Tråden for dumme spørsmål.

Thermapen er mye raskere. Jeg har begge to. De 4-5 sekunder ekstra som inkbird thermometeret bruker føles som en EVIGHET når du skal sjekke 5-6 forskjellige steder i mesken.

Det har jeg ikke merket, har du første versjon?
Jeg ble derimot skuffet over Thermapenen i helga når jeg skulle måle temperaturen i grillen, det gikk utrolig tregt oppover.
 
Det har jeg ikke merket, har du første versjon?
Jeg ble derimot skuffet over Thermapenen i helga når jeg skulle måle temperaturen i grillen, det gikk utrolig tregt oppover.
Jeg har en superfast thermapen 4, kjøpt i 2017. Ville tro det var standarden nåtildags. Inkbird thermometeret kjøpte jeg fra Brewshop for noen uker siden. Det er mye tregere side om side.
 
Har lest litt (riktignok på sider som muligens er partner med butikkene det gjelder), og for min del så er det disse to som har fanget oppmerksomheten min.
Og ja, jeg ønsker en selvstående koker. Har et rom å sette det på, så ønsker ikke å koke på komfyren min :)

Robobrew BrewZilla 35L, startpakke - Ølbrygging AS

Digiboil 35 BIAB Startpakke - Ølbrygging AS

Heller litt mer mot siste, da jeg såvidt skjønner at det kan være litt mer læringsrikt å kjøre BIAB?
Og ikke minst prisen.

Noen kommentarer å få på disse to, eventuelt hvorfor man ikke skulle velge noen av de? :)
Jeg startet med ulike oppsett på BIAB og gikk siden over til en bryggemaskin. Har ikke angret et sekund på det.

Du får øl ut av begge deler, men jeg opplevde BIAB å være mye vanskeligere å kontrollere mht temperatur. Temperaturen i en stor kjele opplevde jeg varierte ganske mye fra topp til bunn. Jeg brygget på komfyren og slet også med å få koketempratur på store kjeler.

Jeg har ikke behov for en helautomatisl bryggemaskin. Den må holde jevn temperatur og sirkulere vannet kontinuerlig. Jeg har en tilårskomne Grainfather som sikrer det. Så bruker jeg telefon, armbåndsur og noen nedtellingsur fra Clas Ohlsson til å passe på tiden når jeg skal skifte temperatur eller avslutte.

Med kokeplate opplevde jeg det som vanskelig å styre temperaturen under mesking. Bruker du for mye varme på så så fortsetter temraturen ofte å stige selv om du skrur av før du kommer til rett temperatur. 0g bruker du for lite varme på blir det "aldri" varmt nok. Riktignok kan du sette en temraturføler opp i gryta og koble til en av/på bryter i stikkontakten dersom du har en enkel kokeplate. Men hvis det er en digital kokeplate må du forvisse deg om at den starter med rett innstilling etter at strømmen har vært koblet ut. Mange starter opp igjen på 0.

Du kan kjøpe en induksjon kokeplate. Den reagerer så klart mye fortere når du skrur ned strømmen, men de blir dyre når du skal ha et kraftig varmeelement. Så da ser jeg ingen grunn til å begynne med BIAB. Jeg har inntrykk av at de fleste som bruker BIAB gjør det fordi de begynte i det små på kjøkkenet og siden bare har komplettert utstyr er litt etter hvert. Kanskje begynte de før bryggemaskiner i små størrelser var overkommelig også. Totalt har de brukt ganske mye kroner de også.

Når bryggemaskinen tusler og går under mesk og kok må jeg selvsagt innom i blant med ujevne mellomrom for å skifte til neste meske-skritt, ta ut masken, skylle, legge i humle osv. Tiden i mellom bruker jeg til annet forfallent i bryggeriet som flaskevasking, tapping av forrige batch etc. Eller kaffe eller tur med bikja.

Læreprosessen får du begge metodene. Å følge med på et termometer i timevis gir ikke mye læring.

Og du trenger ikke bekymre deg for pengene. De får bein å gå på uansett når du begynner å brygge øl. Det er tusen ting du bare MÅ ha etter hvert. Det eneste du ikke får med denne hobbyen er billig øl.

Noe av det første du bør tenke på etter mesking er tempraturkontroll på gjæring. De fleste får tak i et gratis/billig kjøleskap fra Finn og en tempraturkontoller fra eBay. Med noe og meske i og noe å gjære i med kontrollert temperatur er du good. Da blir du en av gutta - og får livslang læring.

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
 
Jeg startet med ulike oppsett på BIAB og gikk siden over til en bryggemaskin. Har ikke angret et sekund på det.

Du får øl ut av begge deler, men jeg opplevde BIAB å være mye vanskeligere å kontrollere mht temperatur. Temperaturen i en stor kjele opplevde jeg varierte ganske mye fra topp til bunn. Jeg brygget på komfyren og slet også med å få koketempratur på store kjeler.

Jeg har ikke behov for en helautomatisl bryggemaskin. Den må holde jevn temperatur og sirkulere vannet kontinuerlig. Jeg har en tilårskomne Grainfather som sikrer det. Så bruker jeg telefon, armbåndsur og noen nedtellingsur fra Clas Ohlsson til å passe på tiden når jeg skal skifte temperatur eller avslutte.

Med kokeplate opplevde jeg det som vanskelig å styre temperaturen under mesking. Bruker du for mye varme på så så fortsetter temraturen ofte å stige selv om du skrur av før du kommer til rett temperatur. 0g bruker du for lite varme på blir det "aldri" varmt nok. Riktignok kan du sette en temraturføler opp i gryta og koble til en av/på bryter i stikkontakten dersom du har en enkel kokeplate. Men hvis det er en digital kokeplate må du forvisse deg om at den starter med rett innstilling etter at strømmen har vært koblet ut. Mange starter opp igjen på 0.

Du kan kjøpe en induksjon kokeplate. Den reagerer så klart mye fortere når du skrur ned strømmen, men de blir dyre når du skal ha et kraftig varmeelement. Så da ser jeg ingen grunn til å begynne med BIAB. Jeg har inntrykk av at de fleste som bruker BIAB gjør det fordi de begynte i det små på kjøkkenet og siden bare har komplettert utstyr er litt etter hvert. Kanskje begynte de før bryggemaskiner i små størrelser var overkommelig også. Totalt har de brukt ganske mye kroner de også.

Når bryggemaskinen tusler og går under mesk og kok må jeg selvsagt innom i blant med ujevne mellomrom for å skifte til neste meske-skritt, ta ut masken, skylle, legge i humle osv. Tiden i mellom bruker jeg til annet forfallent i bryggeriet som flaskevasking, tapping av forrige batch etc. Eller kaffe eller tur med bikja.

Læreprosessen får du begge metodene. Å følge med på et termometer i timevis gir ikke mye læring.

Og du trenger ikke bekymre deg for pengene. De får bein å gå på uansett når du begynner å brygge øl. Det er tusen ting du bare MÅ ha etter hvert. Det eneste du ikke får med denne hobbyen er billig øl.

Noe av det første du bør tenke på etter mesking er tempraturkontroll på gjæring. De fleste får tak i et gratis/billig kjøleskap fra Finn og en tempraturkontoller fra eBay. Med noe og meske i og noe å gjære i med kontrollert temperatur er du good. Da blir du en av gutta - og får livslang læring.

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Vi får tro @dmbardal har handla nå; den posten er jo en måned gammel:). Jeg må bare forsvare primitivismen litt:p.

Du må ha induksjonsplate på 3500 watt, en god meskespade og et digitalt termometer med lang føler. Da funker det veldig greit. Med litt erfaring er det ikke noe problem å ha rimelig kontroll på temperaturen uten å stresse. Og det er ikke så nøye med jevn temperatur. Min enkle mening er at det der er sterkt overdrevet. Det samme gjelder sirkulasjon.

Pris er nok ikke noe argument for oppsettet mitt. Jeg har to induksjonsplater og to kjeler (og nå får jeg en til; har akkurat handla en 75-liter for å kunne brygge større brygg uten stress).

At du ikke får billig øl som hjemmebrygger? Etter at grunninvesteringene var gjort, har jeg brukt lite penger på annet enn forbruksvarer og råvarer. Det er ikke sånn at det stadig er noe jeg "må ha". (Ja, det var den nye store kjelen, da:(.) Ølet er definitivt billig - om jeg ser bort fra at jeg gir bort mye av det, da:D.
 
Hvordan sendes bokser per post? Er det innpakking med bleier osv. som er veien å gå, tilsvarende som for flasker?
 
Har fått eit gåvekort på Bryggselv på 2500, men anar ikkje kva eg skal bruke det på. Er det nokon som har gode forslag til noko "must have"? Føler no eg har alt eg treng egentlig.. Kva slags remedier ville dykk ikkje vore foruten?
 
Har fått eit gåvekort på Bryggselv på 2500, men anar ikkje kva eg skal bruke det på. Er det nokon som har gode forslag til noko "must have"? Føler no eg har alt eg treng egentlig.. Kva slags remedier ville dykk ikkje vore foruten?

Ja der ser du. Hadde oss vunne hadde oss vist kva vi skulle brukt det til [emoji41]


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Min koketopp på kjøkkenet gir maks 3700w på en plate, eller 5500w i bro, så mange har nok effekt nok allerede. Har for så vidt også hurtig-knapper for å sette på 40/70c/94c, timere etc.
 
Har fått eit gåvekort på Bryggselv på 2500, men anar ikkje kva eg skal bruke det på. Er det nokon som har gode forslag til noko "must have"? Føler no eg har alt eg treng egentlig.. Kva slags remedier ville dykk ikkje vore foruten?

Plaato Keg 2-pack Digital vekt til ølfat - BryggSelv

Refraktometer Digital - BryggSelv

Det er jo ting å tenke på når man allerede har "alt". Ellers ville jeg brukt det på forbruksvarer naturlig nok.

Føler plutselig at jeg trenger en vekt selv, så da får det vil bli en som gjør mye annet i tillegg også :)
 
Har fått eit gåvekort på Bryggselv på 2500, men anar ikkje kva eg skal bruke det på. Er det nokon som har gode forslag til noko "must have"? Føler no eg har alt eg treng egentlig.. Kva slags remedier ville dykk ikkje vore foruten?

Hvis du ikke har bruk for det selv, så kan du selge det. Med en liten rabatt så selger du det fort.
 
At du ikke får billig øl som hjemmebrygger? Etter at grunninvesteringene var gjort, har jeg brukt lite penger på annet enn forbruksvarer og råvarer. Det er ikke sånn at det stadig er noe jeg "må ha". (Ja, det var den nye store kjelen, da:(.) Ølet er definitivt billig - om jeg ser bort fra at jeg gir bort mye av det, da:D.

Joda. Råvarer og gjenbruk av gjær og slikt gjør det billig. Men jeg tør ikke tenke på hva andre ting har kostet meg. Eget rom, flislegging, rørlegger og en million andre viktige ting. Det er jo ikke alle som får sitte på finstua å tappe. Så da måtte jeg jo bygge finstue der jeg får tappe... Problemet mitt nå er at mitt bitte lille bryggeri ikke lenger har plass til alt utstyret og fruen sier nei til å bygge på huset.

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
 
Joda. Råvarer og gjenbruk av gjær og slikt gjør det billig. Men jeg tør ikke tenke på hva andre ting har kostet meg. Eget rom, flislegging, rørlegger og en million andre viktige ting. Det er jo ikke alle som får sitte på finstua å tappe. Så da måtte jeg jo bygge finstue der jeg får tappe... Problemet mitt nå er at mitt bitte lille bryggeri ikke lenger har plass til alt utstyret og fruen sier nei til å bygge på huset.

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Nei, jeg er heldig stilt når det gjelder toleransen for å bruke huset som bryggerhus. Så det har ikke påløpt noen sånne kostnader. ("Finstue" har vi nok ikke; jeg sitter og tapper ved et godt slitt bord der det aller meste her foregår, inkludert skriving av forumposter. Fin utsikt over det lokale tjernet, og kort vei til vesentlige fasiliteter som kaffemaskin og kjøleskap:). )
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp