Finn Berger
Moderator
Jeg våger meg å stille et spørsmål som nok har blitt stilt mange ganger før, men jeg klarte rett og slett ikke grave meg gjennom bro-science-grumset for å finne et klart svar når det gjelder dette:
Det jeg er på utkikk etter er diverse bryggeparametre når det kommer til BIAB-oppsett.
- Hvor mye vann går tapt i malten? Jeg har funnet 1 liter/kg hvis du ikke klemmer posen, og ned mot 0,5 liter/kg hvis du klemmer (diskusjonen om hva det har å si å klemme posen trenger vi ikke ta, der er det nok sprikende argumenter å ta av).
- Hva er forventet meske-effektivitet ved no-sparge BIAB (hele vannmengden i mesk)? Her fant jeg det største spriket, både her på forumet, BYO og Homebrewtalk. Jeg fant tall helt ned i 55% opp til noen-og-80. Noen som kan komme med noen gode erfaringstall? Også her er vel klemming av posen en faktor.
- Anbefalt kverningsgrad. Her ser det ut som 1-1,1mm er en gjenganger.
Jeg tror du rett og slett må teste det ut. Sprikene i info'en skyldes nok at det er ulike praksiser. Effektiviteten påvirkes jo mye av hvor sterkt øl du brygger: Mer malt => lavere effektivitet.
Kverningsgraden der er grei; da får du kverna hvete godt nok, også.