Tråden for dumme spørsmål.

Ja, det skummer. :)
Og så unngår du infeksjon i vannet når det har kommet gjær oppi.
Jeg har et øl stående nå som det lukter litt mystisk av. Jeg håper det er fra muggen med vann/gjær... :eek:
Nå har jeg helt litt Starsan oppi. ;)
 
Sist redigert:
Jeg har et spørsmål som jeg antar helt klart kvalifiserer for en plass i denne tråden:

Gjærlåsene mine, som stammer fra Europris, har røde hatter som sitter innmari tett på; så tett, faktisk, at det ser ut som om jeg får trykkgjæring når jeg dytter dem godt nedpå. Et øl som jeg satte for noen dager siden, viste deprimerende liten vilje til å komme i gang, syntes jeg, etter å ha inspisert gjærlåsaktiviteten. Men så var det jo ellers tegn til at det foregikk noe. Så jeg løsna på den røde hetta, og whoooosh (engelsk gjær, derav språket:confused:) - ut boblet gassen.

Åpenbart bygger det seg opp trykk her. Det gjør det jo bare på grunn av væsken i gjærlåsen, også, men her er det en del mer. Så mitt dumme spørsmål blir da: Får jeg en liten trykkgjæringseffekt av dette, tro?
@Finn Berger jeg har "aldri" noen gang brukt de små hattene. En gang gjorde jeg det og det endte med at gjærdunken sprakk. Det var sikkert en svekkelse der fra produksjon, men siden den gang (20 år siden) har jeg aldri brukt dem. Går i plastsøpla. :)
 
@Finn Berger jeg har "aldri" noen gang brukt de små hattene. En gang gjorde jeg det og det endte med at gjærdunken sprakk. Det var sikkert en svekkelse der fra produksjon, men siden den gang (20 år siden) har jeg aldri brukt dem. Går i plastsøpla. :)

Oj, det var spes. tett blir det ikke normalt.

De hattene er ganske kjekke, faktisk. Om du er så uheldig/klønete å få sugd noe av væska i gjærlåsen ned i ølet - det har hendt meg - så er det greit å vite at det ikke har ramlet noe nedi der. Så jeg bruker dem.
 
Sist redigert:
Mine sånne røde hetter har noen "knotter" på innsiden som gjør at de ikke går helt nedpå og tetter. Trykk er ikke noe problem hos meg. Med vanlige bøtter fra bryggselv, så siver nok det meste av trykket ut mellom lokket og bøtta, siden det ikke er helt tett der.
 
Bytt ut gjærlåsen med en slange som du har ned i en flaske eller norgesglass (eller lignenede) med starsan i.
Gjort dette nå. Det som skjer da er at lokket åpner seg. Har satt på en skruklemme over der den åpnet, men da åpnet den seg på motsatt. Virker som om der er for stor motstand. CO2 samles opp og slippes ut hvert 4 minutt, med et voldsomt rabalder. Minner meg om lyden av takras med snø
 
Vodka mot skum?

Litt heftig gjæring tømmer gjerne gjærlåsen for starsan fordi starsan skummer, og slik lettere transporteres ut av gjærlåsen.
Vodka skummer ikke, og holder seg sånn sett bedre. Men alkoholen fordamper vel etter hvert?

Jeg bruker starsan, og ser ikke helt problemet. Det er lett å etterfylle.
 
Gjort dette nå. Det som skjer da er at lokket åpner seg. Har satt på en skruklemme over der den åpnet, men da åpnet den seg på motsatt. Virker som om der er for stor motstand. CO2 samles opp og slippes ut hvert 4 minutt, med et voldsomt rabalder. Minner meg om lyden av takras med snø
Høres ut som en veldig tynn/veldig lang slange......
 
Litt heftig gjæring tømmer gjerne gjærlåsen for starsan fordi starsan skummer, og slik lettere transporteres ut av gjærlåsen.
Vodka skummer ikke, og holder seg sånn sett bedre. Men alkoholen fordamper vel etter hvert?

Jeg bruker starsan, og ser ikke helt problemet. Det er lett å etterfylle.
Ja, i gjærlåsen selvfølgelig. Tøt skum ut av gjærlåsen, derfor funker starsan dårlig. Brukte 1 meter 12mm med slange som jeg byttet ut gjærlåsen med, og sank enden i en oppfylt brusflaske.
 
Gjort dette nå. Det som skjer da er at lokket åpner seg. Har satt på en skruklemme over der den åpnet, men da åpnet den seg på motsatt. Virker som om der er for stor motstand. CO2 samles opp og slippes ut hvert 4 minutt, med et voldsomt rabalder. Minner meg om lyden av takras med snø
Hvis lokket åpner seg er det jo ikke passasje gjennom slangen og ned i flaska?
 
Jeg dreit meg skikkelig ut i stad da jeg skulle lage ekstrakt cidersett fra mangrove...

Jeg skulle fulle opp med kaldt vann, men glemte selvfølgelig å skru ned temperatuen på dusjen.. Vil heler eller deler av gjæren dø pga temperatuen? Hvordan er beste måten å redde det på? Kan jeg f.eks kjøpe ny gjør i morgen og tilsette den når karet når ca 20 grader?
 
Litt heftig gjæring tømmer gjerne gjærlåsen for starsan fordi starsan skummer, og slik lettere transporteres ut av gjærlåsen.
Vodka skummer ikke, og holder seg sånn sett bedre. Men alkoholen fordamper vel etter hvert?

Jeg bruker starsan, og ser ikke helt problemet. Det er lett å etterfylle.
Og for ordens skyld kan jeg meddele at jeg bruker vann først, så spruter jeg litt starsan fra spruteflasken oppi på dag 3-4 :) De gangene jeg bruker vodka, er det i drinken min. Men husker fra "hine dager" at noen brukte sprit :)
 
IPA'n min som skal være ferdig til 17.mai er ferdig gjæret, og står i kjøleskap for cold crash nå. Ser ut til at dere hadde rett i at øllet blir ferdig i god tid :) Jeg brukte 65g amarillo pellets, og 28g cryo citra til tørrhumling. Øllet ble ekstremt grumsete/hazy av denne tørrhumlen. Er en million bittesmå humlepartikler i øllet som man kan se langs kanten på glasset når man holder det skjevt opp mot lys. Bitterheten ble også mye kraftigere som følge av dette. Kommer dette av cryo humlen, eller er det det helt vanlig, og det som forårsaker haze i NEIPA? Har ikke blitt mye bedre etter 12 timer cold crash. Øllet er godt, men synes det er merkelig at det er fullt av humlegrums. Kanskje gelatin er en ide her?
 
Tilbake
Topp