Har du erfaring med bruk av denne metoden? Hvor ofte skifter du håndklær,blir det flere i timen? Kan det vær en ide å ha dem i frysen først?
Det du spør om er ikke slik "evaporative cooling" eller "swamp cooler" (f.eks) fungerer. Google uttrykkene.
Har du erfaring med bruk av denne metoden? Hvor ofte skifter du håndklær,blir det flere i timen? Kan det vær en ide å ha dem i frysen først?
Er det noen som har en safe kilde til A400_P?
Møkklei ITC310.
Jeg har to 1000+ og utstyr for å flashe. Du kan låne av meg til du får handlet. Om behovet er prekært. [emoji16]
Bor i Brumunddal
Bare de er våte funker det, men om du har den ene enden i en balje holder de seg våte lenger. Har du ikke gjort det med øl på stranda?Har du erfaring med bruk av denne metoden? Hvor ofte skifter du håndklær,blir det flere i timen? Kan det vær en ide å ha dem i frysen først?
STC-1000 produsenten. Mange andre er kopiEr det noen som har en safe kilde til A400_P?
Her er et spørsmål om lagring av engelsk bitter. Jeg har brygget dette etpar ganger, og i tillegg et lignende øl som er noe sterkere. Jeg har brygget småbatcher på 5 liter, men nå har jeg også en 20-liters stående på flasker.
Når jeg tapper disse ølene på flaske, smaker de lovende. Når jeg smaker etpar uker senere har ølet fått en markant, noe ubehagelig smak som jeg ikke kan gi noen god beskrivelse av. Muligens avtar den noe med tiden.
Jeg lurer da på om slikt øl må lagres i flere måneder for at det skal bli godt? Siden jeg brygget lite volum og ikke er så god på lagring har jeg ikke klart å høste erfaring med dette. Den siste 20-litern lider også av denne usmaken. Bør jeg glemme den noen måneder og håpe at den blir bra?
Våre bitteren har ihvertfall gått fra gode til bedre med tid. Det lengste jeg har venta er et år.Her er et spørsmål om lagring av engelsk bitter. Jeg har brygget dette etpar ganger, og i tillegg et lignende øl som er noe sterkere. Jeg har brygget småbatcher på 5 liter, men nå har jeg også en 20-liters stående på flasker.
Når jeg tapper disse ølene på flaske, smaker de lovende. Når jeg smaker etpar uker senere har ølet fått en markant, noe ubehagelig smak som jeg ikke kan gi noen god beskrivelse av. Muligens avtar den noe med tiden.
Jeg lurer da på om slikt øl må lagres i flere måneder for at det skal bli godt? Siden jeg brygget lite volum og ikke er så god på lagring har jeg ikke klart å høste erfaring med dette. Den siste 20-litern lider også av denne usmaken. Bør jeg glemme den noen måneder og håpe at den blir bra?
Sanser utvikler seg..hadde en ægir dag klone som jeg smakte på etter 3 dager tørrhumling, nydelig.. etter 5 dager tørrhumling å 2dager cc, kun gress.. går nok ned til 3-4 dager tørrhumling neste gang..Da jeg skrev 5 dager for noen år siden så var det egentlig mest basert på både Citra og Amarillo, da jeg brukte de ofte og fikk veldig godt resultat å dumpe tempen etter fem dager. Nå så er jeg mer på 3-3.5 dager, uten at jeg vet hvorfor, sanser utvikler seg kanskje, eller så er det min mindre batch-størrelse. Men uansett så forandret alt seg uansett humle etter fem dager merket jeg da. Gjør som jeg gjorde, ta en smak hver dag
Men ja, cascade gir deg fortere gress enn både Citra og Amarillo etter en vis tid.
Det er jo ikke et lagringsøl, men gi det et par uker etter at karboneringen er ferdig. Det runder av litt.
Jeg synes faktisk dette er det vanskeligste ølet å brygge, og har aldri greidd å bli helt fornøyd. Men det du snakker om, kan skyldes at du har for høy ph i koken. Da får du en litt røff bitterhet. Det er jo snakk om et lyst øl, og det kan være nødvendig å tilsette noe syre under meskingen. Jeg har også begynt å justere med mer sulfat enn klorid, 2:1, og det har fungert for meg, med mitt vann. Så nå er jeg i alle fall litt mer fornøyd.
Det siste brygget på 20 liter laget jeg på lys DME og uten spesialmalt. Altså ingen mesking på denne. (Småbryggene var all grain.) Den ble som forventet noe tynn, men håpet var at det ville eliminere problemet. Det skjedde ikke. Usmaken er der, om enn ikke så sterk. Ølet er klart og fint, og skummer ok, men friskheten blir borte.
Brew Method: Extract
Style Name: Best Bitter
Boil Time: 60 min
Batch Size: 19 liters (fermentor volume)
Boil Size: 8 liters
Boil Gravity: 1.039
Efficiency: 35% (steeping grains only)
STATS:
Original Gravity: 1.041
Final Gravity: 1.010
ABV (standard): 4.06%
IBU (tinseth): 28.61
SRM (morey): 3.81
FERMENTABLES:
893 g - Dry Malt Extract - Light (40%)
1340 g - Dry Malt Extract - Light - (late addition) (60%)
HOPS:
19 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 18.19
9 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Boil for 30 min, IBU: 6.62
8 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Aroma for 15 min, IBU: 3.8
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Aroma for 0 min
Heisann. Mitt første innlegg her inne.
Satte min andre batch i går på 10L.
Er litt redd for at BU:GU forholdet er blitt litt for høgt, da effektiviteten ikkje var optimal. (rundt 50%)
IBU på 40 ish. Og BU:GU på 1,33. ABV på ca. 3.7%
Sku hatt IBU 33. BU:GU 0,62. ABV 5%
Problemet er nok at eg brukte for liten meskepose under meskinga. (har allerede bestilt ny)
Kva meiner dåke om dette? Trur dåke da blir drikkande?
Smakte på vørteren før gjæring, synes denne hadde ein besk ettersmak. Men blir kanskje bedre etter gjæren har fått gjort jobben sin?
Det strippede ekstraktbrygget var et forsøk på å elimimere feilkilder. Gjæren er Safale s04.Jeg aner ikke hva slags pH du får med bare tørrmalt - eller med bare tørrmalt i vannet ditt, for den sakens skyld. Men en skulle jo tro at den i utgangspunktet ligger midt på normalen. Men vannet ditt er jo en ukjent faktor her. Jeg ville fått tak i ph-strips for å sjekke ph i kok, om du ikke har det. Og få tak i data fra vannverket ditt, det kan hende det ligger noe der.
Det du brygger her, er vel nærmest en "golden ale", forresten, de engelske ale-bryggerienes (forsøk på) svar på utfordringen fra det lyse lagerølet. Uten at det spiller noen rolle; det er i prinsippet bare en helt lys bitter/pale ale (med ekstra mye kullsyre, riktignok). Og min erfaring er at jo lysere bitter/pale ale du brygger, jo vanskeligere er det å få den til.
Hvilken gjær bruker du, forresten?
Det strippede ekstraktbrygget var et forsøk på å elimimere feilkilder. Gjæren er Safale s04.
Vannverket opplyser at surhetsgraden på vannet er 7,6. Dette er gjennomsnitt for 2016 av målinger på pumpestasjonen ved boligfeltet vårt. Jeg vet ikke om det er et bra tall.
Hvor får jeg tak i ph strips?
Bare de er våte funker det, men om du har den ene enden i en balje holder de seg våte lenger. Har du ikke gjort det med øl på stranda?
Det krever mye energi å krysse grensa fra flytende til gassform. Fysikk på bryggerommet.Nei,jeg har faktisk aldri prøvd denne metoden men vet det er ett gammelt speider triks. Ble litt overasket at det fungere i så store skala.
Takker. Hva bør prøveresultatet være?