plasthylse, avstandshylse.....
Kanskje søke på Avstandsstykke, er det noe slikt du er ute etter?
Hei!
En falsk bunn, hvorfor er det slangenippel på enkelte varianter? Og er det slik t man MÅ ha sekundærtank til koking når man bruker falsk bunn?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Muligjeg ikke skjønner spørsmålet, men: Fordi du må ha en slange mellom krana og uttaket på undersiden av falskbunnen.
Og nei, det er bare å ta ut falskbunnen før koking. Du kan vel koke med falskbunnen i, også, men det tjener ikke til noe. Jeg bruker samme kjele til mesking og koking, men tar altså ut falskbunnen før kok.
Da er det mulig jeg ikke skjønner hvordan man bruker en falskbunn. Om du har en slange fra falskbunn til kran, vil ikke den bare gå tett av malt? Er ikke poenget at du skal tappe ut vørteren under falskbunn, slik at du ikke får med malt?
Om du tar ut falskbunn før koking, tardu også ut malten..? Tar ikke det lang tid å spa ut?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Vørteren suges ut fra under falskbunnen gjennom hullet midt i falskbunnen. Der har du en gjennomføring med en 90-graders knekk til nippelen.
En "silbunn" (terminologien er litt hjemmesnekra her) er ei flat gjennomhullet skive med bein på (eller den ligger an mot en sarg i kjelen i Blichman-kjelene). Den ligger over krannivået, så der brukes ingen slange eller nippel. Vørteren renner direkte inn i krana. (Men du kan ha en dip-tube fra krana for suge opp vørteren nede ved bunnen av kjelen.) Silbunnen må slutte tett mot kanten av kjelen, mens falskbunnen er en konkav sak som ligger an mot bunnen på kjelen. (Falskbunnen til Ss-kjelene er litt av begge deler, men mest en falskbunn.)
Du må selvfølgelig spa ut malten, ja. Det tar litt tid, men ikke så mye - og malten må jo uansett ut på ett eller annet tidspunkt. Jeg bruker en meskepose sammen med falskbunn. Den er ikke egentlig nødvendig, men den er praktisk fordi jeg da bare kan løfte ut malten. Og så fungerer den som et ekstra filter.
Hva skiller denne metoden fra BIAB? Mengde vann?Jeg bruker en meskepose sammen med falskbunn. Den er ikke egentlig nødvendig, men den er praktisk fordi jeg da bare kan løfte ut malten. Og så fungerer den som et ekstra filter.
Hva skiller denne metoden fra BIAB? Mengde vann?
Det er nok direktekokingen som er forskjellen, ja. Og muligens at vi i BIAB mesker med like mye vann som ferdig volum, omtrent. Skyllingen tror jeg foregår på ulike måter. Mulig at enkelte med tilstrekkelig stor kjele ikke skyller i det hele tatt (?)
Sitat:Jeg skjønte ikke helt det med å meske med like mye vann som ferdig volum. Skylle, kanskje?
Til et gjennomsnittlig brygg på ca. 5% beregner jeg 40 - 42,5 liter vann totalt (avhengig av koketid). Det jeg til slutt setter i kjelleren, er ca. 24 liter øl.
Sitat:
"The Brew in a Bag Method
Brew in a bag is usually done using a single step infusion mash, the same profile most all grain brewers use. This involves preheating the water in the mash tun to a predetermined temperature before adding the grains. In a major departure from traditional methods, the entire pre-boil volume of water is used for the mash."
Kilde: http://beersmith.com/blog/2009/04/14/brew-in-a-bag-biab-all-grain-beer-brewing/
Jeg har ikke plass til fullt preboil-volum hos meg, så jeg tilpasser litt til kjelen og mengden malt, men kjelen er nesten alltid bortimot full under mesking.
Uansett så skyller jeg meg opp til ønsket preboilvolum i en separat anordning bestående av to bøtter oppi hverandre der den innerste har en del hull i bunnen. Det er også lagt inn spacer, slik at det er litt rom mellom bøttene til å samle opp skylt vørter. Dette helles tilbake i kjelen mens den koker opp.