Nei, det er umulig å beregne nøyaktig, vil jeg tro. Men hvis du pitcher rikelig med god gjær, la oss si 1 dl kremet gjær fra en starter til 25 liter ikke alt for sterkt øl, så skal ikke den trenge å formere seg så mange ganger, og du vil sitte igjen med 3-4 dl fin, tjukk gjær. Det er i alle fall sånn omtrent hva jeg får. Nå er ikke dette helt rein gjær, selvfølgelig, den inneholder noe død gjær, og noe bunnfallmateriale, men ikke så mye.
Dette forutsetter at du tar med så lite av bunnfallet i kjelen som mulig, sånn at du ikke trenger å vaske den gjæren du høster. Da kan du bruke den direkte, men ikke la det gå særlig mye mer enn ei uke.
Jeg vil si at denne inneholder minimum 200 milliarder levende celler pr dl. Men dette er et ganske diskutabelt anslag, selvfølgelig.
Er kun eit anslag eg er ute etter.
Grunnen til at eg spør er at eg tenkte brygge ein RIS med US05. Har regnet ut at eg treng ca 600mrd celler. Lurte derfor på å brygge ein heilt enkel Ale av ettkvart med forholdsvis lite humle og ingen tørrhumle, prøve få minst mulig trub. Tenkte kanskje OG rundt 1.050, ca 19L. Deretter ta RIS'en direkte på den gjærkaka..