Tråden for dumme spørsmål.

Brygget en lager i dag og opplevde at veldig lite vann har dampet ut i prosessen og jeg har nå en kjele som er litt fullere enn jeg forventet. Hva kan være årsaken? Ganske høy OG på oppskriften.
Kokt med lokket på? Kokt uten rullende kok? Hatt for lav effekt på plata/varmelementet? Manglende kontroll på hvor mye vørter man startet kok med (for eksempel pga for mye skylling)?
 
Kokt med lokket på? Kokt uten rullende kok? Hatt for lav effekt på plata/varmelementet? Manglende kontroll på hvor mye vørter man startet kok med (for eksempel pga for mye skylling)?

Kan være at det er fordi jeg hadde lokket på store deler av kokingen. Endte opp på beregnet volum alikevel da jeg kuttet overføringen litt tidlig for å begrense trub.
 
Kan være at det er fordi jeg hadde lokket på store deler av kokingen. Endte opp på beregnet volum alikevel da jeg kuttet overføringen litt tidlig for å begrense trub.
Ja men er da humlen beregnet etter det faktiske volumet (mer-volumet) eller det ønskede opprinnelige volumet? Du vil nok oppleve mindre BSA enn det du kanskje hadde ønsket deg :)
 
Ja men er da humlen beregnet etter det faktiske volumet (mer-volumet) eller det ønskede opprinnelige volumet? Du vil nok oppleve mindre BSA enn det du kanskje hadde ønsket deg :)

Neida, humlen ble regnet med en liten feilmargin på en ekstra liter, og jeg tror ikke det var noe veldig større differanse. Kan godt hende at det blir en bitteliten forskjell, men den tror jeg ikke jeg vil merke noe spesielt til. Sånn sett er jeg mer bekymret for hvordan splittingen av batchen og utvanningen gikk. Har aldri prøvd å brygge high gravity for utvanning før, så det kan jo bli spennende.

Endte opp på sånn ca. beregnet vørtermengde etter utvanning. Smakte slettes ikke dårlig. Blir spennende :D
 
Har en IPA som har gjæret fra 1.054 til 1.010 på 6 dager. Grunn til bekymring eller begeistring? Benyttet gjær er US-05, superheltgjær.
 
Har cirka 1,5 dl med WLP001 fra en 3L starter jeg satt for ei ukes tid siden, til en Imperial Red Ale på 1.075. Var meningen å ha den på røreren, men så fant jeg ut at rørepinnen var på bunn av en 60 liters gjæringsbøtte, som hadde ei uke igjen før tapping. Så da ble det ristemetoden og litt mindre gjær. Reserve rørepinne står på huskelista. Om jeg regner med at her er 2.5 mrd / ml så har jeg 375 mrd celler. Brewers Friend pitch rate calc sier jeg bør ha 455 mrd til denne Imperial Red Alen. Jeg hadde tenkt å sette til side litt gjær for å ha til neste batch, da jeg har lest her at bunnhøsting fra øl over 1.060 ikke er anbefalt. Regner jeg riktig hvis jeg tar 30 ml fra denne gjæra jeg har og setter en 3L starter på magnetrører, så vil jeg få nok, i følge kalkulatoren på Brewer's Friend..? Samtidig som at de resterende 1,2 dl på glasset mitt vil kunne holde seg en måneds tid, og ha 30-40% viability som vil si nok celler til en ny 3 liters starter? Jeg hadde tenkt å bruke denne igjen på en Vestkyst klone. Spørsmålet er vel egentlig hvor stor starter kan jeg sette på hvor lite gjær uten at det går utover kvaliteten på gjærcellene? Altså når er det naturlig å ta starteren i flere steg?

Glem det. Kom på at Finn Berger hadde svart meg før på et lignende spørsmål så jeg går etter det.. :) https://forum.norbrygg.no/threads/dyrking-av-wlp007.39426/
 
Sist redigert:
Nå har jeg gjæret en lager i 6 dager, og kravlet meg ned til en SG på 1.012 (fra 1.040). Planen var å ta noen poeng til, men jeg er usikker på om jeg bør gjøre noe med temperaturen. Har ikkje ølskap, så det blir enten 11 grader eller en romtemperatur på rundt 19 grader. Noen tanker?
 
Nå har jeg gjæret en lager i 6 dager, og kravlet meg ned til en SG på 1.012 (fra 1.040). Planen var å ta noen poeng til, men jeg er usikker på om jeg bør gjøre noe med temperaturen. Har ikkje ølskap, så det blir enten 11 grader eller en romtemperatur på rundt 19 grader. Noen tanker?

Jeg ville ikke hevet tempen før tidligst etter 14 dager. De siste poengene går etter min erfaring mye saktere, og gjæren gjør også andre saker enn å sanke poeng.

Smaker det Diacetyl etter 14 dager, kan du la den stå et par dager i romtemperatur (19), for deretter la den stå ut tiden før tapping (tre uker totalt) på 11. Jeg kjører Diacetylrast på alle lagere, uansett hva jeg smaker.

Hvis jeg hadde hatt dårlig tid ville jeg fraveket alle prinsipper, såfremt det smakte godt, og smakte ferdiggjæret.

:)
 
Jeg ville ikke hevet tempen før tidligst etter 14 dager. De siste poengene går etter min erfaring mye saktere, og gjæren gjør også andre saker enn å sanke poeng.

Smaker det Diacetyl etter 14 dager, kan du la den stå et par dager i romtemperatur (19), for deretter la den stå ut tiden før tapping (tre uker totalt) på 11. Jeg kjører Diacetylrast på alle lagere, uansett hva jeg smaker.

Hvis jeg hadde hatt dårlig tid ville jeg fraveket alle prinsipper, såfremt det smakte godt, og smakte ferdiggjæret.

:)

Det er liksom det som e greien da. Får litt dårlig tid på lageren mtp. ferieavvikling. Lar den stå en uke til så får jeg vurdere da. Takk for hjelpen :)
 
Det er liksom det som e greien da. Får litt dårlig tid på lageren mtp. ferieavvikling. Lar den stå en uke til så får jeg vurdere da. Takk for hjelpen :)
Kjør den opp på 16 og flask etter 3 dager. Poenget med en diacetyl pause er jo å ta den når gjæren fortsatt er i grei aktivitet. Pleier å måle sg fjerde-femte dagen på 11-12 grader og er den da rundt 1.020 så ramper jeg opp tempen til 16. Da går ølet ut på en dag eller to, så får det hvile i to dager, så tapper jeg.
 
Kjør den opp på 16 og flask etter 3 dager. Poenget med en diacetyl pause er jo å ta den når gjæren fortsatt er i grei aktivitet. Pleier å måle sg fjerde-femte dagen på 11-12 grader og er den da rundt 1.020 så ramper jeg opp tempen til 16. Da går ølet ut på en dag eller to, så får det hvile i to dager, så tapper jeg.

Har akkurat tid til å la den stå en uke til og da en diacetylrast da. Men da blir den å stå 2 uker til på 11 grader før tapping.
 
Jeg har et dumt spørsmål, kanskje. Jeg laget en old ale etter Gahrs oppskrift til jul i fjor. Gjorde det samme året før, og den ble helt perfekt og nydelig. Denne gangen bommet jeg imidlertid litt. Ølet ble litt for alkoholsterkt (9%) og litt underkarbonert (sammenheng?).

Som i oppskriften karbonerte jeg med 4,5g/l sukkerlake, slik oppskriften sier. Det høres lite ut, men ble altså helt perfekt sist gang. Det var blant annet noe med at en slik øl som skulle lagres et år eller mer, og man brukte melassesukker i oppskriften, burde man bruke mindre sukker i. En old ale skal jo heller ikke boble som en belgisk wit.

Jeg har spart ølen, og håpet at den kanskje skulle bli bedre til julen 2018, men den er fortsatt på stedet hvil. Jeg tror at å få opp karboneringen vil gjøre underverker, da den SMAKER fortreffelig, men trenger litt kullsyre for å piffe den opp ettersom den er såpass alkoholsterk.

Spørmålet er: kan jeg bare åpne flaskene, tilsette litt sukkerlake, korke igjen og glede meg til jul? Hvor mye skal jeg i så fall tilsette?
 
Jeg har et dumt spørsmål, kanskje. Jeg laget en old ale etter Gahrs oppskrift til jul i fjor. Gjorde det samme året før, og den ble helt perfekt og nydelig. Denne gangen bommet jeg imidlertid litt. Ølet ble litt for alkoholsterkt (9%) og litt underkarbonert (sammenheng?).

Som i oppskriften karbonerte jeg med 4,5g/l sukkerlake, slik oppskriften sier. Det høres lite ut, men ble altså helt perfekt sist gang. Det var blant annet noe med at en slik øl som skulle lagres et år eller mer, og man brukte melassesukker i oppskriften, burde man bruke mindre sukker i. En old ale skal jo heller ikke boble som en belgisk wit.

Jeg har spart ølen, og håpet at den kanskje skulle bli bedre til julen 2018, men den er fortsatt på stedet hvil. Jeg tror at å få opp karboneringen vil gjøre underverker, da den SMAKER fortreffelig, men trenger litt kullsyre for å piffe den opp ettersom den er såpass alkoholsterk.

Spørmålet er: kan jeg bare åpne flaskene, tilsette litt sukkerlake, korke igjen og glede meg til jul? Hvor mye skal jeg i så fall tilsette?
Det er sikkert nok sukker. Jeg har måttet jekke et sterkt, mørkt øl, og tilsette champagnegjær, siden gjæren jeg hadde brygget med var blitt for slapp. Fungerte greit. Jeg åpnet alle flaskene og slapp noen korn med tørrgjær i hver, og satte på ny kork.

Sent fra min LON-L29 via Tapatalk
 
Tilbake
Topp