakker og vente ett døgn. Gjæringen vil da trolig starte i løpet av et døgn.
Dagen etter kan du meske resten og tilsette i det samme gjæringskaret. Siden gjæren har formert seg, vil den kunne ta begge bryggedagene videre i gjæringen.

Anbefalt: nei
Det er heller ikke en trippel salto med skru og blow off som brygg nr tre.
Les @Terjedd: du er tøff (i tryne) :)

Kjør på.
Det blir (alltid) øl, selv om kvaliteten tidvis gis vurderingen ‘eksperiment’ i stedet for ‘nydelig’ :cool:
Tommel opp, og hold oss orientert
Trur det der er en veldig god måte å gjøre det på. Kan legge til at du bør oksygenere vørteren ved andre tilsetning. Gjæren som har formert seg, har jo halvert lagrene av steroler, så "gevinsten" ved at den har gjennomført en runde med formering - og altså i teorien har fordoblet celletallet - forsvinner om den ikke tilføres oksygen. (I teorien fordobler du tallet på gjærceller når du gjør dette, og oksygenerer. Det er nok å overdrive, men du øker sjansene for en god gjæringsprosess.)

NB! Oksygener vørteren før tilsetning heller enn å gi en runde med oksygen i det gjærende ølet hvis du bruker reint oksygen. Reint oksygen er faktisk giftig for gjæren. (Trur ikke effekten er dramatisk, men det er en belastning som du kan unngå å utsette gjæren for, og da er det jo lurt å gjøre det.)
 
Tommel opp, og hold oss orientert

Eksperimentet er i gang. Startet med å lete en time etter håndtaket til maltkurven og har nå forhåpentligvis lært at det er lurt å ha kontroll på utstyret.

90 min messing + 10 min utmesk. 120 min kok.

Ble ca18 liter i dunken og står nå på 20 grader så får jeg se om gjæra vil starte på jobben.

Vet ikke helt om jeg stoler på målingen av OG, men vørteren ble temmelig tykk og smakfull.
 

Vedlegg

  • 20250830_173123.jpg
    20250830_173123.jpg
    1,9 MB · Sett: 24
Hei igjen

Jeg tenker å snart prøve meg på en India Pale Ale fra Nøgne Ø, "Problemet" med den er at den er på 7,5% og da må jeg enten begrense inntaket veldig, eller legge meg til Dagsrevyen. Ingen av de alternativene frister noe særlig.

Spørsmålet er da hvordan jeg på beste måte kan redusere den til ca 5,5% uten å tape for mye kvalitetsmesig?
 
Hei igjen

Jeg tenker å snart prøve meg på en India Pale Ale fra Nøgne Ø, "Problemet" med den er at den er på 7,5% og da må jeg enten begrense inntaket veldig, eller legge meg til Dagsrevyen. Ingen av de alternativene frister noe særlig.

Spørsmålet er da hvordan jeg på beste måte kan redusere den til ca 5,5% uten å tape for mye kvalitetsmesig?
Eller vente med å drikke til etter nyhetene ;-)
Jeg tror litt av greia med at den er så god er styrken.
Du kan evt. meske litt høyere og velge en gjær som attenuerer lavere enn 007, 002 f.eks
 
Eller vente med å drikke til etter nyhetene ;-)
Jeg tror litt av greia med at den er så god er styrken.
Du kan evt. meske litt høyere og velge en gjær som attenuerer lavere enn 007, 002 f.eks
Å vente er utelukket :)

Gjær kan jeg ikke all verdens om (heller), men lavere atten ... det du sa, skal jeg se på
 
Hei igjen

Jeg tenker å snart prøve meg på en India Pale Ale fra Nøgne Ø, "Problemet" med den er at den er på 7,5% og da må jeg enten begrense inntaket veldig, eller legge meg til Dagsrevyen. Ingen av de alternativene frister noe særlig.

Spørsmålet er da hvordan jeg på beste måte kan redusere den til ca 5,5% uten å tape for mye kvalitetsmesig?
Du kutter bare ned på mengden Maris Otter, men beholder mengden av de andre, og så bør du justere bitterheta ned sånn at det blir et rimelig forhold mellom OG og IBU. Sikt deg inn på et 1:1-forhold mellom OG og IBU, og reguler bitterheta gjennom å kutte ned på bitterhumla. Ikke rør de andre.

Lykke til med et prosjekt jeg har stor forståelse for:).
 
Sist redigert:
Du kutter bare ned på mengden Maris Otter, men beholder mengden av de andre, og så bør du justere bitterheta ned sånn at det blir et rimelig forhold mellom OG og IBU. Sikt deg inn på et 1:1-forhold mellom OG og IBU, og reguler bitterheta gjennom å kutte ned på bitterhumla. Ikke rør de andre.

Lykke til med et prosjekt jeg har stor forståelse for:).
1:1-forhold mellom OG og IBU? Om du hørte et dunk, var det jeg som ramlet av
Er det det som står ved BU/GU?
 
Fjernet 10% Maris Otter
Økte mesketemp fra 64 til 67
Skiftet gjær til S-33 eller Windsor
Økte bryggevolum med 1 liter

= Senket ABV fra 7,5 til 5,8.
Da skulle jeg få med meg Derrick også

men det må da gå ann å ha mer enn type øl tilgjengelig
Så kan du drikke pils til middag og NØ IPA i full styrke til Derrick

Ingenting er forresten som å døse av inntil dagsnytt 18 etter en god middag og øl ;-)
 
Sist redigert:
men det må da gå ann å ha mer enn type øl tilgjengelig
Så kan du drikke pils til middag og NØ IPA i full styrke til Derrick

Ingenting er forresten som å døse inn til dagsnytt 18 etter en god middag og øl ;-)
Joda :) Det er sant. Men når det er veldig godt så er det så enkelt å bare tappe seg en til. Og en til. Og en til. Og så begynner lammelsene i ansiktet å bli fremtredende ;)

Spøk til side, så er det viktigste at ølet er godt, så vi får se hvor jeg lander
 
Tilbake
Topp