Bjorleik har hatt som ide å være en konkurranse litt eksperimentell/kreativ.
Her har til og med vært noen år hvor man har kunnet definere ølstilen selv....
Jeg har lagt inn link til aktuell informasjon i årstallene.
I
2010 var konkurransens formål dette:
Og instruksjonene var som følger:
For
2011 ble det konkurrert i
ENGELSK ORDINARY BITTER,
ENGELSK DARK MILD og
DRY STOUT, men med et viktig tilleggskrav; OG max 1040.
2012 ble det brygget "Belgisk stil" og max OG 1.050. Brygget man utenfor en definert stil måtte man selv beskrive ølet sitt med inntil 50 ord.
"Single hop Cascade" var tema i
2013. Ingen andre begrensninger.
Resultatlisten viser at et utvalg definerte og ikke definert ølstiler ble levert inn:
https://forum.norbrygg.no/threads/bjorleik-2013-flaskekonkurransen.14632/post-164812
I
2014 var det fokus på håndverk og man hadde derfor valgt to ølstiler som gir lite rom for kreativitet og som krever godt håndverk:
2015 måtte alle brygge den samme oppskriften for å vise "hvor godt de mestrer eget utstyr og teknikk."
2016 var det mer likt NM, tysk- og belgisk- hveteøl (7A og 7C, pluss 13E)
2017 var meget eksperimentelt! Da ble det brygget den nye hype-stilen NEIPA.
NEIPA var på det tidspunktet ikke en definert stil i Norbrygg eller BJCP.
Mørk lager var tema for
2018. Her var det brygging etter Norbryggs typedefinisjoner, klasse 2A til 2G samt 9D.
I
2019 var det klasse 3A som var tema. Det som er litt spennende her, sett i lys av trådens tema, var hvordan 2,3 og 4 plassen ble avgjort.
Disse 3 bidragene fikk samme poengsum, og var dermed "like typeriktige". Rangeringen ble avgjort ved at noen av dommerene (de som ikke hadde begynt å spise pizza enda) smakte seg gjennom en gang til og rangerte etter hva som smakte best!
2020 var APA (4E)
I år,
2021, har vi Berliner Weisse klasse 12E + 13E.
Kanskje det er på tide at Bjorleik blir litt mer alternativ enn det har vært de siste årene?
Samtidig har vi mange nyutdannede dommere i Hordaland som ønsker å bli dyktig på å dømme øl etter formatet i NM.
Vi har også hatt en ide at foredraget et år skal danne grunnlag for konkurransen året etter. Men covid gjorde at fjorårets arrangment måtte avlyses. Dermed kommer foredraget om Berliner Weisse samtidig med at det er det vi konkurrerer i.
Foredraget i år blir med Ulrike Genz fra Schneeeule Brauerei som tar turen fra Berlin.
Etter mange års studier ved Technische Universität Berlin, hovedsakelig med fokus på Berliner Weisse og villgjær, grunnla hun det eneste bryggeriet i Berlin (og verden) som kun er fullt fokusert på tradisjonell Berliner Weisse.