Er det ein kalkulator / enkel måte å regne ut ca. kor mykje gjær en ender opp med etter endt gjæring på eit øl?
Er det so enkelt som å bruke brewersfriend sin, fylle inn OG på brygget,volum til gjæring og "no agitation" ?
Nei, det er umulig å beregne nøyaktig, vil jeg tro. Men hvis du pitcher rikelig med god gjær, la oss si 1 dl kremet gjær fra en starter til 25 liter ikke alt for sterkt øl, så skal ikke den trenge å formere seg så mange ganger, og du vil sitte igjen med 3-4 dl fin, tjukk gjær. Det er i alle fall sånn omtrent hva jeg får. Nå er ikke dette helt rein gjær, selvfølgelig, den inneholder noe død gjær, og noe bunnfallmateriale, men ikke så mye.
Dette forutsetter at du tar med så lite av bunnfallet i kjelen som mulig, sånn at du ikke trenger å vaske den gjæren du høster. Da kan du bruke den direkte, men ikke la det gå særlig mye mer enn ei uke.
Jeg vil si at denne inneholder minimum 200 milliarder levende celler pr dl. Men dette er et ganske diskutabelt anslag, selvfølgelig.
Det går helt fint. Du vil garantert få mer enn 600 mrd celler ut av en vanlig gjæring. Om man regner 300 mrd celler pr dl, bikker en vanlig gjærkake over 1000 mrd. Som regel anbefales det å fjerne en del av kaka, men siden RIS er sterkøl går det sikkert bra. Ville gitt vørteren en god porsjon oksygen i tillegg til risting/rotering. Et balansebrett er forresten gull som base når man roterer gjæringsbøtter.Er kun eit anslag eg er ute etter.
Grunnen til at eg spør er at eg tenkte brygge ein RIS med US05. Har regnet ut at eg treng ca 600mrd celler. Lurte derfor på å brygge ein heilt enkel Ale av ettkvart med forholdsvis lite humle og ingen tørrhumle, prøve få minst mulig trub. Tenkte kanskje OG rundt 1.050, ca 19L. Deretter ta RIS'en direkte på den gjærkaka..
Lage candisyrup kanskje? Lest at noen bruker det...Ryddet litt i bryggerommet og fant en halv kg slaked lime. Hva i all verden skal jeg bruke det til? Hadde nok en plan da jeg bestillte det, men den har forsvunnet i tåka...
Er det noe malt som gjør at ølet får en orange farge? Skal brygge en APA til Oktober, og vill gjerne ha en fin orange farge på denne.
Tips til malt sammensetting?
5% Caramunich 1 (95 EBC) fra Weyermann, eller Crystal 100 fra Crisp (eller annet tilsvarende) skulle gjøre susen, sammen med MO som basismalt. Det gir deg et øl med 6,5 SRM/13 EBC ("deep gold") med kobberfarge. Ser ingen grunn til å rote det til noe mer, men du kan selvfølgelig bruke et annet basismalt.
Supert, takker!
Nå spør jeg etter å ha tatt noen halvlitere, men.... Enzymene i malten, er de "bundet opp" i selve malten, eller "flyter de omring" i vørteren? Altså etter innmesk da Funderte litt rundt dette med tjukkmesk vs tynnmesk sånn her helt for meg selv
Mange schlags tackk!