Tråden for dumme spørsmål.

Som nevnt rett over her har jeg nå fått tak i kjele, kjøler og spade fra finn til en ålreit sum.
Denne: https://www.bryggselv.no/kjeler/400384/kjele-35l-med-kuleventil

Hvilken meskepose er det som passer til denne? Og er det noe annet jeg trenger til all-grain brygging jeg ikke har tenkt på?

Har alt til fermentering og slikt da jeg har satt et par ekstraktbrygg tidligere.

Tenkte kanskje kjøpe liggeunderlag på jula samt et belte for å holde det på plass til temp. kontroll under meskingen.
 
Som nevnt rett over her har jeg nå fått tak i kjele, kjøler og spade fra finn til en ålreit sum.
Denne: https://www.bryggselv.no/kjeler/400384/kjele-35l-med-kuleventil

Hvilken meskepose er det som passer til denne? Og er det noe annet jeg trenger til all-grain brygging jeg ikke har tenkt på?

Har alt til fermentering og slikt da jeg har satt et par ekstraktbrygg tidligere.

Tenkte kanskje kjøpe liggeunderlag på jula samt et belte for å holde det på plass til temp. kontroll under meskingen.
Denne posen er den som passer perfekt til den kjelen: https://www.bryggselv.no/siling-filtrering/400061/meskepose-med-snor-30x30x35l

Hvordan overfører du fra kjele til gjæringskar? Siden tuten stikker rett ut kan det være kjekt å ha en liten silikonslange som dirigerer strålen nedover. Men det er ikke nødvendig, bare praktisk, så du slipper å flytte gjæringskaret etter hvert som strålen blir svakere.
 
Denne posen er den som passer perfekt til den kjelen: https://www.bryggselv.no/siling-filtrering/400061/meskepose-med-snor-30x30x35l

Hvordan overfører du fra kjele til gjæringskar? Siden tuten stikker rett ut kan det være kjekt å ha en liten silikonslange som dirigerer strålen nedover. Men det er ikke nødvendig, bare praktisk, så du slipper å flytte gjæringskaret etter hvert som strålen blir svakere.
Godt tips, har eventuelt samme slange som jeg bruker fra kran på gjæringskaret til flasker, dog usikker på om den passer
 
En liten oppdatering på acetaldehyd-problemet mitt (Et slags svar til meg selv):

Etter en ukes naturlig karbonering var min Cream Ale gjæret på Tormodgarden kveik nesten udrikkelig på grunn av acetaldehyd. Jeg var på nippet til å helle ut, men valgte å riste opp gjæren (Tormodgarden bunnfeller meget raskt), og la ølet stå på karboneringstemperatur en uke til. Testet igjen i dag, og nå er acetaldehyden betydelig redusert! Det luktet litt akkurat da ølet var helt i glasset, men nå er ølet godt. Mulig det er et hint der fortsatt, men det blender nå mye bedre inn smaken fra humlen.

Dette er basert på kun to flasker med en ukes mellomrom, men det virker som det er noe i dette at acetaldehyd kan lagres vekk når man har brukt naturlig karbonering. Har opplevd det før, men ikke så raskt som dette. Mulig temperaturen spiller inn (22-23 grader i dette tilfellet).
 
Legg merke til at ein del av humla festar seg til veggen på kokekjelen (Speidel 10l). I alle fall tidleg i kok bruker eg å skrape denne av kokekjeleveggen og ned att i vørteren. Gjer dykk andre det?
 
Legg merke til at ein del av humla festar seg til veggen på kokekjelen (Speidel 10l). I alle fall tidleg i kok bruker eg å skrape denne av kokekjeleveggen og ned att i vørteren. Gjer dykk andre det?
I dag kokte jeg imperial stout, knappe 60 liter i en 90 liter kjele. Hadde humlegrøt godt oppover i dampkondensatoren. Tenkte egentlig at det som var verdt å havne i ølet, var i ølet.
 
Legg merke til at ein del av humla festar seg til veggen på kokekjelen (Speidel 10l). I alle fall tidleg i kok bruker eg å skrape denne av kokekjeleveggen og ned att i vørteren. Gjer dykk andre det?
Litt vrient å svare på uten å ha sett det. Men når du koker, avsetter det seg en ring på kjeleveggen, og jeg har i alle fall lest at du skal la den være i fred. Det er vel stort sett en miks av protein og polyfenoler, altså stoff du gjerne vil bli kvitt. I beste fall spiller det liten rolle om du får det tilbake i ølet, i verste fall får du en ubehagelig bitterhet ut av det.

Jeg skummer av under oppkok, og også litt innimellom underveis i koket, også. Det er vel en av de praksisene det er omdiskutert om har noe for seg, og jeg skal ikke påstå at jeg veit at det er bra for ølet, men det kan i alle fall redusere den ringen som setter seg på kjeleveggen - om nå den er noe problem:). Og du får mindre bunnfall, fordi du ved starten av koket fjerner en del stoffer (vesentlig proteiner, tror jeg) som ellers vil bli bunnfall.
 
Nært beslektet er hva litt googling forteller meg. Men hvor like de i praksis er, har jeg ingen mening om. Jeg har bare brukt Windsor, og bare en gang. Den ga helt latterlig lav utgjæring. Ut fra hva jeg leser i tråder på nettet, er ikke S-33 like ekstrem. Fermentis oppgir 70%.
 
Det ryktes at S-33 og Windsor er samme gjær, eller ihvertfall nært beslektet. Hva sier folket?
London ESB og S-33 er samme i følge denne.

Du finner en del info om tørrgjær her.
 
Hvor dumt er det å lagre gjær i ziplock poser i en luft tett boks i kjøleskapet ca 1 år?

Jeg vurderer å kjøpe 500 gram W-34/70 og pakke om i ziplock poser i batch mengder.
 
Hvor dumt er det å lagre gjær i ziplock poser i en luft tett boks i kjøleskapet ca 1 år?

Jeg vurderer å kjøpe 500 gram W-34/70 og pakke om i ziplock poser i batch mengder.
Jeg mener å ha hørt at Fermentis bruker en annen gass enn vanlig luft når de pakker tørrgjæren sin, så under ompakking risikerer du vel å tilføre oksygen (garantert) og infeksjoner (liten sannsynlighet) under ompakking. Jeg ville vurdert å fryse ned (det gjør at alle forringende prosesser går tregere), men samtidig vet jeg ikke om tørrgjæren fra Fermentis tåler frysing like godt som f.eks. tørket kveik. Om den gjør det, så ville jeg altså gått for fryser framfor kjøleskap.

Når det er sagt, så har jeg en liten ziplockpose med tørket Tormodgarden kveik i kjøleskapet as we speak, og føler ingen bekymring ift. det. Men jeg tester all gjær som har vært frosset og/eller er høstet og lagret en stund i en liten starter før jeg pitcher i en full batch med vørter.
 
Jeg mener å ha hørt at Fermentis bruker en annen gass enn vanlig luft når de pakker tørrgjæren sin, så under ompakking risikerer du vel å tilføre oksygen (garantert) og infeksjoner (liten sannsynlighet) under ompakking. Jeg ville vurdert å fryse ned (det gjør at alle forringende prosesser går tregere), men samtidig vet jeg ikke om tørrgjæren fra Fermentis tåler frysing like godt som f.eks. tørket kveik. Om den gjør det, så ville jeg altså gått for fryser framfor kjøleskap.

Når det er sagt, så har jeg en liten ziplockpose med tørket Tormodgarden kveik i kjøleskapet as we speak, og føler ingen bekymring ift. det. Men jeg tester all gjær som har vært frosset og/eller er høstet og lagret en stund i en liten starter før jeg pitcher i en full batch med vørter.
Ja den er sikkert pakket i nitrogen, og ziplock aka knarkeposer er garantert ikke lufttett, men hadde håpt på at det ikke ville gått alt for gale å ha det stående opp til 1 år.

Jeg får se om kanskje google kan fortelle meg noe om å fryse fermentis gjær, og seff kveiken har jeg også i fryseren, tørket. Men den er jo et monster og selv katter med sine 9 liv kan ikke skryte på overlevelsesevne i selskap med kveik :)

Takk for innspillet, mulig jeg sender fermentis en mail om jeg ikke finner ut av det.. For det hadde vært kjekt og 1/3 av prisen, med 2 små kids så er alle sånne løsninger verdt gull..
 
Dersom du kommer fram til at det er en dårlig ide å pakke om, kan du vurdere å teste Brewly

Det er lite informasjon om gjæren på nettet. Det lille som er funnet er positivt.
 
Ja den er sikkert pakket i nitrogen, og ziplock aka knarkeposer er garantert ikke lufttett, men hadde håpt på at det ikke ville gått alt for gale å ha det stående opp til 1 år.

Jeg får se om kanskje google kan fortelle meg noe om å fryse fermentis gjær, og seff kveiken har jeg også i fryseren, tørket. Men den er jo et monster og selv katter med sine 9 liv kan ikke skryte på overlevelsesevne i selskap med kveik :)

Takk for innspillet, mulig jeg sender fermentis en mail om jeg ikke finner ut av det.. For det hadde vært kjekt og 1/3 av prisen, med 2 små kids så er alle sånne løsninger verdt gull..
Fermentis skriver dette på Q&A:
For the 500g sachets, we don’t recommend to re-use open sachet. However, for a sachet where the air has been flushed and firmly closed, we have experienced that the sachet can be stored for one week in a refrigeration temperatures and still be fine for use. Be aware that after storage, the yeast sachet need to be kept at ambient temperature until the yeast comes back at ambient temperature.


This process works only one time. Indeed, when you take the sachet out of the fridge and come back to ambient temperature, you will have some humidity formed by the change that you won’t be able to remove. Humidity is the second enemy of active dry yeast, after the air.
 
Tilbake
Topp