Et lite fordampnings uhell

TIl tross for RDWHAHB...
Brygget i går under kjøkkenviften med lokket godt på snei, til min store skrekk så jeg mot slutten av kokeprosessen at det var dannet seg såpass med kondens i kjøkkenviften at dette dryppet ned på speidelen og da selvfølgelig også ned i vørteren (kokende). Slikt blir man jo nervøs av, jeg tror jo at dette går greit i og med at det kokte, og at fett ikke uten videre løser seg opp i vann. Noen som har vært borti det samme/kan komme med noen beroligende ord :attevar:

Neste spm er ang fordampning, ca hvor mange % bør fordampes?
Brygger på speidel; pleier dere andre å koke med lokket igjen, eller litt på snei?
 
Jeg har hørt at lokket bør være av og praktiserer dette, grunnen skal være at du skal koke ut noen uønskede stoffer...
 
Jeg brygger i en 50L Speidel med kort maltrør - ca 22 liter ferdig øl om gangen.  Koker med lokket på snei - og det koker bort ca 5 liter hos meg. Foregår i kjeller med åpen dør.
 
Jonask skrev:
TIl tross for RDWHAHB...
Brygget i går under kjøkkenviften med lokket godt på snei, til min store skrekk så jeg mot slutten av kokeprosessen at det var dannet seg såpass med kondens i kjøkkenviften at dette dryppet ned på speidelen og da selvfølgelig også ned i vørteren (kokende). Slikt blir man jo nervøs av, jeg tror jo at dette går greit i og med at det kokte, og at fett ikke uten videre løser seg opp i vann. Noen som har vært borti det samme/kan komme med noen beroligende ord :attevar:

Om det går bra eller ei er jo litt usikkert dog, drypp fra kjøkkenvifta er vel litt ugunstig siden det gjerne drypper fett fra den... Mener noen andre her hadde samme erfaring, husker ikke hva resultatet på det ølet ble dog.
 
Ja, mente det selv så søkte litt og fant ut at Torvlad hadde hatt samme problem, men ut i fra posten hans virket det som at han hadde betydelige mengder fett i vørteren, desuten ble ølet helt jævelig (hvordan var vørteren?)  For meg så det ut som rent vann, og kunne ikke se noen tegn til fett i vørteren, smaken var også god...
på min 20l pleier jeg å ha ca 3l fordampning, vet ikke hvor overdrevet dms problemet er, men speidelen har jo to små hakk i lokket (skulle jo tro den var laget for å koke vørter..)
 
Jonask skrev:
Ja, mente det selv så søkte litt og fant ut at Torvlad hadde hatt samme problem, men ut i fra posten hans virket det som at han hadde betydelige mengder fett i vørteren, desuten ble ølet helt jævelig (hvordan var vørteren?)  For meg så det ut som rent vann, og kunne ikke se noen tegn til fett i vørteren, smaken var også god...
på min 20l pleier jeg å ha ca 3l fordampning, vet ikke hvor overdrevet dms problemet er, men speidelen har jo to små hakk i lokket (skulle jo tro den var laget for å koke vørter..)

Er det pilsmalt du brukte?, hvis ikke trenger du vel ikke å tenke på dms.
Når det gjelder fordampning, så er det noe du må finne ut av, hvor mye du damper av i timen så du kan beregne dette, er ikke helt i mål med det selv enda, men tror jeg koker av 3-4 liter (koker 60-90 minutter alt ettersom)
 
Magnus Jensen skrev:
Jeg har hørt at lokket bør være av og praktiserer dette, grunnen skal være at du skal koke ut noen uønskede stoffer...

Trenger ikke være helt av, bare dampen får unnslippe.
 
Tilbake
Topp