Tråden for dumme spørsmål.

Det er å regne med når man tapper romtemperert øl, er det en piknik kran med skumdempende slange du har?
Nei, jeg har nok ikke vært så smart enda skjønner du, men har bestilt så er på vei. Jeg kommer til å la ølet stå en uke til for å få enda mer kullsyre. Skala 1-10 så vil jeg si den lå på 4 så greit å la det stå litt lenger
 
Nei, jeg har nok ikke vært så smart enda skjønner du, men har bestilt så er på vei. Jeg kommer til å la ølet stå en uke til for å få enda mer kullsyre. Skala 1-10 så vil jeg si den lå på 4 så greit å la det stå litt lenger
Hver gang du tapper ut litt så forsvinner trykket i fatet og den totale mengden karbonering blir lavere så la den gjerne bare stå, hva tappet du av med? Altså hvilken tappeslange?
 
Hvis du setter på gass med regulator like gjerne først som sist vil du med en gang se hva trykket ligger på og ha mulighet til å justere /vedlikeholde trykket
 
Hver gang du tapper ut litt så forsvinner trykket i fatet og den totale mengden karbonering blir lavere så la den gjerne bare stå, hva tappet du av med? Altså hvilken tappeslange?
Tappet av med fatkoblingen, slange og picnic kran. Brukte trykket fra karboneringen, men brukte ikke opp alt
 
Neida, går ikke så mye med på å tappe en smakstest, men noe forsvinner jo, men seff om lommaboka strekker til er jeg enig i det @loebrygg sier og invister i en regulator og CO2 tank først som sist :)
Ja enig der. Jeg har co2 flaske fra sodastream og regulator til denne, men har ikke et kjøleskap som er stort nok til fatet så derfor har jeg ikke tvangskarbonert. Hadde jeg latt fatet stå ute så ville tvangskarboneringen tatt like lang tid som sukker da det ikke er kaldt nok ute enda
 
Ja enig der. Jeg har co2 flaske fra sodastream og regulator til denne, men har ikke et kjøleskap som er stort nok til fatet så derfor har jeg ikke tvangskarbonert. Hadde jeg latt fatet stå ute så ville tvangskarboneringen tatt like lang tid som sukker da det ikke er kaldt nok ute enda
Jeg ser den, og det er forsåvidt ikke noe galt i å karbonere fat med sukker, men siden du ikke kan stikke om til et nytt fat eller har en flyteball så ølet tappes fra toppen vil det bli litt bunnfall i begynnelsen.

Og kjøleskap må du jo ordne deg :D
 
Poenget var vel at starteren har fått kort tid i kjøleskapet og var enda rimelig uklar så muligheten for å dekantere ut masse gjær er jo der.

Da ble "fasit" at jeg dekanterte rundt 2.5-3 liter og pitchet i underkant av et par liter. Dette på grunn av at ølet logisk nok ble mer og mer uklart etter hvert som jeg dekanterte, så jeg fant ut at det fikk bli et greit kompromiss. Starterølet smakte overraskende godt.
Den gjæren som hadde flokkulert hadde gjort det så hardt at den var vanskelig å riste løs.
Pitchetemp var litt under 11°.

BF181F46-2FB5-471D-BD3F-DB00999CB56D.jpeg
 
Hender det at hydrometer er veldig unøyaktige?

Når jeg brygget Viennaen over her så var SG lav etter mesking målt med Alla france refraktometer som skal være veldig nøyaktig, og jeg holdt tilbake 6 liter skyllevann samt kokte en halvtime ekstra for å komme opp på 1.046 som var estimert preboil.
Etter kok fikk jeg 1.050 på refraktometeret og fant ut at det fikk holde, men oppdaget etter kjøling at hydrometerprøven viste den estimerte OGen på 1.054.

Dette er et billig hydrometer, er det rimelig å anta at det er det som er feil, og ikke det dyre refraktometeret?

Begge deler viser 1.000 i rent vann.
 
Jeg brygger en «gullpils» på en bb60. Den første humlen skal i fwh. Er det rett før kok, eller med en gang jeg setter på kok? Det tar tid på en bb60 å komme opp til kok.
 
Hender det at hydrometer er veldig unøyaktige?

Når jeg brygget Viennaen over her så var SG lav etter mesking målt med Alla france refraktometer som skal være veldig nøyaktig, og jeg holdt tilbake 6 liter skyllevann samt kokte en halvtime ekstra for å komme opp på 1.046 som var estimert preboil.
Etter kok fikk jeg 1.050 på refraktometeret og fant ut at det fikk holde, men oppdaget etter kjøling at hydrometerprøven viste den estimerte OGen på 1.054.

Dette er et billig hydrometer, er det rimelig å anta at det er det som er feil, og ikke det dyre refraktometeret?

Begge deler viser 1.000 i rent vann.
passa på å ta hydrometermålingene av både vørter og vann ved 20 grader?
 

Hmm...dersom ikke hydrometeret er helt på trynet feilmerka og leser 1.000 i 20 graders vann så stoler jeg mer på slike gamle analoge patenter enn noe som involverer elektrisitet...

Jeg har to hydrometere; 1 billig Europrishydrometer som viser 1.002 i vann og et noe dyrere fra bryggesjappe som er spot on..1.000... kjører jeg begge i en vørter på 1.050 vise det billigste 1.052, ergo er målefeilen konstant over skalaen...
 
Jeg så i frysa at det lå litt gammel humle der. Det jeg lurer på er om det kan brukes. Er det bare smaken som blir mindre, eller kan det rett og slett bli dårlig smak av det?
 
Jeg så i frysa at det lå litt gammel humle der. Det jeg lurer på er om det kan brukes. Er det bare smaken som blir mindre, eller kan det rett og slett bli dårlig smak av det?

Du får lukte og gjøre det opp en mening
Hvis du mener den har ligget lenge ville jeg kanskje brukt 10% hvis du tenker den kun egner seg som bitterhumle
 
Har eg drept gjæra?
Hei, eg har sett mitt første brygg med Lallemand voss kveik, 22g tørr til 20 liter. Eg har eit gammalt kjøleskap, varmebelte på 25w og inkbird til gjeringsskap. Planen var å gjære på 37C.

Men varmebeltet står på heile tida for å holde den tempen, eg er redd det blir for varmt i nærheita av belte, 45-50C uten å ha noke godt å måle det med. Temp i skapet er no 32C.
OG 1.074, SG 1.042 to daga seinare. No er det ingen aktivitet i gjærlåsen

Skal eg skru ned tempen for å få jamnare temp i bøtta? Burde eg ha i ny gjær? Eller ha is i magen og la det stå
 
Høres ikke bra ut. Min siste m Lallemand Voss Kveik gikk fra OG 1.050 til SG 1.011 på to dager med ~32 grader i rommet.
 
Tilbake
Topp