1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Jærbrygg

    Jærbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Klepp,Rogaland
  2. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fordi det ikke er så mange som følger den litt sære M54 gjærtråden. Om det er masete og feil får være opp til moderatorene å bedømme. Jeg har alltid sett på denne "dumme spørsmål"-tråden som en tråd med ganske stor takhøyde og lav terskel.
    ... og jeg er litt bekymret, og ønsker svar fra dem med mer erfaring.
     
    #3702 Sarge, 22 Mar 2017
    Sist redigert: 22 Mar 2017
  3. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    Har hatt en kraunsen liggende på wit med Wlp400 i to uker, nektet å forsvinne. Massiv som et torvtak.
     
  4. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er det virkelig ingen som har erfaring med at gjær kan tilsynelatende våkne til live igjen etter tilsynelatende flokkulering og produsere skum og varme? Eller er det slik starten på en infeksjon ser ut? Det kan skimtes noen klumper underoverflaten som i mine øyne kan ligne gjærklumper. Jeg håper ikke det er autolyse... ?
     
  5. langfjes

    langfjes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Autolyse er det nok ikke. Det hadde du nok luktet, og det skal stå ganske lenge før. Jeg vet at det bare er n=1, men jeg hadde et øl i primær i to måneder uten å merke noe. Resten av spørsmålene dine kan jeg desverre ikke svare på, men krysser fingrene for at det ikke er noe galt :)
     
    Sarge liker dette.
  6. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Opplevde at s-33 plutselig våknet da temperaturen ble senket fra 22 til 16-17 grader. Da hadde den stått 3 uker. Stod først på 16 grader noen få dager før Temperaturen ble hevet til 22 grader fordi et annet øl skulle gjæres i det samme rommet. Reiste på jobb i 14 dager, kom hjem og slo av varmen. Da våknet s-33 og gjæret ned noen poeng går til.
     
  7. sinkjo

    sinkjo
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Fekk denne i Posten i går (kudos til brewshop for svært rask behandling). Den rommer 25+ liter, men er gradert for 23. Antar at t.d belgisk gjær ville fungert dårleg I fullt kar, medan ein 34/70 kunne omtrent fylt heile. Oppgir gjær ein slags % for kor mykje ekstra plass den i i gjæringskar? Vil naturlegvis fylle mest mogleg.
     
  8. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Det er vel gjengs oppfatning at belgiske gjær "skummer" mye mer enn andre. Jeg brygget en gang en øl med WLP530. Hadde 20 liter i et 30 liters kar og det skummet over. Tror ikke det finnes noen oversikt over hvor mange % ekstra plass gjæren tar, det vil avhenge av vørterstyrke og temperatur blant annet. Men vær obs på belgiske stammer. WLP530 er vel "verstingen".
     
  9. sinkjo

    sinkjo
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Takk for svar! Skal brygge black IPA i morgon med Safale US-05 i morgon. Kor trur du eg bør stoppe då? Planlegg 23 liter.
     
  10. ALEspen

    ALEspen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har laget en 2 liters gjærstarter med wlp940 (Mexican Lager)

    Har ikke hatt gjærstartere som har sett slik ut før. Er det bare å hive denne ut døra?

    På forhånd; takk!

    [​IMG][​IMG][​IMG]


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det så jo ikke bra ut.
    MEN hvordan lukter det?
    Og hvordan smaker starter vørteren? Den kommer jo selvfølgelig til å smake oksidert, men smaker den fælt?

    Jeg har ingen erfaring med denne gjæren, så jeg vet ikke om dette er normalt
     
  12. Hannaas

    Hannaas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Er det ikke bare "break" fra startervørteren?
     
  13. ALEspen

    ALEspen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vil ikke si at det lukter eller smaker noe "galt"


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Veggis

    Veggis
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Har du kokt i kolben? Mener at jeg har sett tilsvarende selv uten at noe var galt. Men tror jeg da kokte i kolben.

    Sent fra min E5823 via Tapatalk
     
  15. ALEspen

    ALEspen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Nei.
    Jeg kokte i kjele før jeg helte over og nedkjølte i kolben.



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ser ut som skikkelig kok og at du kanskje har svidd litt dme
     
  17. ALEspen

    ALEspen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hehe, ja, det kokte bra på et punkt der. Så det kan kanskje være forklaringen.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. Sløvpeis

    Sløvpeis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skal witbier/hveteøl cold crashes?
    Har lagt merke til at blanc er skummete - er dette for å beholde noe mer partikler i ølet, eller mer en stil å gjøre det på?
    Er det vits?
     
  19. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg vil påstå at det ikke er noe vits. Hveteøl skal jo ha litt sexy haze
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvilken gjær er det? Det er flere av de belgiske som kan finne på å oppføre seg sånn. Men jeg kan ikke si om det jeg ser på bildet er normalt eller ikke; jeg har ikke drevet systematiske studier av overflaten på bryggene mine:).

    Autolyse er det helt sikkert ikke. Det tar tid. Her er ellers det beste jeg har sett så langt om ulike mulige feil i øl: http://www.carolinabrewmasters.com/PDF/Complete_Beer_Fault_Guide.pdf (Den ble lenket til i en annen tråd her, men jeg husker i farten ikke hvem som burde få hederlig omtale for å ha gjort det.)
     

Del denne siden