ØyvindBråthen
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg prøver å skjønne hvordan de forskjellige kalkulatorene regner ut viability på gjær, og har funnet ut at alle jeg har sjekket benytter en av to metoder som gir vesentlig forskjellig resultat. Jeg har derimot ikke klart å finne ut noen litteratur på hvilken metode som er riktig og hvorfor.
Stort sett alle kalkulatorene opererer med ca. 5% tap i uken, men det som er den store differansen er om de 5 prosentene regnes av gjenværende gjærceller, eller det originale antallet.
BeerSmith, yeastcalculator.com: Disse regner 5% av til enhver tid gjenlevende celler som tilsier at det faller mindre og mindre etter hvert, og aldri vil ende opp med 0%. Så etter rundt 5 måneder ligger de fremdeles på ca. 25% viability.
Mr.Malty, Brewers Friend: Disse regner 5% av opprinnelig mengde gjær hele veien slik at det hver uke dør like mange gjærceller. Det vil jo si at etter ca. 20 uker så er alle gjærcellene døde. En forskjell på disse er at Mr. Malty sin stopper på 10% og går ikke lavere enn det, mens brewers friend går ned til 0% før den stopper.
Er det noen som har noe dokumentasjon og vise til på hvilken av disse fremgangsmåtene som er "riktig"? Vet at mange bruker Mr. Malty sin kalkulator, men det virker jo som en forenkling at det er det samme antall gjærceller som dør hver uke uavhengig av hvor mange det er igjen.
All hjelp mottas med takk!
Jeg prøver å skjønne hvordan de forskjellige kalkulatorene regner ut viability på gjær, og har funnet ut at alle jeg har sjekket benytter en av to metoder som gir vesentlig forskjellig resultat. Jeg har derimot ikke klart å finne ut noen litteratur på hvilken metode som er riktig og hvorfor.
Stort sett alle kalkulatorene opererer med ca. 5% tap i uken, men det som er den store differansen er om de 5 prosentene regnes av gjenværende gjærceller, eller det originale antallet.
BeerSmith, yeastcalculator.com: Disse regner 5% av til enhver tid gjenlevende celler som tilsier at det faller mindre og mindre etter hvert, og aldri vil ende opp med 0%. Så etter rundt 5 måneder ligger de fremdeles på ca. 25% viability.
Mr.Malty, Brewers Friend: Disse regner 5% av opprinnelig mengde gjær hele veien slik at det hver uke dør like mange gjærceller. Det vil jo si at etter ca. 20 uker så er alle gjærcellene døde. En forskjell på disse er at Mr. Malty sin stopper på 10% og går ikke lavere enn det, mens brewers friend går ned til 0% før den stopper.
Er det noen som har noe dokumentasjon og vise til på hvilken av disse fremgangsmåtene som er "riktig"? Vet at mange bruker Mr. Malty sin kalkulator, men det virker jo som en forenkling at det er det samme antall gjærceller som dør hver uke uavhengig av hvor mange det er igjen.
All hjelp mottas med takk!