Tråden for dumme spørsmål.

Lol jeg lo høyt det var selvfølgelig Vørter jeg mente og ikke vorter haha

eneste jeg brukt var klarningsmiddel .
Jeg har ikke sett slike klumper, men har sett at klarningsmidler (i.e. irish moss) kan gi geleaktig konsistens rundt pumpefilteret i min Grainfather. Jeg vil tro det kan komme fra klarningsmiddelet.
 
Hei ,

Brygg #2 7 Fjell - Mon Plaisir Pale Ale
Har ikke gått tave fritt

1. mesking startet ved 70° ( skulle 67°) . Vet ikke helt hva jeg feilet med innstilling på BM
2. kokte 5 min med lokket på og da rant det over
3. glemt å tilsette humle ved koke slut .
Den skal tør humles etter en uke .Vis vedlegget 50989 4. på toppen av vørter oppdaget jeg et slags gelé. Det var par beter av slik gelé som på bilde

spørsmål

1. hva er årsaken til den gelé som var på toppen av vorter og er det er veldig dårlig tegn ?
2. Kan humle som skulle tilsettes ved koke slut tilsettes i vørter etter gjæring samen med andre tørrhumle eller blir det for mye ?
Hvis du bruker feks polyclar brewbite som klarining og hiver dette opp i uten å røre ut i vann, så klumper dette seg med stor sannsynlighet.
 
Ihvertfall lektorer:)!

Adjunkter kan jo ellers med fordel kalles ved sitt norske navn, nemlig råfrukt:). (Men vær forberedt på reaksjoner fra Utdanningsforbundet!)
Som skoleleder og utdannet adjunkt med komplikasjoner (og lang fartstid som tillitsvalgt) vil jeg hevde at lærermangelen er såpass prekær i mange deler av landet at vi bør hverfall unngå gelatinisering :) av de som er. Med eller uten hovedfag/master. Lærer i aspic er vel ikke noe særlig for noen
 
Skal bygge keezer i morgen. Bygger inn kranene med treplank rundt for å beskytte mot lys og ha kranene festet på tretårnet.
Er det noe problematisk eg må tenke på mtp at keezeren kommer til å stå i hagestua, og om sommeren kan det bli veldig varmt inni hagestua. Litt øl I slangene vil da stå "varmt" over lengre tid.
Er dette helt uproblematisk?

Løsningen er jo bare å tappe ut en liten skvett varmt øl, men fred og bevare oss vel! Der snakker vi utstragt alkoholmisbruk og slik noe byr meg imot :eek:

Overanalyserer eg?
 
Spørsmål om overflow. Er det et poeng at vørteren skal flyte over overflowrøret under mesking, eller skal man sitkulere med pumpa på hastighet så det ikke skjer?
 
Spørsmål om overflow. Er det et poeng at vørteren skal flyte over overflowrøret under mesking, eller skal man sitkulere med pumpa på hastighet så det ikke skjer?
Hvis det går i overflowrøret passerer det bare gjennom meskerøret og tilbake til bunnen uten å gå via malt. Det beste er at mest mulig vørter går gjennom maltsenga. Men det har ikke mye å si.
 
Spørsmål om overflow. Er det et poeng at vørteren skal flyte over overflowrøret under mesking, eller skal man sitkulere med pumpa på hastighet så det ikke skjer?
Slik jeg forstår overflowrørets funksjon er det der for å unngå at varmeelementene går tørre når pumpa går under mesking, f.eks. ved Stuck Mash. Som svaret ovenfor sier; Normalen er at all vørter skal resirkuleres gjennom maltsenga, så flow fra pumpa må justeres til det....
 
Skal bygge keezer i morgen. Bygger inn kranene med treplank rundt for å beskytte mot lys og ha kranene festet på tretårnet.
Er det noe problematisk eg må tenke på mtp at keezeren kommer til å stå i hagestua, og om sommeren kan det bli veldig varmt inni hagestua. Litt øl I slangene vil da stå "varmt" over lengre tid.
Er dette helt uproblematisk?

Løsningen er jo bare å tappe ut en liten skvett varmt øl, men fred og bevare oss vel! Der snakker vi utstragt alkoholmisbruk og slik noe byr meg imot :eek:

Overanalyserer eg?
Tror du overtenker ja. Hvor mye rør vil stikke utenfor kjøleren? På hytten har vi opplegg hvor det står fat i kjøl i boden hvor rørene går gjennom veggen til kjøkken og tappekran. Da er det vel ca 1,5-2m med rør som ligger utenfor kjøl. Det fungerer helt fint, men linjene må ha regelmessig renhold slik at ikke ulumskheter får feste i rør og kraner.
 
Spørsmål om overflow. Er det et poeng at vørteren skal flyte over overflowrøret under mesking, eller skal man sitkulere med pumpa på hastighet så det ikke skjer?
Nå veit jeg ikke hva slags system du bruker, men på grainfatheren lar jeg bare pumpa gå for fullt, så tar overflowrøret seg av det som blir til overs. Jeg ser ingen grunn til å regulere flowen med pumpa når worst case er at det overskytende får seg en liten ekstra runde gjennom overflowrøret.
 
Satte en dobbelwit på tirsdag 13.04 med OG 70. Mesketemp ca 64°. Nå ser det ut som om den har stoppet/roet seg veldig på SG 25. Pitcha på 15°, den tok seg selv opp til 19,5°, har deretter styrt den opp på 21° og nå i dag 22°. Det var voldsom aktivitet første 2 dagene. Brukte en mix av to gjærtyper for å teste: 2 pk MJ M21 og 1 pakke T-58. Har lest og hørt at MJ M21 ikke skal være belemret med rar oppførsel mhp utgjæring, men jeg har ikke vært happy med MJ tidligere, også derfor jeg tilsatte 1 pk T-58. Jeg vet det er tidlig i forløpet ennå, men er det noen som har erfaringer med MJ M21? Evt T-58?
 
Skru av røreren en times tid, sjekk om den klarner i topp og om det stiger CO2 bobler så vet du kanskje litt mer :)
Den klarner og det kommer ikke noe bobler - står nå i kjøleskapet. Hoegaarden i morgen! Prøver igjen med gylen ala @Finn Berger. Koker ned til 30 liter (etter nedkjøling) - 26 i gjæringskaret og 4 liter i pet flasker rett inn i fryseren.
 
Første gang jeg har laget en starter og brukte veiledning fra @Finn Berger
1 pakke WLP400 - og 1.13 liter vann med 113 gram spraymalt.
Lurer på når den er ferdig? har gått 25 timer nå.

Vis vedlegget 51054
Den ser ut som om den kan være ferdig, ja.

En kvikk sjekk gjør du ved å la den stå i ro noen minutter, og stramme folien tett og godt rundt åpningen. Gjærer det nedi der, vil kullsyra som frigjøres når du så rister litt på kolben, øve et synlig og hørbart trykk på folien. Og så kan du se etter det @Kloakk sier.
 
Tilbake
Topp