Takk, da vet jeg hva jeg skal se etter neste gang også. Tenkte jeg skulle ta prøve ved tørrhumling til onsdag.Ser ut som gjærskum det der - hvilket betyr at det gjærer. Men den sikreste måten å finne ut av det på, er å ta en hydrometerprøve.
Takk, da vet jeg hva jeg skal se etter neste gang også. Tenkte jeg skulle ta prøve ved tørrhumling til onsdag.Ser ut som gjærskum det der - hvilket betyr at det gjærer. Men den sikreste måten å finne ut av det på, er å ta en hydrometerprøve.
Prøver meg på fat for første gang nå. Og syntes trykket på CO2 tanken har falt veldig fort. Har en 4kg tank som det var 50 bar på på torsdag, nå er det nede på 35. Det er koblet til et 12 liters fat med ca 7 liter øl som står på 4 grader og 0,8 bar på regulatoren. Er det vanlig forbruk, eller kan jeg anta at jeg har en lekkasje? Har sjekka med å spraye med star san, og kan ikke se det boble noe sted.
Ja, såklart, takk!Hvis du har satt gassflaska kaldt så er det normalt. Manometeret viser bare trykk, og trykk faller ved kaldere temperatur. Du må veie flaska for å vite co2-ståa.
Nok et dumt spørsmål om utgjæring, men dette plager meg litt.
Jeg har brygget fem all grain-brygg i løpet av siste året, før det lagde jeg en god del ekstraktbrygg. Etter at jeg gikk over til all grain har jeg slitt med å få lav nok FG, og nå på siste brygget toppet det seg litt. Brygget var et Austmann Northie fra Brygg Selv. Målet var FG 1.015, men da brygget nådde 1.022 sa gjæringen takk for seg og dro sin kos. Mesken holdt 65 grader (skulle vært 68 grader i følge oppskriften) og gjæringen foregikk mellom 18 og 21 grader. Med en OG på 1.053 blir det 4,2% alkohol, noe jeg synes er litt lite. Det kommer sikkert til å smake godt, det har de andre bryggene også gjort, men det plager meg litt at ting ikke helt går som planlagt.
Jeg brukte nok (rehydrert) gjær.
Hva er det jeg har oversett?
Du er ikke den førsteNok et dumt spørsmål om utgjæring, men dette plager meg litt.
Jeg har brygget fem all grain-brygg i løpet av siste året, før det lagde jeg en god del ekstraktbrygg. Etter at jeg gikk over til all grain har jeg slitt med å få lav nok FG, og nå på siste brygget toppet det seg litt. Brygget var et Austmann Northie fra Brygg Selv. Målet var FG 1.015, men da brygget nådde 1.022 sa gjæringen takk for seg og dro sin kos. Mesken holdt 65 grader (skulle vært 68 grader i følge oppskriften) og gjæringen foregikk mellom 18 og 21 grader. Med en OG på 1.053 blir det 4,2% alkohol, noe jeg synes er litt lite. Det kommer sikkert til å smake godt, det har de andre bryggene også gjort, men det plager meg litt at ting ikke helt går som planlagt.
Jeg brukte nok (rehydrert) gjær.
Hva er det jeg har oversett?
Mesker du lenge nok? Du kan jo sjekke om du har fått omdannet den oppløste stivelsen til sukker med en dråpe jodoppløsning (fås på åpoteket: En liten flaske Jod 2% liniment) - men det skal noe til om om du ikke har fått det.
Med tørrgjær burde det ikke være noe problem med oksygen, heller - i alle fall ikke med et øl med såpass normal OG, som det der. Og i og med at du har fått problemet etter at du gikk over til å brygge med malt, er det vel i meskingen du skal leite etter problemet.
Temperatur og tid er de klart viktigste faktorene. Men pH i mesken - og videre i prosessen - kan spille en rolle. Har du noen ide om den?
PH i mesken har jeg ingn idé om. Hvordan funker det? Vet hvordan man måler pH, men ikke hvor høy den skal vær og hvordan man bærer seg åt om den ikke er ideell.
Men temp på gjæring lå mellom 18 og 21 grader, og jeg lot den stå de vanligeto ukene. Kanskje jeg burde latt den stå lengre?
Vørteren kokte i den spesifiserte timen.
Er det vanlig å legge volumet av en gjærstarter til vørtervolumet i gjæringskaret og så betrakte det ekstra volumet som en fortynning?
Spørsmålet dukket opp da jeg brygget en Imperial Stout for en måned tilbake og ikke fikk dekantert så mye som jeg ville. Hadde 8 liter 1.094sg vørter i gjæringskaret, og omlag 0.5 liter starter ble tilsatt. Hvis vi tenker ren fortynning
senker dette sg til 1.088, men klart, starteren er ikke rent vann.
Jeg tror du kan bortimot halvere effekten. Det er antakelig vanskelig å beregne effekten nøyaktig, siden du får mye høyere utgjæringsgrad i startren enn i ølet.
Virker det rimelig?
Ja. I et 20 liters brygg ville jeg ikke ha ofret en tanke på det, men stoltheten fikk seg en knekk da OG eventuelt ville komme under 1.090.
Uff da. Men hvorfor henge seg opp i det? Det er smaken som teller.
Var første høy-OG brygg. Men du har naturligvis rett
Jeg testet dette i kveld. Palmer har helt rett det er ingen forskjell på utbytte ved ulike kverningsgrader, Må si jeg lærte noe nytt derI den nye utgaven av How to Brew, s.281-285, behandler Palmer denne problematikken, og refererer et eksperiment han utførte for å teste hypotesen om sammenheng mellom kverningsgrad og utbytte. Det han til sin overraskelse fant, var at det var liten eller ingen forskjell. Forklaringen på de forskjellene hjemmebryggere opplever, er først og fremst tidsfaktoren. Du trenger lengre tid med grovere kverning.
Det er veletablert at det er ca. 1% forskjell under laboratorieforhold, dvs. de forholdene malteriene tester malten under. Men vi brygger ikke under laboratorieforhold, og eksperimentet til Palmer testet "hjemmekverning" mot malterienes metode.
Tidsfaktoren er altså viktig. Om du kjører ettstegs infusjon en time, blir forskjellen antakelig merkbar. Kommer du opp i samlet mesketid på et par timer, skal det bli veldig liten forskjell.
Men Palmer mener at det antakelig er forhold ved skyllingen som skaper større forskjeller - uten at jeg helt skjønte resonnementet hans der.
Vel, dette er hva Palmer sier. Og gjennomsnttlige sannheter har kanskje kortere levetid innenfor bryggeverdenen enn de 17-18 år Dr. Stockmann ga dem.
Jeg testet dette i kveld. Palmer har helt rett det er ingen forskjell på utbytte ved ulike kverningsgrader, Må si jeg lærte noe nytt der
Vis vedlegget 33928