1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

 1. Hannaas

  Hannaas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  Det stemmer. Det er stor forskjell mellom ulike pelletsprodusenter, og ulike humlevarianter. Når vi pakker humle hos Bakke Brygg kommer den vanligvis levert i fem- eller tikilos sekker. Disse sekkene er tette for lys og luft, og fylt med nitrogen, men ikke vakumert, så pelletsene ramler rundt inni der. Dermed blir det alltid litt humlepulver nederst i sekken, så når humlen pakkes i mindre poser vil de siste posene som pakkes inneholde en ikke ubetydelig andel pulver.
   
 2. kenneth77

  kenneth77
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei,

  Flasket nettopp min første batch, gahr pilsner. Lå noen cm med bunnfall i gjæringsdunk, samt endel partikler som jeg så var i selve ølet. Gjæringsdunk sto kaldt i 2 dager før jeg flyttet det over i en ny dunk. Er det normalt iht smak etc, eller bør vørteren filtreres ved overføring fra kokekjele til gjæringskar, og kanskje filtreres ved omstikket?
   
 3. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Fylkesstyre

  Enkelte overfører via sil fra kokekar til gjæringskar. Veldig få som overfører til nytt gjæringskar lenger (sekundærgjæring). Ikke uvanlig for tilsetting av sukkerlake. Alltid en økt fare for infeksjon og tilførsel av O2
  [Editert og tydeliggjort]
   
  #3663 msevland, 16 Mar 2017
  Sist redigert: 17 Mar 2017
 4. Hannaas

  Hannaas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  For å unngå mye bunnfall og partikler i gjæringskaret kan du bruke sil, eller la ferdig nedkjølt vørter "hvile" en times tid i kokekjelen før den tappes til gjæringskaret. Da vil det meste av humle og proteiner synke til bunns, og du kan tappe klar og fin vørter så lenge du lar bunnfallet ligge i ro. Dette er nok mer effektivt enn sil, særlig med tanke på proteiner, men du får et par liter mindre til gjæring.
   
  Jørgen O liker dette.
 5. kenneth77

  kenneth77
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Takker. Lurte på en ting til. Skal overgjæret øl også kjøles ned noen dager før flasking ,for å få mest mulig av rester til å bunnfalle?
   
 6. Staro

  Staro
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Torshov, Oslo
  Jepp. Du må jo ikke, men hvis du vil ha ølet så klart som mulig så gjør det. Coldcrash som det heter gjør jeg på alle
  Mine øl.
   
  Jørgen O liker dette.
 7. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  HAr anskaffet meg en pumpe og to, av denne http://mesterbrygg.no/pumpe-og-sprayball/22-meskepumpe.html typen som jeg brygger med i mitt provisoriske HERMS opplegg. I den forbindelse opplevde jeg at jeg fikk vesentlig bedre pumpe-effekt og mindre luft når jeg satte den på høykant, eller stående.
  Bakgrunnen for dette kan være alt "ekstrautstyret" jeg har festet på som sikteglass etc. Men er det noen som ser noe i veien for å montere pumpen "permanent" stående, da dette bildet viser en meget provisorisk festing med en klamme. Inn er da i senter på toppen av pumpen og ut midt på. Her er bilde:
   

  Vedlagte filer:

 8. Jærbrygg

  Jærbrygg
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Klepp,Rogaland
  Jeg har erfart at det trengst ikke å nedkjøle vørter før tapping,med tiden så har mitt øl bare blit mer og mere klart og likt som kjøpe øl. Jeg har prøvd forskjellige klarningsmidler i kok av vørter og kommet frem til at irish moss funker veldigt bra. Om du vil bruke klarningsmidler så vær nøye med mengde og tiden du tilsetter ,husk altid å kjøl ned vørter til under gjæringstempratur det fungere ihvertfall for meg.
   
  Sarge og Stein Norem Wisted liker dette.
 9. sinkjo

  sinkjo
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Er det? Kan umogleg tenke meg at dei aller fleste har koniske gjæringskar og held på med sprøyting av sukkerlake? Eg stikker om, og er ikkje særleg bekymra for verken infeksjon eller oksidering. Kanskje eg burde vere det, men eg er så blodnøye med desinfisering og roleg hevertbruk at eg velger å stole på metoden. Tankar?
   
 10. Aleksander87

  Aleksander87
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  Jeg stikker om når jeg skal flaske ølet slik at jeg blander øl og sukkerlake i et nytt gjæringskar. Har aldri merket problem med det. Jeg gir også veldig mye av ølet bort til en kar som gjerne bruker et halvt år på å drikke det opp, og i følge ham smaker det godt helt til siste flaske.
  Men jeg stikker kun om når jeg skal flaske øl. Skal det på fat gjør jeg ikke det.
   
 11. sinkjo

  sinkjo
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Ja, det går i flasker her óg. Men eg har sett veldig mange som skriv at omstikking er svært risikofylt, så blir usikker. :)
   
 12. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Det er nok omstikking til sekundærkar for videre gjæring som er ment å ikke være verdt det. Ikke omstikking for flasking. Selv om omstikking er omstikking, men hvis man vil flaske sånn så gjør man det.
   
  Jørgen O liker dette.
 13. Jørgen E

  Jørgen E
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nei, det blir ikke riktig.

  Eksempel:

  100 - 3% = 97
  97 + 3% = 99.91

  Differansen er nok neglisjerbar på 3% av 16 liter

  På telefonen klarer jeg ikke sett opp riktig ligning.

  Har samme diskusjon med kunder som skal ha momsen refundert
  Kan ikke trekke fra 25% av pris ink mva for å finne nettopris.. men det er en annen diskusjon for en annen dag. Samme ligning da ;)

  Edit; ser denne ble løst for noen sider siden.. trodde jeg var på siste siden av diskusjonen...

  You guys talk to much ;(  Sent from my SM-G935F using Tapatalk
   
 14. Stian Andreassen

  Stian Andreassen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Tromsø
  {Pris ink MVA} / 5 * 4 = nettopris
   
 15. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har aldri opplevd at noe har gått galt som følge av den omstikkinga, med unntak av den gangen jeg ikke sørga for å få blanda sukkerlaken skikkelig ut i ølet. Da ble det flaskebombe. At omstikking er svært risikofylt, synes jeg ellers høres litt voldsomt ut. Bare sørg for å unngå å ta sjanser, så går det helt greit.

  Har du CO2 kan du fylle omstikkingsfatet før omstikkinga. Det skulle redusere faren for oksygeninnblanding betraktelig. Et smart knep er å fylle et ledig fat med oksygen fra gjæringen av et brygg. Slange fra gjærlåsen tappen på krana, og så gjærlås på mottakerfatet, selvfølgelig.

  Det er ikke vanskelig å unngå Jeg har aldri gjort noen av delene, og tror det har gått bra likevel. Men nå har jeg ikke hatt mye øl som har vært lagret lenge, og det kan jo hende en dreven smaker ville hatt noe å si:).
   
 16. KriHart

  KriHart
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Harstad
  Produseres det nok CO2 ila en gjæring til å fylle et 30L fat?
   
 17. Jørgen E

  Jørgen E
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Eller en diskusjon for denne dag ;)

  Alternativt
  "[Pris ink mva] * 0.20 = MVA"

  Eller enklest "[Pris ink MVA] - 20%"= nettopris"

  Sent from my SM-G935F using Tapatalk
   
 18. sinkjo

  sinkjo
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Takk for svar! Då har eg nok misforstått ein del av desse utsegna. :)
   
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Som sagt så er det ikke noe jeg har prøvd. Det var en annen her på forumet som lanserte dette (@msevland ?), og det virket som om det var noe velprøvd.

  Det finnes sikkert en formel som kan hjelpe oss, men da er vi langt utenfor mitt fagområde:). Jeg har vel vondt for å tro at du får rein og ublandet CO2, men du får sikkert nok til at det hjelper en god del mot okygeninnblanding når du tapper over i dette karet.
   
 20. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Fylkesstyre

  Leste litt raskt og kunne vært tydeligere.
  Få som stikker om til sekundærgjæring. Ikke uvanlig å stikke om til nytt kar for tilsetting av sukkerlake. Mange måter å tilsette sukker. Jeg stikker derfor aldri om - uansett, og har ikke konisk tank.
  Det finnes alltid en økt fare for infeksjon og tilføring av O2 i slike prosesser. Gode rutiner hjelper
   

Del denne siden