Takk! Men hva med eventuell opprydning? Altså den jobben gjæren gjør etter at SG stabiliserer seg.Hvis gjær-trikset fungerer så bør dette være rask prosess.
Takk! Men hva med eventuell opprydning? Altså den jobben gjæren gjør etter at SG stabiliserer seg.Hvis gjær-trikset fungerer så bør dette være rask prosess.
Takk! Men hva med eventuell opprydning? Altså den jobben gjæren gjør etter at SG stabiliserer seg.
Jeg får følge ekstra med gravitymåleren og gi den noen ekstra dager etter stabiliseringen for sikkerhets skyld.Bare håpe den gjør en god jobb?
Godt å høyre at me er fleire.Det du beskriver minner meg om noe jeg sliter med selv. Har ikke funnet ut av hvor feilen ligger, så jeg er spent på hva du eventuelt finner ut.
For meg høres dette helt ut som det skal være. Sett den i kjøleskap og dekanter før du hiver den i bryggAng gjærstarter (2pk, 1.5L) - jeg satte en på tirsdagskvelden klar til når jeg skulle brygge søndagen samme uke, siden jeg ville ha god tid mtp at jeg brukte "intermittent shaking". Føler jeg ristet passe jevnt 1-2ganger i timen sålenge jeg var hjemme og våken på ettermiddagene. Torsdag/fredag så sluttet den å skumme og egentlig holdt seg veldig rolig (jevn temp rett v veggovn, ca 22*C).
Antar jeg rett i at skummingen stoppet pga gjæren hadde spist opp alt spraymalten og slappet av, klar til å hives i brygg?
Jeg føler at jeg var "passe flink" å riste den jevnt, men jeg har full respekt for at en magnetrører gjør en bedre jobb en meg - så burde ikke ferdiggjæringen tatt lengre tid?
Er det også overkill å starte så tidlig?
Jeg har så langt kun brygget med tørrgjær. Jeg foretrekker det for gjær som faktisk er tilgjengelig på denne måten, men det finnes jo gjærstammer som kun er tilgjengelige på andre måter. Derfor lurer jeg på hvordan man best kan kultivere en gjærkultur. Jeg tenker en sånn fremgangsmåte:
1. Man skaffer fersk gjær.
2. Man lager en solid starter (eller to).
3. På en eller annen måte (og det er vel her spørsmålet kommer inn), så tar man vare på noe av gjæren for nedfrysing, gjerne som et par doser. Hvordan gjør dere dette?
4. Man starter brygg og gjærer med starteren, og topphøster evt. litt 2. generasjonsgjær for neste runde som enten fryses eller lagres i kjøleskap (litt avhengig av hvor lenge det er til neste gang).
Jeg tenker da at det man har i fryseren er en sikkerhet for å kunne fortsette å bruke gjæren selv om man skulle få en infeksjon eller degradering av gjæren over noen generasjoner.
Hva tror dere? Hvordan kommer man best i gang med dette når man aldri har brukt fersk gjær før? Er det noen ABC for dette?
http://www.homebrewtalk.com/freezing-yeast.htmlJeg har så langt kun brygget med tørrgjær. Jeg foretrekker det for gjær som faktisk er tilgjengelig på denne måten, men det finnes jo gjærstammer som kun er tilgjengelige på andre måter. Derfor lurer jeg på hvordan man best kan kultivere en gjærkultur. Jeg tenker en sånn fremgangsmåte:
1. Man skaffer fersk gjær.
2. Man lager en solid starter (eller to).
3. På en eller annen måte (og det er vel her spørsmålet kommer inn), så tar man vare på noe av gjæren for nedfrysing, gjerne som et par doser. Hvordan gjør dere dette?
4. Man starter brygg og gjærer med starteren, og topphøster evt. litt 2. generasjonsgjær for neste runde som enten fryses eller lagres i kjøleskap (litt avhengig av hvor lenge det er til neste gang).
Jeg tenker da at det man har i fryseren er en sikkerhet for å kunne fortsette å bruke gjæren selv om man skulle få en infeksjon eller degradering av gjæren over noen generasjoner.
Hva tror dere? Hvordan kommer man best i gang med dette når man aldri har brukt fersk gjær før? Er det noen ABC for dette?
Du brygger jo like ofte som jeg skifter sokker. Med mine 10-12 brygg i året blir det fort både 2 og 3 mnd mellom hver gang jeg bruker samme gjærtype. Tviler på at kjøleskapoppbevaring duger da?Jeg tror det krever litt utstyr å fryse gjæren?
Jeg tenker å holde et par-tre typer gående ved jevnlig gjenbruk, helst med typer som kan topphøstes. Wyeast 1318 og wlp028 er kandidater for britisk øl. WLP550 tester jeg ut nå for belgiske. WLP380 for weissbier.
Å mate gjæra med frisk vørter i blant kan være et alternativ, men det medfører jo en viss risiko for infeksjon hver gang.Du brygger jo like ofte som jeg skifter sokker. Med mine 10-12 brygg i året blir det fort både 2 og 3 mnd mellom hver gang jeg bruker samme gjærtype. Tviler på at kjøleskapoppbevaring duger da?
Du brygger jo like ofte som jeg skifter sokker. Med mine 10-12 brygg i året blir det fort både 2 og 3 mnd mellom hver gang jeg bruker samme gjærtype. Tviler på at kjøleskapoppbevaring duger da?
Å lagre vasket gjær 2-3 mnd på desinfisert glass, fylt til randen slik at det er minimalt med luft i glasset gjør jeg regelmessig. Sitter forøvrig å nyter en lager hvor gjæra (wlp830) stod på glass i 9mnd før jeg vekket den til live med 1l 1020 vørter og så steppet opp med 3l 1040 vørter (25l batch). Gjæra luktet helt fint og ølet er som det skal...
Jeg er ingen garvet veteran, men har prøvd begge, og vil si topphøsting helt klart er enklest.Obligatorisk dumt spørsmål: Er topphøsting under stormgjæring eller vasking av gjærkake best? Hva er enklest å få til for en nybegynner?