Prøvde min første gjærvask i går, men det gikk ikke helt etter planen. Jeg hadde 12 liter til gjæring, tappet på flasker og hadde et fint lag i bunnen klar for vasking. Dette handler om Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik, og fra tidligere oppdyrking av den så vet jeg at den bunnfaller utrolig raskt når den ikke er aktiv.
Jeg tilsatte en liter sterilt vann (hadde nesten ikke noe øl igjen på toppen av gjærkaka). Jeg svisjet det litt rundt, og fikk med det meste av gjærkaka i en slush av gjærvann.
Jeg helte over i to litersglass og fikk en del til overs som gikk i vasken. Problemet er at det ikke er noe skille i bunnfallet. Det er ikke noe tydelig "grums" som bunnfaller før gjæren. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Nå står glassene i kjøleskap og bunnfaller mer. Det ser ut som omtrent 50/50 fordeling av "klar" væske og bunnfalt gjær.
Råd om hvordan jeg kan fortsette?
Jeg tilsatte en liter sterilt vann (hadde nesten ikke noe øl igjen på toppen av gjærkaka). Jeg svisjet det litt rundt, og fikk med det meste av gjærkaka i en slush av gjærvann.
Jeg helte over i to litersglass og fikk en del til overs som gikk i vasken. Problemet er at det ikke er noe skille i bunnfallet. Det er ikke noe tydelig "grums" som bunnfaller før gjæren. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Nå står glassene i kjøleskap og bunnfaller mer. Det ser ut som omtrent 50/50 fordeling av "klar" væske og bunnfalt gjær.
Råd om hvordan jeg kan fortsette?