Finn Berger
Moderator
Det er jo den siste antakelsen der som er grunnen til spørsmålet. Er den korrekt? Trenger man en rører i det hele tatt på starteren dersom man bruker olivenolje?
Jeg vil si ja.
Går vi ut fra at ei gjærcelle kan bli til åtte celler uten at det tilføres oksygen dersom den i utgangspunktet har fulle lagre av steroler, er ikke muligheten til å syntetisere mer steroler forklaringa på forskjellen mellom det du får om du hiver 100 milliarder celler oppi 3 liter og lar den stå i ro, og det du får om du setter denne på en rører. Du får 503 milliarder på røreren, mens du får 251 milliarder om du lar den stå i ro. Sterollageret skulle jo rekke til 800 milliarder, så her er det næringstilgangen som er den begrensende faktoren - og siden tilgangen på oksygen gjør det mulig for gjæren å delvis respirere, får den mye mer energi ut av det sukkeret som finnes når den står på en rører.
En kunne si at den i praksis får mye mer næring når den står på en rører.