Tråden for dumme spørsmål.

Har to brygg stående, en dry stout og en irsk rød. Begge ble gjæret med WLP004, som jeg hadde vasket ifra en tidligere batch. Lagde starter stor nok til to brygg.

Begge har gjært godt ut, men FG prøvene smaker veldig beiskt og medisin aktig. Gjæret på 18C, satt opp til 20 på slutten.

Er det tegn på dårlig gjær? Eller bør jeg se på andre ting i prosessen? Vurderer å bare helle det ut...
 
Holder på å tømme et fat pils gjæra på Imperial L09. Lettdrikkelig i solveggen, ihvertfall. :)
Brygget forrige batch med WLP800. Funka greit nok den, egentlig, men mange skryter av WLP833, og Imperial. Så var tenkt å teste det da. Har noen pakker med S-189 i kjøleskapet som er gått ut dato på også.
 
Brygget forrige batch med WLP800. Funka greit nok den, egentlig, men mange skryter av WLP833, og Imperial. Så var tenkt å teste det da. Har noen pakker med S-189 i kjøleskapet som er gått ut dato på også.
833 er fin. Gir masse bra maltpreg. Men det fins andre som gir mer lettdrikkelig pils, hvis det er målet.
 
833 er fin. Gir masse bra maltpreg. Men det fins andre som gir mer lettdrikkelig pils, hvis det er målet.
Lager ikke dameøl altså, er det det du sier? Fruen syns at den forrige med 800 og rundhåndet mengde mittelfruh ble feil smak på. Likte den ikke. Tenkte på neste å enten bytte humle og gjær, eller hvertfall modifisere litt en av delene.
 
WLP830 og WLP940 lager god pøsepils (vi er vel kommet litt lenger her i verden enn å kalle noe for dameøl? I så tilfelle så måtte det være en silkemyk og deilig Stout?)
 
Lager ikke dameøl altså, er det det du sier? Fruen syns at den forrige med 800 og rundhåndet mengde mittelfruh ble feil smak på. Likte den ikke. Tenkte på neste å enten bytte humle og gjær, eller hvertfall modifisere litt en av delene.
Med unntak av det om dameøl (her i huset betyr ihvertfall det noe mørkt) lager 833 nydelig øl, men jeg har laga pils på 850 og L09 de siste gangene og vil nok holde meg til noe sånt framover også, og heller bruke 833 til andre øl der jeg vil løfte fram malten mer. Noe dameøl, altså. :p
 
Har to brygg stående, en dry stout og en irsk rød. Begge ble gjæret med WLP004, som jeg hadde vasket ifra en tidligere batch. Lagde starter stor nok til to brygg.

Begge har gjært godt ut, men FG prøvene smaker veldig beiskt og medisin aktig. Gjæret på 18C, satt opp til 20 på slutten.

Er det tegn på dårlig gjær? Eller bør jeg se på andre ting i prosessen? Vurderer å bare helle det ut...
antakelig etylacetat

"medisinaktig" er antakelig mye etylacetat. Litt etylacetat gir deg pære, og det kan være ille nok, men mye er verre. Det er en gjæringsfeil.

Har gjæringa stoppet helt opp? Hva er OG og FG? Det kan være en infeksjon, også.
 
antakelig etylacetat

"medisinaktig" er antakelig mye etylacetat. Litt etylacetat gir deg pære, og det kan være ille nok, men mye er verre. Det er en gjæringsfeil.

Har gjæringa stoppet helt opp? Hva er OG og FG? Det kan være en infeksjon, også.

Stouten hadde OG 1,040 og er stabil på 1,008.
Irske røde hadde OG 1,049 og er nede på 1,012.

Som forventet på begge, men har altså denne smaken som jeg ikke kan sette fingeren på. Mere besk enn medisin.

Har mine mistanker om dårlig gjær, og kasserer det jeg har tatt vare på av den.

Takk for svar.
 
Here we go again:

Festing av etiketter på flasker med melk. Melk og øl er vel ingen spesielt god kombo. Hvordan er det å oppbevare flasker med etiketter festet med melk sammen med f.eks. en gjærstarter som står å bunnfeller på samme hylle i kjøleskapet? Dette høres nok ekstremt dumt ut :p Men, det er ikke slik at flaskene kan avgi melkesyrebakterier av noe slag som kan forsure en starter?
 
Here we go again:

Festing av etiketter på flasker med melk. Melk og øl er vel ingen spesielt god kombo. Hvordan er det å oppbevare flasker med etiketter festet med melk sammen med f.eks. en gjærstarter som står å bunnfeller på samme hylle i kjøleskapet? Dette høres nok ekstremt dumt ut :p Men, det er ikke slik at flaskene kan avgi melkesyrebakterier av noe slag som kan forsure en starter?

Forutsatt at du har dekket starteren med folie - og det har du selvfølgelig - så tror jeg ikke det er noen fare. Og vi er jo uansett omgitt av bakterier og alskens utriveligheter vi ikke kan se. Du kan styre miljøet inni starteren din, og så kan du glemme det som er på utsida.

Problemet er eventuelt at det alltid setter seg noe på utsida - ikke nødvendigvis noe fra etikettene - og det må du tenke på når du håndterer starteren.
 
Forutsatt at du har dekket starteren med folie - og det har du selvfølgelig - så tror jeg ikke det er noen fare. Og vi er jo uansett omgitt av bakterier og alskens utriveligheter vi ikke kan se. Du kan styre miljøet inni starteren din, og så kan du glemme det som er på utsida.

Problemet er eventuelt at det alltid setter seg noe på utsida - ikke nødvendigvis noe fra etikettene - og det må du tenke på når du håndterer starteren.

Var vel i grunn det jeg og tenkte :)
 
- og mais skal brukes så fersk som mulig:(. Har veldig dårlig holdbarhet:D. (Unnskyld:oops::oops::oops::oops::oops:)

Jeg vet :p

232kr for en sekk på 25kg vs. 87kr for de 3kg jeg trengte (som BS var tomme for) så jeg har uansett bare sløst vekk 145kr hvis jeg ikke får brukt mer av den sekken. Jeg sover fortsatt godt om natten :p
 
- og mais skal brukes så fersk som mulig:(. Har veldig dårlig holdbarhet:D. (Unnskyld:oops::oops::oops::oops::oops:)
Men, BS her hvor jeg bor har alt av korn i IKEA kasser i kjølerom, de er ikke lufttett, og kanskje er praksis annerledes i andre BS sjapper, men jeg vil tro om man pakker overskuddet av mais i luftette beholdere og oppbevarer det mørk og kaldt at det vil holde like godt som i kassene på BS eller er det noe jeg ikke har fått med meg?
 
Men, BS her hvor jeg bor har alt av korn i IKEA kasser i kjølerom, de er ikke lufttett, og kanskje er praksis annerledes i andre BS sjapper, men jeg vil tro om man pakker overskuddet av mais i luftette beholdere og oppbevarer det mørk og kaldt at det vil holde like godt som i kassene på BS eller er det noe jeg ikke har fått med meg?

BS bruker forhåpentligvis kortere tid på en 25kg sekk en det du gjør hjemme? :p
 
Tilbake
Topp