Finn Berger
Moderator
Jeg startet med ulike oppsett på BIAB og gikk siden over til en bryggemaskin. Har ikke angret et sekund på det.
Du får øl ut av begge deler, men jeg opplevde BIAB å være mye vanskeligere å kontrollere mht temperatur. Temperaturen i en stor kjele opplevde jeg varierte ganske mye fra topp til bunn. Jeg brygget på komfyren og slet også med å få koketempratur på store kjeler.
Jeg har ikke behov for en helautomatisl bryggemaskin. Den må holde jevn temperatur og sirkulere vannet kontinuerlig. Jeg har en tilårskomne Grainfather som sikrer det. Så bruker jeg telefon, armbåndsur og noen nedtellingsur fra Clas Ohlsson til å passe på tiden når jeg skal skifte temperatur eller avslutte.
Med kokeplate opplevde jeg det som vanskelig å styre temperaturen under mesking. Bruker du for mye varme på så så fortsetter temraturen ofte å stige selv om du skrur av før du kommer til rett temperatur. 0g bruker du for lite varme på blir det "aldri" varmt nok. Riktignok kan du sette en temraturføler opp i gryta og koble til en av/på bryter i stikkontakten dersom du har en enkel kokeplate. Men hvis det er en digital kokeplate må du forvisse deg om at den starter med rett innstilling etter at strømmen har vært koblet ut. Mange starter opp igjen på 0.
Du kan kjøpe en induksjon kokeplate. Den reagerer så klart mye fortere når du skrur ned strømmen, men de blir dyre når du skal ha et kraftig varmeelement. Så da ser jeg ingen grunn til å begynne med BIAB. Jeg har inntrykk av at de fleste som bruker BIAB gjør det fordi de begynte i det små på kjøkkenet og siden bare har komplettert utstyr er litt etter hvert. Kanskje begynte de før bryggemaskiner i små størrelser var overkommelig også. Totalt har de brukt ganske mye kroner de også.
Når bryggemaskinen tusler og går under mesk og kok må jeg selvsagt innom i blant med ujevne mellomrom for å skifte til neste meske-skritt, ta ut masken, skylle, legge i humle osv. Tiden i mellom bruker jeg til annet forfallent i bryggeriet som flaskevasking, tapping av forrige batch etc. Eller kaffe eller tur med bikja.
Læreprosessen får du begge metodene. Å følge med på et termometer i timevis gir ikke mye læring.
Og du trenger ikke bekymre deg for pengene. De får bein å gå på uansett når du begynner å brygge øl. Det er tusen ting du bare MÅ ha etter hvert. Det eneste du ikke får med denne hobbyen er billig øl.
Noe av det første du bør tenke på etter mesking er tempraturkontroll på gjæring. De fleste får tak i et gratis/billig kjøleskap fra Finn og en tempraturkontoller fra eBay. Med noe og meske i og noe å gjære i med kontrollert temperatur er du good. Da blir du en av gutta - og får livslang læring.
Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
Vi får tro @dmbardal har handla nå; den posten er jo en måned gammel
Du må ha induksjonsplate på 3500 watt, en god meskespade og et digitalt termometer med lang føler. Da funker det veldig greit. Med litt erfaring er det ikke noe problem å ha rimelig kontroll på temperaturen uten å stresse. Og det er ikke så nøye med jevn temperatur. Min enkle mening er at det der er sterkt overdrevet. Det samme gjelder sirkulasjon.
Pris er nok ikke noe argument for oppsettet mitt. Jeg har to induksjonsplater og to kjeler (og nå får jeg en til; har akkurat handla en 75-liter for å kunne brygge større brygg uten stress).
At du ikke får billig øl som hjemmebrygger? Etter at grunninvesteringene var gjort, har jeg brukt lite penger på annet enn forbruksvarer og råvarer. Det er ikke sånn at det stadig er noe jeg "må ha". (Ja, det var den nye store kjelen, da