Det bør gå bra
ingen garantier der altså, er ikke et must å bytte ut den gjennomføringa så da safer jeg og lar det være.
takk for svar!
Det bør gå bra
Jeg ville tippe infeksjon på grunn av dårlig rengjorte flasker, siden det bare gjaldt noen.Har begynt å drikke av et ferdigsett jeg brygget i begynnelsen av februar (Fuck Yeah IPA fra Bryggselv). De første flaskene var meget bra på smak,men i påsken drakk jeg 8 flasker av de og det rare var at i 3 av flaskene var det noe som jeg mest kan beskrive som kraftig acetonlignende smak,men ingen acetonlukt.Resten av flaskene var meget bra på smak.
Er det noen som kan forklare hvorfor dette skjer ?
Jeg ville tippe infeksjon på grunn av dårlig rengjorte flasker, siden det bare gjaldt noen.
Går det an å bruke vinklaring til å klarne cider? Liker de best uten så mye "grums", synes ihvertfall det ser bedre ut når den er klar. Cideren jeg lager er mangrove jack's pærecider.
Vinklarningen jeg har:
(Vinklaring)
Jeg våger meg å stille et spørsmål som nok har blitt stilt mange ganger før, men jeg klarte rett og slett ikke grave meg gjennom bro-science-grumset for å finne et klart svar når det gjelder dette:
Det jeg er på utkikk etter er diverse bryggeparametre når det kommer til BIAB-oppsett.
- Hvor mye vann går tapt i malten? Jeg har funnet 1 liter/kg hvis du ikke klemmer posen, og ned mot 0,5 liter/kg hvis du klemmer (diskusjonen om hva det har å si å klemme posen trenger vi ikke ta, der er det nok sprikende argumenter å ta av).
- Hva er forventet meske-effektivitet ved no-sparge BIAB (hele vannmengden i mesk)? Her fant jeg det største spriket, både her på forumet, BYO og Homebrewtalk. Jeg fant tall helt ned i 55% opp til noen-og-80. Noen som kan komme med noen gode erfaringstall? Også her er vel klemming av posen en faktor.
- Anbefalt kverningsgrad. Her ser det ut som 1-1,1mm er en gjenganger.
Jeg våger meg å stille et spørsmål som nok har blitt stilt mange ganger før, men jeg klarte rett og slett ikke grave meg gjennom bro-science-grumset for å finne et klart svar når det gjelder dette:
Det jeg er på utkikk etter er diverse bryggeparametre når det kommer til BIAB-oppsett.
- Hvor mye vann går tapt i malten? Jeg har funnet 1 liter/kg hvis du ikke klemmer posen, og ned mot 0,5 liter/kg hvis du klemmer (diskusjonen om hva det har å si å klemme posen trenger vi ikke ta, der er det nok sprikende argumenter å ta av).
- Hva er forventet meske-effektivitet ved no-sparge BIAB (hele vannmengden i mesk)? Her fant jeg det største spriket, både her på forumet, BYO og Homebrewtalk. Jeg fant tall helt ned i 55% opp til noen-og-80. Noen som kan komme med noen gode erfaringstall? Også her er vel klemming av posen en faktor.
- Anbefalt kverningsgrad. Her ser det ut som 1-1,1mm er en gjenganger.
1 liter/kg fikk ihvertfall aldri jeg når jeg brygga BIAB. 0,7-0,8liter/kilo hvis du bare lar posen renne av seg på et dørslag over kjelen eller over en gjøringsbøtte) og helt ned mot 0,5liter/kilo ved klemming. Apropos dørslag, Ikea har et fint og stort et: IDEALISK Dørslag - rustfritt stål, svart - IKEA
Effektiviteten varierer med hvilken FG du prøver å oppnå på vørteren og hvor mye væske som blir igjen i malten. Denne kalkulatoren er god å ha for å se hvor du bør legge deg på planlagt effektivitet: http://braukaiser.com/documents/batch_sparge_simulator.xls
Kverningsgrad på 1,0-1,2mm funker finfint til BIAB.
Det viktigste er å notere hva en gjør og justere til neste brygg.
Du mener vel OG?
Kommer an på hvilket svinn som ligger i utstyrsprofilen. Der går vekk i trub og humle og gjær i gjæringskaret. Birgeren min hadde jeg 55 liter etter kok. Fikk bare 41,5 liter over i fata etter gjæring.Hei. Skal brygge på søndag og målet var å få 21 liter til slutt. Bruker Brewers Friend som oppskriftsleverandør - og der står det at for å få 21 liter etter 90 minutter kok så trenger jeg 30 liter før kok. Er ikke det voldsomt mye? Og tåler en Braumeister 20l så stort volum til kok?
Kommer an på hvilket svinn som ligger i utstyrsprofilen. Der går vekk i trub og humle og gjær i gjæringskaret. Birgeren min hadde jeg 55 liter etter kok. Fikk bare 41,5 liter over i fata etter gjæring.
Kjenner ikke maskina. Men du kan regne et par liter trub hvis du ikke fjerner hot break, en liter humlesalat pr 100 gram humle i kjelen. Spørs hvilket volum det er i oppskrifta (post boil/til gjæring/ferdig øl). Om det er 21 liter ferdig øl så må du sikkert ha 25 liter etter kok. Og 30 liter varmt øl er ekspandert med 4% (en drøy liter). Du koker vel bort fire liter på 90 minutt. Men trub og gjærmengde varierer jo etter oppskrifta di. Vanskelig å si eksakte tall uten å se den, så er det vel andre enn meg som kjenner Speidel som kan svare på svinn i maskina.Mye går bort i gjæringen ja - men synes det hørtes rart ut at jeg trengte 30 liter væske før kok for å få 21 liter output etter 90 minutters kok.
Er det gjennomførbart å starte kok med 30 liter i en braumeister?
Og der fikk jeg enda mer lyst på speidel...Det er null problem å få plass til 30 liter til kok i en Speidel 20-liter. Rett som det er kjører jeg no-sparge mesk med 34 liter vann og 5 kg malt.
Eller en B40 pro med to 3kW varmeelementer.Og der fikk jeg enda mer lyst på speidel...