1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har ei flaske som gikk ut for to år siden, og den har ikke begynt å lekke ennå, i alle fall.

  Jeg har vondt for å tro at det ville vært tillatt å selge syre i flasker av et materiale som ikke var syrefast. Og særlig ikke til bruk i matvarer. Men jeg har vært naiv før:(.
   
 2. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Min gikk ut i fjor høst. Det er jo ingenting som lekker eller virker off med det blotte utrente øye, så jeg er jo fryktelig spent på hva den datoen egentlig betyr. Plastikken (etter en sjekk er HDPE (#2)) Så flaska skal jo tåle dette over lang tid. The plot thickens,
   
 3. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det er vel som med alt annet som kan/skal konsumeres, det må ha en utløpsdato. Så et program om Kavli kaviar eller noe for noen år siden. Stort oppstyr om at tuben kun hadde fått 12 mnd holdbarhet. Det var pga noen EU krav. Produksjonsfyren sa på det programmet den hadde minst 5 års holdbarhet... :)
   
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har brukt 20 år gammel karamellsaus på is. Helt utmerket:p. Men det var lenge siden den gikk ut på dato.
   
  Daggis og YngveKL liker dette.
 5. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg er helt sprø. Bruker samme StarSan-flaska på 4. året.
   
  Finn Berger og YngveKL liker dette.
 6. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  :eek::eek::eek:
  Jammen, brygger du ikke, mann?
   
  Sarge og YngveKL liker dette.
 7. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  :D Det tenkte jeg også med en gang, men vet jo @Sarge brygger da :)
   
  Sarge liker dette.
 8. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Brygger bare rundt 10 ganger i året...

  Blander totalt 4 liter utblandet Starsan for hvert brygg. (2l ved brygging og 2l ved flasking).
   
  #9708 Sarge, 14 Mai 2019
  Sist redigert: 14 Mai 2019
 9. Daggis

  Daggis
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Kongsberg
  Hør på Finn og YngveKL. Det er et EU direktiv som krever at det skal ha en holdbarhet. Syra skal ikke kunne angripe plasten. Hadde den gjort så så hadde du fått på glassflaske som med konsentrerte saker.
   
  Miguel liker dette.
 10. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Åssen klarer du deg med så lite? Jeg bruker minst 25 liter ved hver runde, gjerne det dobbelte ved flasking.
   
 11. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Du trenger ikke tømme ut om blandingen ikke er forurenset. Jeg har et starsan-kar i næringsmiddelplast stående gjennom flere batcher. Det rommer ca 30 liter. Så lenge pH er under 3-ish gjør den jobben.
   
 12. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Ah, så du bruker mer, du bare tar vare på det. Da skjønner jeg. Jeg kommer nok til å fortsette å helle ut etter hver gang. Jeg har nok ting i boden.
   
 13. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Jeg har en plastikkstamp med 20 liter utblandet starsand. Den smetter akkurat under et lite bord så den er ikke i veien.
  Bruker samme blandingen sikkert 10 ganger før jeg skifter. Så lenge den ikke blir forurenset eller det har gått flere mndr siden jeg skiftet. Har aldri målt ph så det er kanskje litt på kanten å bruke den så lenge :eek:.
   
  erikraude liker dette.
 14. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har aldri tenkt over at det er lite. Jeg bruker en sprayflaske på 0.5l til veldig mye av StarSaneringen av større ting. Smådeler ligger i et lite kar med ca 1.5l og godgjør seg. Når jeg flasker bruker jeg vel omtrent 1 l på flaskene, men siden flaskene er helt renvasket på forhånd, så gjenbrukes dette til alt det andre også, så jeg klarer meg fint med de 2 literne. Det som ikke er på sprayflasken når jeg er ferdig helles ut.

  Når dette er sagt: Jeg mener selv at jeg er veldig nøye med rengjøring av alt rett etter bruk. Det finnes ikke synlig smuss igjen når bryggedagen/flaskedagen er ferdig, og jeg er også nøye med at det er tørt. Det gjør at jeg har et godt utgangspunkt før starsaneringen også.
   
  Mc. liker dette.
 15. Anders90

  Anders90
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trøndelag
  Mangrove cidersett: skal flaske ikveld. Men det smaker lite, nesten som godt utvannet saft. Kommer smakene etter hvert, eller er det noe som er riv ruskende galt? Passion & peach, med 4 vaniljestenger.

  Og om flasker ligger i klor/zalovann i ett par timer, holder det med å fylle litt varmt vann fra springen, sette fingeren over tuten og riste, 2 ganger totalt? Synes jeg lukter litt klor til å begynne med, men antar at det er normalt
   
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har samme taktikk.18 liter. Når jeg skal desinfisere et gjæringskar før bruk, fyller jeg det med de 18 literne. Først får det stå en stund i normal posisjon, og så snur jeg det på hodet oppå det karet jeg oppbevarer desinfeksjonsvæsken i. Det er ei gjæringsbøtte av samme slag, så det passer akkurat. Da bruker det godt med tid på å tømme seg gjennom gjærlåspakningen. Lager morsomme surklelyder med jevne mellomrom, også. Katta freser og skygger banen.

  Jeg bruker det mange ganger, til jeg synes det begynner å se tvilsomt ut. pH holder seg uten problemer. Tror jeg brukte den siste runden til både gjæringskar og omstikningskar på minst 20 brygg - jeg brukte den altså 40 ganger.

  Jeg har ikke særlig tro på at du får noe skikkelig desinfisert med starsan bare gjennom å sprute det på, men når noe er skikkelig reingjort, så skal det noe til før det skjer noe galt. Men for sikkerhets skyld: Fullkontakt i minst 10 minutter - 'cause I can. (Jeg bruker forresten Sure San til det der. Kortreist desinfeksjon:). Det er laget i Norge.)

  Antakelig greit, men jeg er skeptisk til klor. Jeg ville i alle fall skylt uhyre grundig. Jeg har brukt en del av en veldig svak løsning med klor og eddik som det etter sigende ikke skulle være nødvendig å skylle bort, men jeg har en lei følelse av at det kanskje satte litt smak.

  Jeg bruker maskinoppvaskmiddel for å få flaskene reine. Normalt skyller jeg dem rett etter bruk, og fyller litt oppvaskmiddelblandet vann - jeg har alltid stående ei flaske - oppi. Så gir jeg dem en omgang med flaskebørste og skyller et par ganger. Og så sprayer jeg dem med starsan - antakelig unødvendig - og henger dem til tørk. Før bruk bader jeg dem i starsan (fullkontakt:)!)

  Møkkete flasker lar jeg stå med maskinoppvaskmidlet i den tida det tar før møkka er oppløst.
   
  Mc. liker dette.
 17. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Jeg bruker 3L norgesglass til å oppbevare ferdigblandet star san i som blir brukt gudene vet hvor lenge mellom hver gang jeg skifter. For å sanitere fat så pumper jeg bare over fra fat til fat (ett står alltid fullt med starsan mao). Men til generell bruk så bruker jeg sprayflaske, samt norgesglasset. Når jeg skal sanitere gjæringskar så har jeg bare de tre literne opp, rister og skulper og snurrer på karet noen ganger ila et kvarter, og så tilbake til norgesglasset, så setter jeg det på hodet slik at skummet renner ned i lokket, og så tar av lokket og tømmer det.
   
 18. Anders90

  Anders90
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trøndelag

  Skal sies at klorblandingen ikke var krutsterk: 1dl i 60L
   
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Litt mer enn det jeg brukte. I zalovann tror jeg det der har null effekt. Du må ha en pH ned mot 5 for at det skal virke på bakterier, men da snakker vi om en miks jeg ikke skal gå inn på her. Jeg har slutta å bruke den.

  Zalo har heller ikke noe for seg. Det løser vel først og fremst fettstoffer, og det er lite fett i ølet:).
   
 20. Anders90

  Anders90
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trøndelag
  Du sier noe der. Så oppvaskmiddel for bruk i oppvaskmaskin er tingen, eller PWB?
   

Del denne siden