1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Jærbrygg

    Jærbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Klepp,Rogaland
    Har du erfaring med bruk av denne metoden? Hvor ofte skifter du håndklær,blir det flere i timen? Kan det vær en ide å ha dem i frysen først?
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det du spør om er ikke slik "evaporative cooling" eller "swamp cooler" (f.eks) fungerer. Google uttrykkene.
     
  3. Oddvarr

    Oddvarr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Brumunddal
    Jeg har to 1000+ og utstyr for å flashe. Du kan låne av meg til du får handlet. Om behovet er prekært.
    Bor i Brumunddal
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ah. En lokal fyr :)

    Neida, jeg fikser A400'er fra nett og stæsj for flashing har jeg selv. Men gruer meg til å måtte gå gjennom prosessen, for den husker jeg ikke. Uansett så er jeg lat, så det skjer neppe med det første. Gjør som frem til nå, mindre temp-viktige øl går i ITC-skapene. Men takk for tilbudet.
     
  5. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Bare de er våte funker det, men om du har den ene enden i en balje holder de seg våte lenger. Har du ikke gjort det med øl på stranda?
     
  6. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

  7. bkv

    bkv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Her er et spørsmål om lagring av engelsk bitter. Jeg har brygget dette etpar ganger, og i tillegg et lignende øl som er noe sterkere. Jeg har brygget småbatcher på 5 liter, men nå har jeg også en 20-liters stående på flasker.

    Når jeg tapper disse ølene på flaske, smaker de lovende. Når jeg smaker etpar uker senere har ølet fått en markant, noe ubehagelig smak som jeg ikke kan gi noen god beskrivelse av. Muligens avtar den noe med tiden.

    Jeg lurer da på om slikt øl må lagres i flere måneder for at det skal bli godt? Siden jeg brygget lite volum og ikke er så god på lagring har jeg ikke klart å høste erfaring med dette. Den siste 20-litern lider også av denne usmaken. Bør jeg glemme den noen måneder og håpe at den blir bra?
     
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er jo ikke et lagringsøl, men gi det et par uker etter at karboneringen er ferdig. Det runder av litt.

    Jeg synes faktisk dette er det vanskeligste ølet å brygge, og har aldri greidd å bli helt fornøyd. Men det du snakker om, kan skyldes at du har for høy ph i koken. Da får du en litt røff bitterhet. Det er jo snakk om et lyst øl, og det kan være nødvendig å tilsette noe syre under meskingen. Jeg har også begynt å justere med mer sulfat enn klorid, 2:1, og det har fungert for meg, med mitt vann. Så nå er jeg i alle fall litt mer fornøyd.
     
  9. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Våre bitteren har ihvertfall gått fra gode til bedre med tid. Det lengste jeg har venta er et år.
     
  10. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sanser utvikler seg..hadde en ægir dag klone som jeg smakte på etter 3 dager tørrhumling, nydelig.. etter 5 dager tørrhumling å 2dager cc, kun gress.. går nok ned til 3-4 dager tørrhumling neste gang..
    mener at simcoe å Columbus kler godt 5 dager, men spesielt citra får kun 3 dager fra nå av..
     
  11. bkv

    bkv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det siste brygget på 20 liter laget jeg på lys DME og uten spesialmalt. Altså ingen mesking på denne. (Småbryggene var all grain.) Den ble som forventet noe tynn, men håpet var at det ville eliminere problemet. Det skjedde ikke. Usmaken er der, om enn ikke så sterk. Ølet er klart og fint, og skummer ok, men friskheten blir borte.


    Brew Method: Extract
    Style Name: Best Bitter
    Boil Time: 60 min
    Batch Size: 19 liters (fermentor volume)
    Boil Size: 8 liters
    Boil Gravity: 1.039
    Efficiency: 35% (steeping grains only)


    STATS:
    Original Gravity: 1.041
    Final Gravity: 1.010
    ABV (standard): 4.06%
    IBU (tinseth): 28.61
    SRM (morey): 3.81

    FERMENTABLES:
    893 g - Dry Malt Extract - Light (40%)
    1340 g - Dry Malt Extract - Light - (late addition) (60%)

    HOPS:
    19 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 18.19
    9 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Boil for 30 min, IBU: 6.62
    8 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Aroma for 15 min, IBU: 3.8
    25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Aroma for 0 min
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg aner ikke hva slags pH du får med bare tørrmalt - eller med bare tørrmalt i vannet ditt, for den sakens skyld. Men en skulle jo tro at den i utgangspunktet ligger midt på normalen. Men vannet ditt er jo en ukjent faktor her. Jeg ville fått tak i ph-strips for å sjekke ph i kok, om du ikke har det. Og få tak i data fra vannverket ditt, det kan hende det ligger noe der.

    Det du brygger her, er vel nærmest en "golden ale", forresten, de engelske ale-bryggerienes (forsøk på) svar på utfordringen fra det lyse lagerølet. Uten at det spiller noen rolle; det er i prinsippet bare en helt lys bitter/pale ale (med ekstra mye kullsyre, riktignok). Og min erfaring er at jo lysere bitter/pale ale du brygger, jo vanskeligere er det å få den til.

    Hvilken gjær bruker du, forresten?
     
  13. Finnyen

    Finnyen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Heisann. Mitt første innlegg her inne.

    Satte min andre batch i går på 10L.
    Er litt redd for at BU:GU forholdet er blitt litt for høgt, da effektiviteten ikkje var optimal. (rundt 50%)

    IBU på 40 ish. Og BU:GU på 1,33. ABV på ca. 3.7%
    Sku hatt IBU 33. BU:GU 0,62. ABV 5%

    Problemet er nok at eg brukte for liten meskepose under meskinga. (har allerede bestilt ny)

    Kva meiner dåke om dette? Trur dåke da blir drikkande?
    Smakte på vørteren før gjæring, synes denne hadde ein besk ettersmak. Men blir kanskje bedre etter gjæren har fått gjort jobben sin?
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det smaker alltid beskt før gjæring, så ikke la det plage deg. Det blir nok likevel ganske bittert for et såpass svakt øl, men det kommer an på sødme og kropp, også. Så slapp av, og nyt det ølet du får. For øl blir det:).
     
    Sarge og Finnyen liker dette.
  15. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Høres ut som du får høy nok FG til litt kropp i ølet. Det burde hjelpe. Server det gjerne litt varmere enn alkoholen skulle tilsi.
     
  16. bkv

    bkv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det strippede ekstraktbrygget var et forsøk på å elimimere feilkilder. Gjæren er Safale s04.

    Vannverket opplyser at surhetsgraden på vannet er 7,6. Dette er gjennomsnitt for 2016 av målinger på pumpestasjonen ved boligfeltet vårt. Jeg vet ikke om det er et bra tall.
    Hvor får jeg tak i ph strips?
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ph i vannet ditt sier lite. Hardhet er mer interessant, fordi det sier noe om calciuminnholdet i vannet, men det sier heller ikke veldig mye i seg sjøl. Alkaliniteten er det avgjørende, fordi den er et uttrykk for vannets evne til å motsette seg endringer i pH. Hvis vannet ditt er kalkrikt, har du sannsynligvis også høy alkalinitet, og malten vil ikke klare å senke pH så mye. Lys malt har mindre evne til å senke pH'en enn mørk malt, og derfor vil du ha problemer med å brygge lyst øl. Sjøl om du bruker tørrmalt, og altså ikke trenger å bekymre deg om pH i mesken, vil du kunne få problemer fordi pH i koken, og videre under gjæringen og i det ferdige ølet, vil ligge for høyt.

    Hvis du ikke bor i et kalkrikt område, og ikke har drikkevann som er hentet opp fra brønn/grunnvann, er det lite sannsynlig at du har problemer med dette. Men det kan uansett være greit å ha muligheten til å sjekke pH når du brygger. Bryggebutikkene har ph-strips, og akvarieforretninger også. Men pass på at du får noen som er fingradert innenfor det aktuelle området, dvs, 4 til 5 pH (4,0 - 4,2 - 4,4 osv). Når du måler, skal du måle i en prøve som holder romtemperatur.
     
  18. bkv

    bkv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takker. Hva bør prøveresultatet være?
     
  19. Jærbrygg

    Jærbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Klepp,Rogaland
    Nei,jeg har faktisk aldri prøvd denne metoden men vet det er ett gammelt speider triks. Ble litt overasket at det fungere i så store skala.
     
  20. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det krever mye energi å krysse grensa fra flytende til gassform. Fysikk på bryggerommet.
     

Del denne siden