Finn Berger
Moderator
Heisann. Mine første tråd her og ville satt pris på litt hjelp på vårt første brygg - ekte nybegynnerspørsmål.
Vi kjøpte Brewcrafter 25 med Tysk Pilsner som førstebrygg(uviten). Se vedlegg for oppskrift.
Under meskeprosesen gikk alt greit til vi skulle spyle resten av kornet med vann ca 78 grader. Her brukte vi for lite vann så nå sitter det ca 17 liter i gjæringskaret. Ihht oppskriften skulle vi hatt 25 liter. Ja, vi lærer av våre feil....
I gjæringskaret tilsatte vi begge gjæringsposene som kom med settet(tilpasset 25 liter brygg). Nå står karet for gjæring i boden i 15-16 grader(i oppskrift: 10-15 grader). Hvordan vil våre feil påvirke sluttresultatet? Er det håp?
Dere får nok et vesentlig sterkere øl dere hadde tenkt. (Målte dere OG?) Det i seg sjøl behøver jo ikke være så galt, om dere like pils med høy alkoholprosent. En løsning er ellers å vanne ut med kokt, nedkjølt vann.
Gjæringstemperaturen er det mest vesentlige, og dere ligger litt for høyt. Og kanskje alt for høyt. Det er temperaturen i ølet, ikke i rommet, som er det dere må se på. Gjæringen produserer mye varme, og kan gi en temperatur i ølet som er 4-5 grader over romtemperaturen. Så hvis temperaturen i boden er 15-16 grader, vil den fort nærme seg 20 grader i ølet. Og for å være ærlig, så får dere neppe god pils på den måten. Bl.a. er faren stor for at det blir en god del fusel, og i alle fall masse fruktighet. Det blir mer som en ale enn som en pils. Er temperaturen i ølet 15-16 grader, er dere i grenseland. Jeg ville ikke gjæret så høyt, men vet ikke helt hva dere kan vente dere. Øvre grense for gjæren er satt ganske høyt, det er ikke vanlig å legge den der.