Tråden for dumme spørsmål.

Ok, her kommer kanskje det dummeste spørsmålet hittil i tråden. Dersom man rengjører feks et gjæringskar, skal man så
1) fjerne synlige merker/flekker
2) spraye litt med star san-blanding, og så
3) skylle med vann

eller droppe 3)? Blir det ikke i så fall star san i ølet? Samme med flaskene når man bruker type "flasketre" med starsan i blandingen i beholderen på toppen.
Du skal ikke skylle vekk starsan nei. Gjæringskaret det tar du med en myk svamp og varmt vann. Er der noe som sitter godt, kan du bruke såpefrie vaskemidler for å hjelpe å rengjøre. Jeg jobber etter "synlig rent", og så sprayer jeg ned gjæringstank med gardena sprayflaske før jeg tapper vørter over.
 
Supert. Takk! :)

Da gjør det med andre ord ikke noe at det er litt star san i karet når vørteren overføres. Og jeg som alltid har skylt det ut.. Hehe :)
 
Ok, her kommer kanskje det dummeste spørsmålet hittil i tråden. Dersom man rengjører feks et gjæringskar, skal man så
1) fjerne synlige merker/flekker
2) spraye litt med star san-blanding, og så
3) skylle med vann

eller droppe 3)? Blir det ikke i så fall star san i ølet? Samme med flaskene når man bruker type "flasketre" med starsan i blandingen i beholderen på toppen.
Det gjør ikke noe om det blir med litt starsan. Hvis du skyller risikerer du å introdusere bakterier.
 
Kok vannet før du bruker det til meskevann, da blir du kvitt så mye du får til. Men det interessante er vel RA, egentlig. hvor mye hardhet som er igjen i vannet etter at den midlertidige er felt ut/kokt ut.
Hva er det jeg blir kvitt om jeg koker vannet. Det er jo fort gjort så det kan jeg vel gjøre.

Med mindre det er snakk om et vann som er en god del hardere enn det som er vanlig i Norge, har det liten effekt å koke vannet. Jeg tenkte å prøve det, og sjekka litt, og fant ut at det var bortkasta strøm. (Palmer skriver om dette på s.346-348 i How to Brew, siste utgave.)
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Jeg mener å ha hørt at bryggerne i Plzen faktisk justerer vannet. Tror kanskje det var med kalsiumklorid. Men jeg finner ikke igjen kilden nå:(.

Hvor mye mineraler er det egentlig i vannet fra Maridalsvannet? I vannet mitt, fra nordsida av Nordmarka, er det så å si ikke hverken sulfat eller klorid. Det har riktignok litt alkalinitet, siden det ligger i et kalkrikt område, men Maridalsvannet har bare 13 - 16 ppm kalsium, og en hardhet mellom 1,9 og 2,3. Så det er ikke mye mineraler du skal plukke ut for å få batterivann av det.

Her er vannrapporten jeg har lagt inn i Brewers Friend-kalkulatoren for mitt maridalsvann. Det er det jeg vil kalle nøytralt og mineralfattig - og på linje med det meste av overflatevann i Norge, slik jeg har forstått det:
Ca: 16,5 mg/l
Mg: 0,4 mg/l
Na: 2 mg/l
Cl: 7 mg/l
Sulfat: 4,8 mg/l
Alkalitet: 30 ppm as CaCo3
pH: 7.35
 
Her er vannrapporten jeg har lagt inn i Brewers Friend-kalkulatoren for mitt maridalsvann. Det er det jeg vil kalle nøytralt og mineralfattig - og på linje med det meste av overflatevann i Norge, slik jeg har forstått det:
Ca: 16,5 mg/l
Mg: 0,4 mg/l
Na: 2 mg/l
Cl: 7 mg/l
Sulfat: 4,8 mg/l
Alkalitet: 30 ppm as CaCo3
pH: 7.35

Faktisk litt mer sulfat og klorid enn det jeg har - men fremdeles veldig nær ingenting:).
 
Med mindre det er snakk om et vann som er en god del hardere enn det som er vanlig i Norge, har det liten effekt å koke vannet. Jeg tenkte å prøve det, og sjekka litt, og fant ut at det var bortkasta strøm. (Palmer skriver om dette på s.346-348 i How to Brew, siste utgave.)
Aha. Ja da kom vel kanskje det med RA inn her? Men ja det er så lite vi har i vannet at jeg ville selv ikke orket. Men for å i teorien, få det bløteste vannet uten å kjøpe annet vann, så kan det jo kokes. Men forskjellen i praksis er nok nada.
 
Har to brygg stående, en dry stout og en irsk rød. Begge ble gjæret med WLP004, som jeg hadde vasket ifra en tidligere batch. Lagde starter stor nok til to brygg.

Begge har gjært godt ut, men FG prøvene smaker veldig beiskt og medisin aktig. Gjæret på 18C, satt opp til 20 på slutten.

Er det tegn på dårlig gjær? Eller bør jeg se på andre ting i prosessen? Vurderer å bare helle det ut...
 
Holder på å tømme et fat pils gjæra på Imperial L09. Lettdrikkelig i solveggen, ihvertfall. :)
Brygget forrige batch med WLP800. Funka greit nok den, egentlig, men mange skryter av WLP833, og Imperial. Så var tenkt å teste det da. Har noen pakker med S-189 i kjøleskapet som er gått ut dato på også.
 
Brygget forrige batch med WLP800. Funka greit nok den, egentlig, men mange skryter av WLP833, og Imperial. Så var tenkt å teste det da. Har noen pakker med S-189 i kjøleskapet som er gått ut dato på også.
833 er fin. Gir masse bra maltpreg. Men det fins andre som gir mer lettdrikkelig pils, hvis det er målet.
 
833 er fin. Gir masse bra maltpreg. Men det fins andre som gir mer lettdrikkelig pils, hvis det er målet.
Lager ikke dameøl altså, er det det du sier? Fruen syns at den forrige med 800 og rundhåndet mengde mittelfruh ble feil smak på. Likte den ikke. Tenkte på neste å enten bytte humle og gjær, eller hvertfall modifisere litt en av delene.
 
WLP830 og WLP940 lager god pøsepils (vi er vel kommet litt lenger her i verden enn å kalle noe for dameøl? I så tilfelle så måtte det være en silkemyk og deilig Stout?)
 
Lager ikke dameøl altså, er det det du sier? Fruen syns at den forrige med 800 og rundhåndet mengde mittelfruh ble feil smak på. Likte den ikke. Tenkte på neste å enten bytte humle og gjær, eller hvertfall modifisere litt en av delene.
Med unntak av det om dameøl (her i huset betyr ihvertfall det noe mørkt) lager 833 nydelig øl, men jeg har laga pils på 850 og L09 de siste gangene og vil nok holde meg til noe sånt framover også, og heller bruke 833 til andre øl der jeg vil løfte fram malten mer. Noe dameøl, altså. :p
 
Har to brygg stående, en dry stout og en irsk rød. Begge ble gjæret med WLP004, som jeg hadde vasket ifra en tidligere batch. Lagde starter stor nok til to brygg.

Begge har gjært godt ut, men FG prøvene smaker veldig beiskt og medisin aktig. Gjæret på 18C, satt opp til 20 på slutten.

Er det tegn på dårlig gjær? Eller bør jeg se på andre ting i prosessen? Vurderer å bare helle det ut...
antakelig etylacetat

"medisinaktig" er antakelig mye etylacetat. Litt etylacetat gir deg pære, og det kan være ille nok, men mye er verre. Det er en gjæringsfeil.

Har gjæringa stoppet helt opp? Hva er OG og FG? Det kan være en infeksjon, også.
 
Tilbake
Topp