Hopper litt tilbake til selve varmeplatene:
Jeg har altså 2 slike fra Petit, som jeg har brukt noen ganger, den ene til låns fra Ola for å få den testet.
Mine erfaringer etter noen gangs bruk med gjæringsbøtter på ulike ales hvor jeg har ønsket temperaturer i vørteren/ølet fra 18 til 30 grader i kjeller:
+ Platene er veldig enkle i bruk, en enkel plate man setter bøtta på, og en ledning som man setter i støpselet, som fortrinnvis styres av en termostat, men manuell styring vil jo også være mulig, eksempelvis med en skjøteledning man slår av og på ved behov.
+ De dekker godt på gjæringsbøttene (se bilde)
+ De krever veldig lite strøm (25W), en av grunnene til at jeg ønsket å teste dem, og kutte forbruket til en varmeovn på 1000/2000W.
- De klarer bare å dra opp temperaturen med rundt 4 grader uten isolering. Dermed må jeg bruke en varmeovn i tillegg, og selv om det likevel vil være strømsparende, bør det altså 2 termostater til. Om man gjærer på soverom eller liknende, kan det likevel være tilstrekkelig. Isolering eller gjæringsskap vil også kunne hjelpe på dette. Selv liker jeg at bøttene står fritt, så ikke temperaturen spretter like lett i været.
- Jeg har nå målt temperaturen mellom varmeplate og gjæringskar til 38,8 °C og 41 °C, ved gjæring rundt 26 °C grader (tror jeg, glemte å notere dette). Dette var en Saison som ble gjæret fra 20 °C stigende til 30 °C over ca 10 dager, før platene ble koblet fra. Målingen ble gjort to ulike termometer, men begge var konsekvente på begge bøttene, og gir uansett en pekepinn om en temperatur rundt 40°C i bunnen av bøtta. Troels Prahl sa på Tautra at så lenge dette ikke var over 26 °C burde det ikke være noe problem, men her er det altså passert med god margin. Jeg har kontaktet ham om dette, men venter enda på svar. Dette virker ihvertfall å kunne være i forhold til gjæren som ligger i bunnen både underveis i gjæringa, og ved gjenbruk av gjæren.
Andre erfaringer, inkl. bruk med glassballong/better bottle?