Tråden for dumme spørsmål.

Er det noe i veien for å fore småfuglene med malt? og spiser de det? Bestilte for lenge siden div malt men glemte å si ifra at det skulle pakkes hver for seg, så jeg fikk ei 20kg smørje med ukurant maltblanding..

Jeg ville kanskje fukta det først så det blir littere å tygge/fordøye ;)
men fugler skal vel helst ha noe med litt fett i på denne årstia mener jeg å huske, som nøtter og frø
havre er sikkert bra
 
(Over) tenker litt mye i min evige planlegging.
Er det noe i veien for å meske og eller koke ved full effekt på bryggeren min?
2,5kw (netthandelen 30l)
Skal brygge ute en av de kommende dagene og kan være et sted mellom 2 og 12 grader i lufta.
Testet oppvarmings tider og ble litt kjent med maskinen men tenkte først etterpå om full effekt kan skade vørteren.
 
(Over) tenker litt mye i min evige planlegging.
Er det noe i veien for å meske og eller koke ved full effekt på bryggeren min?
2,5kw (netthandelen 30l)
Skal brygge ute en av de kommende dagene og kan være et sted mellom 2 og 12 grader i lufta.
Testet oppvarmings tider og ble litt kjent med maskinen men tenkte først etterpå om full effekt kan skade vørteren.
Jeg tar sjansen på å si nei. Den er laget for å kunne brukes på full effekt. Men folk som bruker denne kjelen, kan sikkert gi et mer solid råd:).
 
(Over) tenker litt mye i min evige planlegging.
Er det noe i veien for å meske og eller koke ved full effekt på bryggeren min?
2,5kw (netthandelen 30l)
Skal brygge ute en av de kommende dagene og kan være et sted mellom 2 og 12 grader i lufta.
Testet oppvarmings tider og ble litt kjent med maskinen men tenkte først etterpå om full effekt kan skade vørteren.
Er det ikke en bryter for å redusere effekten under mesk? Bryggeren min bruker typisk 20 % av full effekt når mesketemperaturen er nådd selv om det er kaldt. Kokingen kan sikkert foregå med full effekt. Om det blåser, vil det kunne har betydning: Mange bruker et liggeunderlag som isolasjon ved oppvarming.
 
Disse bryggerne må man fastsette effekt tid og temp for å i det heletatt starte maskinen. (hvertfall i manuell modus.)
Såvidt jeg vet har de ikke en slik funksjon.
 
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Edit.
Legger ved 2 bilder.
 

Vedlegg

  • IMG_20211103_084416416-picsay.jpg
    IMG_20211103_084416416-picsay.jpg
    204,2 KB · Sett: 7
  • IMG_20211103_084432058-picsay.jpg
    IMG_20211103_084432058-picsay.jpg
    187,4 KB · Sett: 7
Sist redigert:
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Kjølerom er garantert det beste
 
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger
La oss si at ølet er karbonert til 2.8 vol og du ønsker å servere det ved 4 grader. Når temperaturen så øker til 20C vil ølet være mettet ved samme trykk ved 1.7 vol (teoretisk). Ølet ekspanderer ved økt temperatur samt at det slipper gass. Det blir da et overtrykk i fatet, som gjør at det skummer når du tapper, knapt halvparten av CO2 som tidligere var i ølet er da ikke i ølet men i headspace. Ta dette som noe omtrentlig, men kort fortalt vil væske kunne ta til seg mer gass til kaldere væsken er.

Man vil i praksis få lignende problematikk med varmt øl på boks eller flaske, bare at små beholdere tar noen få timer å kjøle ned mot et fat som kan ta dagesvis å "fikse" karboneringen dersom det er tappa fra det og litt/mye headspace.

Litt info her:
 
Har et spørsmål om karbonering.
På jobb har vi et tappetårn med et fat og kjøling på vei til kranen.
Tappetårnet står på hjul og trilles ut av veien når det ikke er i bruk. Må kanskje nevne at det er alkoholfritt øl.
Hvordan er det med trykk på fatet når det til vanlig står i romtemperatur. - Noen ganger trilles det inn i et lager der det er litt kjøligere. Stuerten plages med at ølet skummer mye noen ganger og truer med å ta bort tappetårnet og kjøpe øl på flasker istedet Noe som selvsagt ikke må skje. Jeg vet at norgesmester i lys ale @Fredrik Johnsen skal hit på jobb om et par rotasjonen og da burde det være i orden,he he.
Noen som har noen gode tips om dette?
Jeg sa til stuerten at han burde ha fatet i kjølerommet fram til det skal brukes, men er det et godt råd?
Edit.
Legger ved 2 bilder.
Snorre A?
 
La oss si at ølet er karbonert til 2.8 vol og du ønsker å servere det ved 4 grader. Når temperaturen så øker til 20C vil ølet være mettet ved samme trykk ved 1.7 vol (teoretisk). Ølet ekspanderer ved økt temperatur samt at det slipper gass. Det blir da et overtrykk i fatet, som gjør at det skummer når du tapper, knapt halvparten av CO2 som tidligere var i ølet er da ikke i ølet men i headspace. Ta dette som noe omtrentlig, men kort fortalt vil væske kunne ta til seg mer gass til kaldere væsken er.

Man vil i praksis få lignende problematikk med varmt øl på boks eller flaske, bare at små beholdere tar noen få timer å kjøle ned mot et fat som kan ta dagesvis å "fikse" karboneringen dersom det er tappa fra det og litt/mye headspace.

Litt info her:
Jepp. Har forklart stuerten dette, men var litt usikker på dette med kjøling i tappe linjen og om dette påvirket lagringen av ølet.
 
Hei. Trenge lit hjelp. Har bygget nytt tappetårn. Det er litt tungt og problematisk når eg skal skifte fat osv.
Spørsmålet. Trenger å få festet dette. Finnes det en god lim. Noe som fås enkelt på en butikk. Er redd skruer vil løsne.
Nå må det støttes mot vinduskarmen.
Andre forslag?
20211102_162835.jpg
 
Hei. Trenge lit hjelp. Har bygget nytt tappetårn. Det er litt tungt og problematisk når eg skal skifte fat osv.
Spørsmålet. Trenger å få festet dette. Finnes det en god lim. Noe som fås enkelt på en butikk. Er redd skruer vil løsne.
Nå må det støttes mot vinduskarmen.
Andre forslag?
Vis vedlegget 54289
Aralditt er jo solid, men jeg hadde nok gått for noen knekter på baksida.
 
Tilbake
Topp