Tråden for dumme spørsmål.

Noen som vet om det er noe forskjell på Dupont's Bons Væux 0,75 og 1,5 flasker som polet selger?
Literprisen på den største er en del høyere på den største flaska, og det er jo litt merkelig.
Beskrivelsen er så og si lik, den eneste forskjellen er at det står at den største er sekundærfermentert på flaske, mulig det er det som er forskjellen.

Tror også at den største har den originale gule etiketten, men det er ikke noe bilde av den på polets nettside.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Belgia/Dupont-Bons-Væux/p/3029501

https://www.vinmonopolet.no/Land/Belgia/Dupont-Bons-Væux/p/3029505
Å ha større flasker gjør det sikkert mer kostbart i flere ledd.
 
Jeg har en 30l batch med mangrove jack abbey som overflower en god del. Er det bare de to første dagene dette er på sitt verste? Eller må jeg belage meg på å vaske gulvet hver dag helt til gjæringen er ferdig?
 
Jeg har en 30l batch med mangrove jack abbey som overflower en god del. Er det bare de to første dagene dette er på sitt verste? Eller må jeg belage meg på å vaske gulvet hver dag helt til gjæringen er ferdig?
Det roer seg vanligvis betraktelig etter 2-4 dager, eksplosiv gjæring i starten betyr vel vanligvis også at gjæringen blir raskt ferdig (men bør uansett stå ~2 uker for å flokkulere og rydde opp).
 
Til de av dere som er drevne tilt’ere: vanlig at sg øker til å begynne med? Er det krausen som gjør det?
 

Vedlegg

  • F7B220C9-BD3E-48B4-8FC3-E8A7DBAC13B6.jpeg
    F7B220C9-BD3E-48B4-8FC3-E8A7DBAC13B6.jpeg
    68 KB · Sett: 15
Det er jo den siste antakelsen der som er grunnen til spørsmålet. Er den korrekt? Trenger man en rører i det hele tatt på starteren dersom man bruker olivenolje?

Jeg vil si ja.

Går vi ut fra at ei gjærcelle kan bli til åtte celler uten at det tilføres oksygen dersom den i utgangspunktet har fulle lagre av steroler, er ikke muligheten til å syntetisere mer steroler forklaringa på forskjellen mellom det du får om du hiver 100 milliarder celler oppi 3 liter og lar den stå i ro, og det du får om du setter denne på en rører. Du får 503 milliarder på røreren, mens du får 251 milliarder om du lar den stå i ro. Sterollageret skulle jo rekke til 800 milliarder, så her er det næringstilgangen som er den begrensende faktoren - og siden tilgangen på oksygen gjør det mulig for gjæren å delvis respirere, får den mye mer energi ut av det sukkeret som finnes når den står på en rører.

En kunne si at den i praksis får mye mer næring når den står på en rører.
 
Jeg renset blefa fatet mitt i dag og la merke til noe rart på undersiden. Det ser ut som om noen har prøvd å skjære til med hullsag eln, men har gitt opp. Ser ut som en halv O bokstav. Jeg håper ikke dette får noen betydning over tid, hullet går heldigvis ikke gjennom fatet, men jeg kjøpte dette fatet helt nytt så det burde jo ikke vært noe der
 
Ser sånn her ut. Jeg nevnte tidligere at det så ut som hullsag, men da skulle det jo vært et ekstra hull til borret som går ned før hullsaga treffer. Kan det være et form for stempel?
 

Vedlegg

  • C0BEB63A-9F53-451B-8D47-021BEF41B442.jpeg
    C0BEB63A-9F53-451B-8D47-021BEF41B442.jpeg
    157,8 KB · Sett: 52
Er det noen her inne som har brygga abbey fra mangrove jack før? Den med 8% alk. Hva synes dere om den? Jeg har en 30l batch med den nå, jeg har aldri smakt den før, kun golden lager fra MG og den synes både jeg og han andre kameraten min som drakk sammen med meg smakte en antydning av plast. Mulig det kan være pga jeg var dum og gikk ut for å hente noe og kom inn til at vørteren var kokt over og mistet en del pga dette. Håper ikke de andre setta fra MG leverer den plast smaken
 
Eg har ordna meg eit pax-skap frå Ikea der det er plass til ein ferminator/kjøleskap til gjæring/fat. Lurer på om eg burde skjære ut plata bak for å passe på at det blir i alle fall kan slippe ut litt luft der inni?
 

Vedlegg

  • Screenshot 2020-11-25 at 08.54.41.png
    Screenshot 2020-11-25 at 08.54.41.png
    328,1 KB · Sett: 43
Eg har ordna meg eit pax-skap frå Ikea der det er plass til ein ferminator/kjøleskap til gjæring/fat. Lurer på om eg burde skjære ut plata bak for å passe på at det blir i alle fall kan slippe ut litt luft der inni?

Tror det er best å ikke sette denne inne i ett skap. Varme/Kjøle elementet må jo ha en delta temp....


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Takk for svar. Aner meg at det kan gå dårlig ja. Den skal jo helst operere i romtemp, men der inne kan det bli greit varmt. Men eit vanleg kjøleskap vil vel fungere fint så lenge eg åpnar bak?
 
Takk for svar. Aner meg at det kan gå dårlig ja. Den skal jo helst operere i romtemp, men der inne kan det bli greit varmt. Men eit vanleg kjøleskap vil vel fungere fint så lenge eg åpnar bak?

Åpen bak - ok - så lenge luften kan sirkulere går det greit. Akkurat som ved en innebygget kjøleskap.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
For innbygd kjøleskap har eg også fått instrukser om luft inn foran også. Eg skal sjå kva eg får til. Men sjølv med god sirkulasjon så er ikkje ferminator å anbefale?
 
Er det noen her inne som har brygga abbey fra mangrove jack før? Den med 8% alk. Hva synes dere om den? Jeg har en 30l batch med den nå, jeg har aldri smakt den før, kun golden lager fra MG og den synes både jeg og han andre kameraten min som drakk sammen med meg smakte en antydning av plast. Mulig det kan være pga jeg var dum og gikk ut for å hente noe og kom inn til at vørteren var kokt over og mistet en del pga dette. Håper ikke de andre setta fra MG leverer den plast smaken
Ekstrakt? Det lille jeg har smakt av ekstrakt-øl har hatt en litt merkelig bismak av plast. ”Extract Twang” kalles det visst. Aner ikke hva det kommer av.
 
Tilbake
Topp